Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ εισχώρησε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου

Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ εισχώρησε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου

Το Ισραήλ διεκδικεί ένα από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα, για τα οποία η Βυρητός έχει υπογράψει συμφωνία με μεγάλη πετρελαϊκή κοινοπραξία

israel_warships
Νέα εστία «φωτιάς» φαίνεται να ανάβει στη Μέση Ανατολή, καθώς, σύμφωνα με αναφορές της λιβανέζικης τηλεόρασης, πολεμικό πλοίο του Ισραήλ εισέβαλε την Κυριακή στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, δίχως να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.

Το ισραηλινό πλοίο έπλεε κοντά στην ακτή Rosh Hanikra. Όταν πέρασε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, ανιχνεύθηκε από τις δυνάμεις UNIFIL, οι οποίες ενημέρωσαν τις λιβανέζικες αρχές.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση για το περιστατικό.

Λίβανος και Ισραήλ δεν διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς, ενώ έχουν μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων, πολύ δε περισσότερο τώρα που ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία με μία μεγάλη κοινοπραξία (Total, ENI, Novatek) για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επικράτειά του. Ένα από τα οικόπεδα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποτελεί για το Ισραήλ σημείο διεκδίκησης, γεγονός που αν συνδυαστεί με την παρουσία του πολεμικού πλοίου, ίσως να σημαίνει την απαρχή εντάσεων στην περιοχή.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ένα από τα δύο τετράγωνα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ο Λίβανος θέλει να αντλήσει πετρέλαιο, ανήκει σε αυτό. Έχει δεν καταγγείλει οποιαδήποτε ενέργεια από τη Βηρυτό ως «προκλητική». Τον Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz είπε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να εισέλθει στις συνομιλίες με τον Λίβανο με διαμεσολάβηση στις ΗΠΑ στα θαλάσσια σύνορα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης