Καζακστάν: Το αεροσκάφος συνετρίβη σε διώροφο κτήριο και κόπηκε στα δύο - Εικόνες σοκ

Καζακστάν: Το αεροσκάφος συνετρίβη σε διώροφο κτήριο και κόπηκε στα δύο - Εικόνες σοκ

Πάνω από 10 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Bek Air με τους 100 επιβαίνοντες - Αναφορές ότι καθυστέρησε η βοήθεια - 60 άτομα στο νοσοκομείο, 16 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση - Ανάμεσα στους τραυματίες και οκτώ παιδιά - Οι υπεύθυνοι «θα τιμωρηθούν αυστηρά» διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας

plane_main
Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον τελευταίο απολογισμό που έκανε λόγο για δεκαπέντε νεκρούς.

Η επιτροπή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα ονόματα των 12 θυμάτων, του πιλότου Μαράτ Μουρτμπάγεφ και ένδεκα επιβατών.

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Καζακστάν, 95 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος επέβαιναν στο Fokker-100, το οποίο συνετρίβη προσκρούοντας σε σπίτι αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι με προορισμό την πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).


Крушение самолета близ Алматы (27.12.19)


Κλείσιμο
Οι δημοτικές αρχές στην Αλμάτι έκαναν νωρίτερα λόγο για άλλους 16 ανθρώπους που εισήχθησαν σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στα θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι οκτώ παιδιά με «πολλαπλούς τραυματισμούς».



Ο διεθνής αερολιμένας της πόλης δημοσιοποίησε μέσω Facebook έναν ακόμα προκαταρκτικό κατάλογο με τα ονόματα 60 ανθρώπων που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Μαράτ Κουστιμπάγεφ, υπαρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή Ταλγκάρ της περιφέρειας της Αλμάτι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, «όλοι οι επιζήσαντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία».

Σε ανάρτησή του στο Twitter με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διεμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι» για το δυστύχημα «θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».



Οι αρχές της πάλαι ποτέ σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας ανέφεραν ότι το Φόκερ της Bek Air άρχισε να χάνει ύψος αμέσως μετά την απογείωση και τελικά συνετρίβη «σε κατοικημένη περιοχή». Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.



Το δυστύχημα έγινε στην Καζάλ-του, κοινότητα που βρίσκεται βορειοανατολικά του αερολιμένα της πρώην πρωτεύουσας και καρδιάς της οικονομίας του Καζακστάν. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Η πτήση είχε προορισμό την πρωτεύουσα, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Νουρ-Σουλτάν (από Αστάνα), με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Καζακστάν εικονίζουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια.

Κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους που εικονίζονται σε αυτά τα στιγμιότυπα δεν μοιάζει να έχει πάρει φωτιά, κάτι μάλλον σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν με δεδομένο πως οι δεξαμενές του Φόκερ ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση.

Ситуация в аэропорту Алматы. Прямое включение


Σωστικά συνεργεία, οχήματα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα, περιπολικά της αστυνομίας, έσπευσαν μαζικά στην περιοχή και εικονίζονται στα πλάνα στο χιόνι γύρω από την κομματιασμένη άτρακτο.

Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Φόκερ-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος και να ανασταλεί η δραστηριότητα της για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται.

Крушение авиалайнера «Бек Эйр» в Алматы. Погибло 15 человек

Ημέρα εθνικού πένθους η αυριανή

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι.

«Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου 2019 ημέρα εθνικού πένθους εξαιτίας των θανάτων των επιβατών του αεροσκάφους», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Καζακστάν.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.

Απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια


«Οι επιζώντες της συντριβής ικέτευαν για βοήθεια στα social media από τα συντρίμμια του αεροσκάφους ενώ περίμεναν έως και 20 λεπτά για βοήθεια» γράφει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, επικαλούμενη αναρτήσεις στο Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το βρετανικό μέσο μάλιστα δημοσιεύει ένα βίντεο που φέρεται να τράβηξε μια από τους επιζώντες της τραγωδίας, στο οποίο ακούγεται να λέει με τρεμάμενη φωνή: «Bek Air... Συντριβή... 20 λεπτά...Μόνο αυτό το αμάξι έφτασε μόλις τώρα... Κι ένα αυτοκίνητο (των δυνάμεων) ασφαλείας απομακρύνει τα παιδιά. Καμιά άλλη βοήθεια. Πουθενά ασθενοφόρα», αναφέρει η γυναίκα στο βίντεο του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί.







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης