Γαλλία: Καθηγητές, γιατροί και δικηγόροι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Καθηγητές, γιατροί και δικηγόροι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό

Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για 42η ημέρα μετά το κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων - Ο Μακρόν στηλίτευσε τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» που επιδεικνύουν πολλές ομάδες διαδηλωτών

daskaloi_gallia
Επί έξι εβδομάδες βρίσκονται στους δρόμους οι Γάλλοι διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Σήμερα, 42η ημέρα των κινητοποιήσεων, εργαζόμενοι σε λιμάνια, μετρό, τρένα, διυλιστήρια, την τράπεζα Banque de France, εκπαιδευτικοί και δικηγόροι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά το κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων CGT, FO, CFE-CGC, Solidaires και FSU.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή Clermont-Ferrand, οι καθηγητές άρχισαν να πετούν τα βιβλία τους στον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας. «Αυτός ο τοίχος χτίστηκε από βιβλία που αχρηστεύτηκαν απ' όλες τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης», εξηγεί η Αν Ροασιό, γραμματέας της συνδικάτου CGT, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France 2».  «Δεν σημαίνει κάτι το να πετάς βιβλία, η απόκτηση της γνώσης και του πολιτισμού είναι η αποστολή μας», πρόσθεσε.




Στη Νάντη, υπήρξαν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ στο Μπορντό οι διαδηλώσεις ήταν περιορισμένες, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα γιατροί του νοσοκομείου Σεν Λουί στο Παρίσι πέταξαν τις λευκές ρόμπες τους στον διευθυντή του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού. Χθες παραιτήθηκαν μαζικά από τις υπηρεσίες τους χίλιοι νοσοκομειακοί γιατροί, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό.

Κλείσιμο



Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» που επιδεικνύουν πολλές ομάδες διαδηλωτών, τόνισε πως θα παραμείνει απηνής απέναντι στους ταραξίες, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δείξει και «καμία επιείκεια» και σε όσους αστυνομικούς εκτραχηλίζονται.

«Δεν επιθυμώ να διακυβευθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια των δυνάμεων ασφάλειας», υποστήριξε ο ένοικος των Ηλυσίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση των Παρισίων είχε ανακοινώσει στις 11 Ιανουαρίου ότι είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το νομοσχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών.

Pension protest in French capital as talks go on


Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή του σε συνδικάτα εργαζομένων, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027, διαφορετικά η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.Κι όσο δεν συμφωνούν, τόσο θα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης