Στη Σουηδία ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος στον κόσμο

electricroad

Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα δρόμου με ηλεκτροφόρα ράγα, που θα φορτίζει εν κινήσει τις μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σε μία περιοχή έξω από τη Στοκχόλμη εγκαινιάστηκε ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος στον κόσμο. Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους δύο χιλιομέτρων με μία ατσάλινη ράγα στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, από την οποία μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. και φορτηγά.

Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται εν κινήσει και η ενέργεια μεταδίδεται μέσω ενός κινούμενου βραχίονα στο κάτω μέρος του οχήματος, ο οποίος συνδέεται με την ηλεκτροφόρα ράγα στο οδόστρωμα. Η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια είναι συνεχής και διακόπτεται αυτόματα, μόλις σταματήσει το όχημα. Εξάλλου, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός στην επιφάνεια του δρόμου, οπότε μπορείς να περπατήσεις πάνω σε αυτόν χωρίς να κινδυνεύσεις να πάθεις ηλεκτροπληξία. Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου ηλεκτροφόρου δρόμου ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ανά χιλιόμετρο και είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς- πολύ χαμηλότερο από ό,τι μία αντίστοιχη γραμμή τραμ.

Το συγκεκριμένο τμήμα θα λειτουργήσει πιλοτικά και εφόσον εκπληρώσει τις προσδοκίες των σουηδικών Αρχών, θα δημιουργηθούν αντίστοιχες οδικές αρτηρίες και στην υπόλοιπη χώρα. Να σημειώσουμε, ότι η Σουηδία έχει ανακοινώσει επίσημα ως στόχο, να έχει μετατραπεί έως το 2030 σε ένα κράτος, όπου δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον ορυκτά καύσιμα.

Πάντως, οι Σκανδιναβοί δεν είναι οι μόνοι, που προσπαθούν να μετατρέψουν τους δρόμους τους σε τροφοδότες ηλεκτρικής ενέργειας για οχήματα τέτοιας τεχνολογίας. Το 2013 είχε κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα ένας δρόμος μήκους 12 χιλιομέτρων με ηλεκτροφόρα καλώδια για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και την ασύρματη φόρτιση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, ενώ στην Κίνα δοκιμάζεται ένας «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» με οδόστρωμα από ηλιακά πάνελ ως γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας.


Sweden debuts the world's first electrified road

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Ας φτιάξουν πρώτα τις προβληματικές γραμμές του τραμ του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης που χαλάνε συνεχώς οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί εδάφους στις διακλαδώσεις γραμμών το χειμώνα, όπως και τις γραμμές των τρένων, που έχουν φοβερά προβλήματα με τις ράγες την ίδια περίοδο αντί να αναζητούν κι άλλα προβλήματα. Λεφτά να αλλάξουν τις παμπάλαιες γραμμές των κρατικών τραίνων δεν έχουν, με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις, θέλουν όμως και ραπανάκι για την όρεξη, για να αυτοδιαφημίζονται ότι βρήκαν πάλι κάτι. Στον ΕΦΕ είναι πρώτοι

Έλληνας - Ελλάδα

Τι έγινε; Δεν είναι η Σουηδία όσο τέλεια νόμιζες; Ή μάλλον απλά γκρινιάζεις για τα πάντα μες την μιζέρια ως γνήσιος Έλληνας που είσαι;

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

ΑΤΙμουλικο, πως τα καταφέρνεις πάντα να απαντάς πριν καν δημοσιευθεί το σχόλιο μου. Τέτοιο συντονισμό δεν έχω ξαναδεί σε άλλο φόρουμ, να δημοσιεύονται μαζί τα σχόλια με τις απαντήσεις. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, έτσι δεν είναι συντονιστούλη/στούλα;;

Έλληνας - Ελλάδα

Άντε πάλι γκρίνια. Μια χαρά δημοσιεύτηκε το σχόλιο σου, δες πότε απάντησα, 40 λεπτά αργότερα ρε περίεργε. Εσύ όμως δεν απάντησες ακόμα, αλλά μάλλον και τα δυο ισχύουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης