Εκτός καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου βρέθηκαν τα προϊόντα των Dolce & Gabanna, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε μια αμφιλεγόμενη διαφήμιση της εταιρείας.
Η διαφήμιση έδειχνε ένα μοντέλο από την Κίνα να αγωνίζεται να φάει μακαρόνια και πίτσα με κινεζικά ξυλάκια. Η εικόνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς κατηγορήθηκε για προσπάθεια υποβάθμισης της Κινεζικής κουλτούρας και προώθηση μη θετικών στερεοτύπων.
Παρά τις προσπάθειες για επανόρθωση της εικόνας, οι Dolce & Gabbana κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός κινεζικής αγοράς, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο όσον αφορά στα είδη πολυτελείας.
Οι Κινέζοι -ανάμεσά τους και διασημότητες- ζητούν να μποϋκοτάρουν τη φίρμα.
Η κρίση οξύνθηκε όταν σχόλια που έγραψε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Stefano Gabbana, που είχαν προσβλητικά σχόλια για τους Κινέζους, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Η εταιρεία απολογήθηκε, ωστόσο υποστήριξε ότι ο λογαριασμός του Gabbana στο Instagram έπεσε θύμα χάκινγκ.
Παράλληλα, οι ιδρυτές της εταιρείας προχώρησαν σε νέα απολογία. Η κινεζική εφημερίδα Morning Post δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ζητούν συγχώρεση γι' αυτήν την παρεξήγηση της κινεζικής κουλτούρας.
Όμως η ζημιά είναι ήδη μεγάλη. Την Παρασκευή, τα προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στους μεγαλύτερους ιστοτόπους ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και σε μικρότερους.
Σύμφωνα με αναλυτές αγοράς, η διαφήμιση μπέρδεψε τους Κινέζους και τους δημιούργησε την αίσθηση ότι η εταιρεία δεν τους καταλαβαίνει, ενώ ζητούν μια φίρμα που τους ξέρει και τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί.
Οι εξελίξεις έρχονται σε μία περίοδο που η Κίνα καθίσταται ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά προϊόντων πολυτελείας.