Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση - Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε»

Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση - Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων από τη συντριβή του Fokker 100 στο Αλμάτι - Σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνική βλάβη αποδίδεται το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 54 - Αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων υποσχέθηκε η κυβέρνηση του Καζακστάν - Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο

000_1NB7CK
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών στο Καζακστάν για την εύρεση των αιτίων, που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία και είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 54.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air με 93 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι κι αφού πρώτα έχασε ύψος, προσέκρουσε σε ένα φράχτη και στη συνέχεια κατέληξε σε ένα διώροφο κτήριο.



Από τα θύματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο «έφυγαν» την ώρα που δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και άλλοι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο. Από τους 54 επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Ανάμεσά τους, βρίσκονται πέντε παιδιά και τρία βρέφη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών να μεταφέρουν ένα βρέφος, με ασφάλεια, στο νοσοκομείο

Κλείσιμο
RESCUERS CARRY BABY CARRIED FROM BEK AIR PLANE CRASH WRECKAGE



Δυο οι πιθανοί λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ρομάν Σκλιάρ, υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι για το δυστύχημα: το ανθρώπινο λάθος ή η τεχνική βλάβη. Επιπλέον, ανέφερε πως η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου σημείωσαν πως δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ «έτρεξε» άμεσα η επιχείρηση διάσωσης στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι καλυμένο από χιόνι. Ακόμη, ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Αλμάτι αμέσως μετά το δυστύχημα, σημείωσε πως υπήρχε πυκνή ομίχλη σην περιοχή.


Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες επιζώντων

Συγκλονίζουν οι  μαρτυρίες των επιζώντων του δυστυχήματος, με έναν εξ αυτών να δηλώνει πως το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. «Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», ανέφερε στο Associated Press.



Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο επιζών θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο.

Μια γυναίκα που κατάφερε να επιζήσει, ανέφερε ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» πριν το αεροπλάνο ξεκινήσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ηταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».


Στο Αλμάτι, πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 8.000 λίρες την καθεμιά.


Ημέρα εθνικού πένθους η αυριανή

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι.

«Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου 2019 ημέρα εθνικού πένθους εξαιτίας των θανάτων των επιβατών του αεροσκάφους», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Καζακστάν.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης