Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο πλανήτης γιορτάζει με αργίες, ειδικά γλυκά και... κινητοποιήσεις

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο πλανήτης γιορτάζει με αργίες, ειδικά γλυκά και... κινητοποιήσεις

«Εθνική εορτή» σε πολλές χώρες η 8η Μαρτίου - Πώς τιμά η υφήλιος το ωραίο φύλο στην εποχή του #MeToo - Γιατί πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών

womans_day
«Day off» έχουν σήμερα οι γυναίκες, όχι όμως όλες. Στο Βερολίνο, οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου δεν θα βρίσκονται στο χώρο εργασίας αφού η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι πλέον εθνική αργία.

Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες στην Ουγκάντα, το Αφγανιστάν, την Κούβα, την Μογγολία, την Γεωργία, το Λάος, την Καμπότζη, την Αρμενία, τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο και την Ουκρανία.

Οι Κινέζες θα πάνε στη δουλειά αλλά σε λίγες ώρες θα φύγουν - έχουν μισό day off- ενώ στην Ιταλία, οι κυρίες αδημονούν να απολαύσουν το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας: κέικ σε σχήμα μιμόζας με άρωμα λικέρ από εσπεριδοειδή.

Στην Ισπανία, το μαχητικό πνεύμα θα κυριαρχεί στους δρόμους. Οι γυναίκες σηκώνουν τα... μανίκια για να διαδηλώσουν κατά των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Ο πλανήτης αποκτά γυναικείο άρωμα με τους εκπροσώπους του ωραίου να ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους για να γιορτάσουν την ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος και την ισότητα των φύλων.

ΗΠΑ

Σήμερα διδάσκονται μαθήματα ισότητας των δύο φύλων σε όλα τα σχολεία. Εκδηλώσεις και ειδικά προγράμματα για την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών πραγματοποιούνται σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Η «Ημέρα της Γυναίκας» γιορτάζεται στις ΗΠΑ από το 1986 με τις εορταστικές εκδηλώσεις να διαρκούν όλο τον Μάρτιο.

Ιταλία

Κλείσιμο
Στην Ιταλία, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ονομάζεται «La Festa della Donna». Οι άνδρες προσφέρουν λουλούδια «μιμόζα» στις γυναίκες. Οι ανθοδέσμες με τα υπέροχα κίτρινα άνθη έχουν την τιμητική τους καθώς θεωρούνται σύμβολο γυναικείας δύναμης και ευαισθησίας. Η μιμόζα εμπνέει ακόμα και τους ζαχαροπλάστες:ουρές έξω από τα ζαχαροπλαστεία για το γλυκό που στη γεύση θυμίζει κέικ κι έχει λικέρ εσπεριδοειδών.

mimosa


Κίνα

Στην Κίνα, η 8η Μαρτίου θεωρείται από το 1949 εθνική εορτή. Πολλές εταιρείες προσφέρουν στις γυναίκες μισή «day off» από την εργασία τους για να μπορέσουν το απόγευμα να γιορτάσουν.
Στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η «Ημέρα της Γυναίκας» είναι σαν την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», μια καλή ευκαιρία για να κανακέψουν οι άνδρες τις γυναίκες με ρομαντικά και σέξι δώρα.

Γερμανία

Στις 24 Ιανουαρίου του 2019, το κοινοβούλιο του Βερολίνου ψήφισε την καθιέρωση της «Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας», γνωστή ως Frauentag, ως αργία. Στο μόνο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου γυναίκες και άνδρες δεν εργάζονται.

Ισπανία

Στους δρόμους της χώρας ετοιμάζονται να ξεχυθούν οι Ισπανίδες διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Φεμινιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Εικόνα από την πορεία της περασμένης χρονιάς στη Μαδρίτη

spain_march


Ο αγώνας των γυναικών συνεχίζεται...

Ο δείκτης της ανεργίας στις γυναίκες (στοιχεία της Eurostat) έχει σκαρφαλώσει στο 29% και στις νέες γυναίκες είναι πάνω από 63%. Το ποσοστό των εγγεγραμμένων μακροχρόνιων ανέργων είναι για τις γυναίκες 64,5% ενώ για τους άνδρες 35,95%.

Υποβαθμισμένος παραμένει επίσης ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική αν σκεφθεί κανείς ότι, εν έτει 2019, οι γυναίκες αντιστοιχούν μόνο στο 1/4 του κοινοβουλευτικού σώματος παγκοσμίως.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του 2018 που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Η ετήσια έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (UIP) η οποία εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο εδώ και δεκαετίες, επικεντρώνεται σε 50 χώρες που διεξήχθησαν εκλογές το 2018.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια αυξήθηκε σε όλες τις χώρες με ποσοστό που φθάνει το 24,3% το 2018 από 23,4% που ήταν το 2017. Η συμμετοχή των γυναικών ήταν 18, 3% το 2008 και 11,3% το 1995. Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει «αργή», σύμφωνα με την έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η «πρόοδος » που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκε «με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό από ότι προηγούμενα έτη».

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το σύστημα των εκλογικών ποσοστώσεων για τις γυναίκες έχει πλέον επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με περισσότερες από 130 χώρες να το έχουν υιοθετήσει.

Κι ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται για να βρουν τη «φωνή» τους στην πολιτική, σιωπούν όταν πρόκειται για τη φήμη τους που θα καθορίσει την καριέρα τους.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παραμένει ένα θέμα ταμπού στον εργασιακό χώρο.

metoo


Η Bundestag γυρίζει την πλάτη στα κρούσματα # MeToo

Τουλάχιστον 12 γυναίκες εργαζόμενες στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας έχουν παραδεχτεί- υπό καθεστώς ανωνυμίας- ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ανώτερούς τους.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκαλύπτει το σκάνδαλο επικαλούμενη έρευνα του ιστότοπου «BuzzFeed», λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας».

Και σε εφημερίδες πολλές γυναίκες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής και σεξιστικής βίας

Θύματα μαζικής σεξιστικής και σεξουαλικής βίας έχουν πέσει οι περισσότερες Γαλλίδες δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα «Le Parisien», σε δείγμα 1.837 ερωτηθέντων (συμπεριλαμβανομένων 271 από τις σχολές δημοσιογραφίας), 1.500 γυναίκες υποστήριξαν ότι, είτε έπεσαν θύματα είτε έγιναν μάρτυρες τουλάχιστον μιας σεξιστικής πράξης κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Από αυτές, οι 199 λένε ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και δύο ότι έπεσαν θύματα βιασμού στο χώρο εργασίας.

«Αυτή η βία ξεκινά από τις σχολές της δημοσιογραφίας», επισημαίνουν οι συντάκτες που πραγματοποίησαν την έρευνα. Οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι ένιωσαν πολλές φορές «ξένα» χέρια να τις αγγίζουν στο ύψος των γλουτών, το αφεντικό τους να προσπαθεί να τις φιλήσει και γενικά να δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από τους συναδέλφους τους.

Επιπλέον, στο 83% των περιπτώσεων, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής κακοποίησης δεν γίνονται γνωστά, όπως προκύπτει από την έρευνα. Στο 60% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης όπως και στο 70% των περιπτώσεων παρενόχλησης, οι γυναίκες κράτησαν παθητική στάση.

Η έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Pαrisien» πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της γαλλικής εκδοχής του #MeToo. 
Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκάλυψε ότι, μία ανδρική λέσχη που δημιουργήθηκε στο Facebook με το όνομα «Ligue du LOL» (Συμμορία του Laugh out Loud) και αποτελείται από 30 δημοσιογράφους, διαφημιστές και γραφίστες, παρενοχλούσε άλλους δημοσιογράφους και μπλόγκερ, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στο Twitter. «Πρόκειται για μία ομάδα από λευκούς άνδρες δημοσιογράφους, Παριζιάνους, που σήμερα κατέχουν επιτελικές θέσεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης», υποστηρίζει ένα από τα θύματα, η Μελανί Βανγκά, δημιουργός του περιοδικού «Tchip».

Η ίδια υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης επειδή ήταν γυναίκα και μαύρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης