Τουρκία: Φυλάκιση 19 ετών σε δημοσιογράφο - Κατηγορείται πως οργάνωσε το δίκτυο των πραξικοπηματιών

Τουρκία: Φυλάκιση 19 ετών σε δημοσιογράφο - Κατηγορείται πως οργάνωσε το δίκτυο των πραξικοπηματιών

«Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», είπε, και πρόσθεσε πως είχε μιλήσει πέντε ή έξι φορές στον Γκιουλέν και πως δικάζεται για τα κείμενα που έγραφε

5a9568f361361f1c180e8385
Δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη τον Τούρκο δημοσιογράφο Αλί Ουνάλ σε κάθειρξη 19 ετών με την κατηγορία ότι ήταν ένας από τους ηγέτες του δικτύου που κατηγορείτο ότι πραγματοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ουνάλ ήταν ένας από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας Zaman, που έχει κλείσει και θεωρείτο ευρέως η ναυαρχίδα στα ΜΜΕ του δικτύου του εδρεύοντος στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξη.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή στο δικαστήριο στη δυτική επαρχία Ουσάκ, ο Ουνάλ αρνήθηκε ότι είναι ιδρυτής ή ηγέτης του δικτύου και αρνήθηκε ότι είχε ανάμιξη στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέφερε το Anadolu.

«Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», είπε, και πρόσθεσε πως είχε μιλήσει πέντε ή έξι φορές στον Γκιουλέν και πως δικάζεται για τα κείμενα που έγραφε.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών και έξι μηνών ως «ηγέτης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Άλλοι έξι δημοσιογράφοι της Zaman καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με παρόμοιες κατηγορίες τον Ιούλιο.

Κάπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και κατά την καταστολή που ακολούθησε η Τουρκία φυλάκισε 77.000 ανθρώπους ενόψει της δίκης τους. Επίσης, οι αρχές απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα 150.000 δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς και έκλεισε δεκάδες ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Καταδεικνύοντας το εύρος αυτών των ενεργειών, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως το υπουργείο του απέλυσε το 23% των στελεχών του για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν έχει πει πως ορισμένοι δημοσιογράφοι βοήθησαν στην εκκόλαψη τρομοκρατών με τα γραπτά τους και πως η καταστολή είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την καταστολή για να φιμώσει τους αντιπάλους του και να ενισχύσει την εξουσία του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία, έχει επίσης επικρίνει την καταστολή.

Χθες ένα άλλο δικαστήριο απέσυρε την καταδίκη πρώην δημοσιογράφου της Wall Street Journal, ακυρώνοντας μια ετυμηγορία που την καταδίκαζε ερήμην σε φυλάκιση δύο ετών με τις κατηγορίες της προπαγάνδας υπέρ των Κούρδων μαχητών.

Η απόφαση αυτή συνέπεσε με ενδείξεις ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αναβιώσει τους δεσμούς με τους Δυτικούς συμμάχους που επλήγησαν εν μέρει από τις ανησυχίες για τα πεπραγμένα της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταστολής. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία άφησε ελεύθερο έπειτα από δύο χρόνια στη φυλακή έναν πάστορα από τις ΗΠΑ ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, μια δημοσιογράφος με διπλή τουρκική και φινλανδική υπηκοότητα, καταδικάστηκε πέρυσι για ένα κείμενο που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Η μαύρη κωμωδία που ήταν μέρος της ζωής μου και αποκαλείτο 'δίκη' τελείωσε επιτέλους. Είναι ακριβώς πριν από τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2015, που ξεκίνησε η έρευνα για το κείμενο στην WSJ», έγραψε η Αλμπαϊράκ στο Twitter.

Μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας το 2015, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση για διαδικαστικούς λόγους, επικαλούμενο χρόνο παραγραφής και δεν αποφάνθηκε για την ουσία των κατηγοριών, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 157η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Κατάλογο για την Ελευθερία του Τύπου το 2018 των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με τους οποίους 29 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης