Λιβύη: Έντονες αντιδράσεις από τη Βουλή για τη συμφωνία με την Τουρκία

livii

Ο πρόεδρος της Βουλής στην Τρίπολη, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης, να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμινο εκπρόσωπο της Λιβύης»

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, προχωράει αυθαίρετα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, σύμβουλος Ακίλα Σαλέχ, ζήτησε μ’ επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμινο εκπρόσωπο της Λιβύης».

Η στρατιωτική συνεργασία και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία από τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη σπαρασσόμενη -από εμφύλιες συγκρούσεις- Λιβύη.

Ο Σαλέχ δήλωσε ότι η νομοθετική αρχή «δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης και του τουρκικού κράτους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις», διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με ορισμένες χώρες στο όνομα της Λιβύης, έγινε προκειμένου να αποφύγει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στην ίδια επιστολή, επισημαίνει η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, χωρίς την επικύρωση από το Συμβούλιο, στοχεύει στην «παραχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του επί των χωρικών υδάτων του, επιτρέποντας «την εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος του λιβυκού κράτους και του εναέριου χώρου του».

Προηγήθηκε η αντίδραση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις συμφωνίες υπέγραψε με τον Φαγέζ Αλ Σαράζ.
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σαράζ, ώστε να υπογράψει «παράνομες» συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του LNA, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπουν τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη. Κατά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι τακτικισμοί Ερντογάν δεν συνιστούν παρά μια προσπάθεια της Άγκυρας να μονοπωλήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: Al Arabiya, Al Wasat News Libya, echedoros-a.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

Δεν τους απασχολεί ότι είναι πρόσφυγες η μετανάστες σε εκρεμότητα,συνεχίζουν να γεννοβολάνε σαν τα κουνέλια.-

Μύλος

Η (αναγνωρισμένη) κυβέρνηση της σχεδόν διαλυμένης Λιβύης είναι με τον Ερντογάν, το (αναγνωρισμένο) Κοινοβούλιο είναι κατά του Ερντογάν. Πώς γίνεται να έχει οποιαδήποτε διεθνή ισχύ μια συμφωνία που δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή μιας χώρας (λέμε τώρα χώρας);

Φίλιππος Αναστασίου

Οι ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΙ παράνομοι μετανάστες αποτελούν ΣΟΒΑΡΗΝ ΕΘΝΙΚΉΝ ΑΠΕΙΛΉΝ γιά τήν ΕΠΙΒΊΩΣΙΝ τού Ελληνι κού Λαού και ΈΘΝΟΥΣ. Αποτελούν τήν ΤΟΥΡΚΙΚΉΝ 5ην ΦΆΛΑΓΓΑ, τόν Τουρκικόν ΔΟΎΡΕΙΟΝ ΊΠΠΟΝ, τήν ΚΕΡΚΟ ΠΟΡΤΑ γιά τήν ΕΙΣΒΟΛΉΝ καί τήν ΆΛΩΣΙΝ τής Ελλάδος εκ τών ΈΣΩ. Η Τουρκία ΣΧΕΔΙΆΖΕΙ νά χρησιμοποιήσει αυτό τό μυστικό της όπλο, όταν καί ΌΠΟΤΕ η ίδια η Τουρκία θά τό κρίνει καί θά τό αποφασίσει αυτό, χωρίς όμως η ίδια η Τουρκία νά χρειασθεί νά ΜΑΤΏ ΣΕΙ κάν, σ'έναν τυχόν ΑΝΟΙΚ ΤΌΝ ΠΌΛΕΜΟΝ κατά τής ΕΛ ΛΆΔΟΣ...!!! Η Ελλάδα οφείλει νά ΠΡΟΛΑΜΒΆΝΕΙ τά γεγονό τα. ΟΦΕΙΛΕΙ συνεπώς αμέσως νά λάβει σοβαρά καί αποδοτικά καί ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ μέτρα γιά τήν οχύρωσή της καί τήν αποτελεσματικήν ΕΘΝΙΚΉΝ ΑΜΥΝΑ της έναντι τής καθημερινής ΕΙΣΒΟΛΉΣ τών ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΩΝ αλλοδαπών εισβολέων, οι οποίοι αποτελούν τό μυστικό όπλο τού Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος ως γνω στόν, είναι ο αρχηγός τού Μουσουλμανικού Νεο-οθωμα νικού Χαλιφάτου...!!!

Να

μιά καλή είδηση για σήμερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης