Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες - Τι σημαίνει το διαιρεμένο Κογκρέσο για τον Τραμπ

election_arthro

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο η επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται βέβαιη - Με 51 έδρες έναντι 43 κατακτούν οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία - Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό με βάση τα τελευταία αποτελέσματα - Οι σημαντικές νίκες και ήττες για τις δύο πολιτικές παρατάξεις 

Οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ έκλεισαν σε όλες τις ΗΠΑ, ωστόσο η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε πολλές Πολιτείες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, αυτής με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα τα οποία έκλεισαν ήταν αυτά στην Αλάσκα.

Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν μια αποφασιστική νίκη στη Γερουσία συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 51 έδρες έναντι των 43 των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί ανακτούν μετά από οκτώ χρόνια ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που προμηνύει μία επεισοδιακή δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Τραμπ, αφού οι Δημοκρατικοί μπορούν πλέον να παρεμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό πολλές πρωτοβουλίες του στην Βουλή.

Ο Τραμπ πανηγυρίζει και «ευλογεί τα γένια του»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.
Σε επόμενες αναρτήσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δρέψει τις δάφνες της επικράτησης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αφού θεωρεί προφανώς την εκλογή πολλών εξ αυτών δικό του επίτευγμα.

Παραθέτοντας ένα σχόλιο του πολιτικού σχολιαστή Μπεν Στάιν, που χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο «μάγο» των προεκλογικών εκστρατειών και πλέκει το εγκώμιό του, ο Τραμπ δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τον ένθερμο υποστηρικτή του.

«Οι Ρεπουμπλικανοί είναι απίστευτα τυχεροί που έχουν τον Τραμπ, του χρωστούν την πολιτική καριέρα τους», «η μαγεία ξεχειλίζει από τα αφτιά του» και άλλες υπερβολικές εκφράσεις σκιαγραφούν την εικόνα που έχει ο ίδιος ο Τραμπ για τον εαυτό του, διά στόματος Μπεν Στάιν.

Οι σημαντικές νίκες για τις δύο πλευρές και η αμφίρροπη μάχη στην Τζόρτζια

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές για τους κυβερνήτες στο Κάνσας και σε τουλάχιστον άλλες τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά έχασαν την Φλόριντα και το Οχάιο, ενώ αβέβαιη παραμένει προς το παρόν η τύχη της έδρας του κυβερνήτη στην Τζόρτζια, όπου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγορήθηκε για ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία προς όφελός του.

Στην Φλόριντα ο Ρεπουμπλικάνος με στυλ αλά Τραμπ, Ρον ΝτεΣάντις, κέρδισε έπειτα από μια έντονα φορτισμένη ρατσιστικά εκστρατεία κατά του προοδευτικού μαύρου Δημοκρατικού Άντριου Γκίλουμ που προσήλκυσε την προσοχή σε όλη τη χώρα. Κάποια στιγμή μόνον μια εκατοστή ψήφοι χώριζαν τους δύο υποψηφίους. Αν ο Γκίλουμ κέρδιζε θα ήταν ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Φλόριντα. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επίσης μια σημαντική νίκη στο Οχάιο, όπου ο Μάικ ΝτεΓουάιν, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, κέρδισε τον Δημοκρατικό Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος διευθυντής του Αμερικανικού Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών.


Τις δύο αυτές απώλειες μετριάζουν ωστόσο οι μεγάλες νίκες των Δημοκρατικών στις μάχες για τις έδρες των κυβερνητών σε δύο πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Κάνσας, οι οποίες είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ το 2016, ενισχύοντας τις ελπίδες του Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάκτηση των δύο αυτών πολιτειών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο Μίσιγκαν, η Δημοκρατική Γκρέτσεν Γουίτμερ κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο Μπιλ Σουέτ στην μάχη για την αντικατάσταση του Ρεπυομπλικάνου κυβερνήτη Ρικ Σνάιντερ, ο οποίος δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα λόγω των περιορισμών για τις θητείες. Στο Κάνσας, η Δημοκρατική Λόρα Κέλι νίκησε τον Κρις Κόμπατς, στενό σύμμαχος του Τραμπ. Στο Κολοράντο ο Δημοκρατικός Τζάρεντ Πόλις θα γίνει ο πρώτος ομοφυλόφιλος που θα ηγηθεί μιας αμερικανικής πολιτείας. Στο Ιλινόι η Δημοκρατική Τζουλιάνα Στράτον κέρδισε την σημαντική αυτή έδρα και θα είναι η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει αυτήν την θέση.

H Νάνσυ Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή

Nancy-Pelosi


Ωστόσο η μάχη παραμένει ακόμη πολύ αμφίρροπη σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογικές αναμετρήσεις για τους κυβερνήτες στις ενδιάμεσες αυτές εκλογές στις ΗΠΑ, σε αυτήν στην Τζόρτζια. Η Δημοκρατική Στέισι Έιμπραμς αγωνίζεται να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα κυβερνήτης μιας πολιτείας των ΗΠΑ απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Μπράιαν Κεμπ, που είναι ο υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας.

Οργανώσεις υπεράσπισης του δικαιώματος στην ψήφο προσέφυγαν εναντίον της πολιτείας της Τζόρτζια, όπου αντιμετωπίστηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και σχηματίστηκαν οι μεγαλύτερες ουρές. Στην προσφυγή τους υποστήριξαν ότι ο Κεμπ, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας, "χρησιμοποίησε τις επίσημες εξουσίες του γραφείου του για να αναμειχθεί στις εκλογές προς όφελός του και του πολιτικού του κόμματος και σε βάρος των αντιπάλων του".

Η NAACP κέρδισε την προσφυγή της για την παράταση της διορίας για την ψηφοφορία στην Τζόρτζια, όπου οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της ψηφοφορίας αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία.

Δικαστής έδωσε εντολή να παραμείνουν ανοιχτά τρία εκλογικά τμήματα λόγω δυσλειτουργίας των μηχανημάτων, ενώ ακόμη και ο Κεμπ αντιμετώπισε πρόβλημα όταν η κάρτα του φάνηκε ως άκυρη όταν προσπάθησε να ψηφίσει, σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο που επικαλέστηκε η Guardian.

Στην Σνέλβιλ, επίσης στην Τζόρτζια, οι ψηφοφόροι καθόντουσαν εκ περιτροπής σε παιδικά καθίσματα καθώς περίμεναν για ώρες, σύμφωνα με το Associated Press.

Trump-rallyΤι σημαίνει για τον Τραμπ η νίκη Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων


Η συνεργασία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ μία εύκολη υπόθεση, ενώ τα στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με μία Βουλή των Αντιπροσώπων που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, όπως διαφάνηκε από νωρίς σήμερα το πρωί, σχολιάζει το “Politico.”

Ο έλεγχος του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την έκδοση μιας σειράς κλήσεων για την λήψη καταθέσεων, αλλά και την παράδοση εγγράφων, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις αρμόδιες επιτροπές θα τους εξασφαλίσει την απαραίτητη εξουσία στην λήψη αποφάσεων κι αναφορικά με την διεξαγωγή ερευνών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του προέδρου Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρονται σχεδόν για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Τραμπ από τις προσωπικές φορολογικές επιστροφές του, την σκληρή πολιτική του στα ζητήματα της μετανάστευσης, την στάση του στα θέματα του τομέα της υγείας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για το περιβάλλον.

Η ανάδειξη των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων με ουσιαστικές αρμοδιότητες εποπτείας, πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στα διάφορα επίπεδα εθνικής πολιτικής κι αναφορικά με τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, θα καταστήσει πολιτικά ανυπόφορη την καθημερινότητα των υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και των βοηθών τους, όπως δήλωσαν περισσότερα από δέκα πρώην στελέχη στις κυβερνήσεις του Κλίντον, του Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, που έδωσαν συνεντεύξεις στο “Politico.”

Οι απόψεις που εξέφρασαν τα στελέχη αυτά περιγράφουν την δύσκολη κατάσταση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος από τον Ιανουάριο.

Τα στελέχη των διαφόρων υπηρεσιών του Λευκού Οίκου θα πρέπει να αναμένουν ότι θα δουλέψουν πολλές φορές μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να προετοιμάσουν αποτελεσματικά τις θέσεις που θα υποστηρίζουν ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου με έμφαση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, το προσωπικό του Λευκού Οίκου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να δώσει σκληρές μάχες αναφορικά με την παραχώρηση εσωτερικών εγγράφων προς τις επιτροπές, ενώ αναμένεται ότι θα διεξάγονται μαραθώνιες συναντήσεις με δικηγόρους της κυβέρνησης Τραμπ και του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για τους χειρισμούς που θα γίνονται σε σημαντικά ζητήματα.

Ένα από τα ζητήματα αυτά, που αναμένεται να τεθεί, είναι η νομική προστασία απορρήτου που έχουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκτιμάται ότι τα στελέχη αυτά θα βλέπουν πολύ σύντομα τα εσωτερικά σημειώματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που θα παραδίδουν στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων να “διαρρέουν” από τους Δημοκρατικούς στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον συνέκρινε την εμπειρία που είχε από μία τέτοια κατάσταση με τον πόνο που βιώνεις όταν δέχεσαι την φροντίδα του οδοντογιατρού στο στόμα σου, χωρίς αναισθητικό.

Ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Ομπάμα περιέγραψε την περίοδο μετά το 2010 από την ανάληψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους ως “βασανιστική.”

Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους δήλωσε ότι η περίοδος με αντιπολιτευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν η πιο βασανιστική της καριέρας του.

“Θυμάμαι που βγήκα έξω από τον Λευκό Οίκο μία ημέρα του Αυγούστου και συνειδητοποίησα ότι ήταν η πρώτη φορά που είχα βγει έξω κι ο ήλιος εξακολουθούσε να βρίσκεται στον ουρανό,” θυμάται ο βετεράνος στρατηγιστής των Δημοκρατικών Κρις Λεχάν, που συνεργάστηκε με τον Λευκό Οίκο του Κλίντον για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.

Η διεξαγωγή από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ της έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αποτελεί ήδη ένα δύσκολο προηγούμενο, σχετικά με την ανταπόκριση που είχαν τα στελέχη του Λευκού Οίκου στην πραγματοποίησή της.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που ήταν μέλη σε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις τονίζουν ότι τα στελέχη της σημερινής σύνθεσης του Λευκού Οίκου έχουν αισθανθεί μόλις μία μικρή διάσταση της σκληρής -εχθρικών διαθέσεων- έρευνας που είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν οι Δημοκρατικοί με τον αέρα των νικητών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κατάσταση για τον Λευκό Οίκο του προέδρου Τραμπ θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τον επόμενο χρόνο με τον εσωτερικό κανονισμό που ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων κοντά στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο κανονισμός αυτός δίνει το δικαίωμα έκδοσης κλήσεων προς κατάθεση σε όλους τους προέδρους των επιτροπών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, παρακάμπτοντας τις ψηφοφορίες των μελών που συνθέτουν τις επιτροπές αυτές.

“Υποθέτω ότι αυτό δεν θα το αποσύρουν τώρα,” δήλωσε ο Νιλ Έγκλεστον πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Στελέχη προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων που έχασαν ένα νομοθετικό σώμα από τα δύο του Κογκρέσου στην διάρκεια άσκησης μιας προεδρίας από το αντίπαλο κόμμα (οι πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα το βίωσαν πολιτικά αυτό στην μέση της πρώτης προεδρικής τους θητείας, ενώ ο πρόεδρος Μπους στις ενδιάμεσες εκλογές κατά την δεύτερη προεδρική του θητεία) δηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή άλλαξε την καθημερινότητά τους.

“Είναι καταπιεστικό, όπως η κόλαση,” δήλωσε χαρακτηριστικό ο Λίον Πανέτα, πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον. “Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που χτυπάει πολιτικά τον Λευκό Οίκο, δηλαδή το γεγονός ότι στον αμερικανικό λαό δεν άρεσαν όλα όσα έκανε ο πρόεδρος. Το ηθικό του προέδρου έπεσε πραγματικά,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

“ Αισθάνεσαι ότι δίνεις μία πραγματικά πολιτική μάχη, καθώς ενεργείς σε ένα αποκλειστικά κομματικό και πολιτικό περιβάλλον,” θυμάται ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων που θέλουν τους Δημοκρατικούς να προχωρούν στην άμεση έναρξη ερευνών, η μέχρι σήμερα ανώνυμοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα χάσουν την ανωνυμία τους μέσα σε ένα 15λεπτο, καθώς τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους, αλλά και οι σημειώσεις τους, θα διαβιβάζονται στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο των ερευνών που θα ενεργοποιηθούν.

Παράλληλα, η θέση των στελεχών του Λευκού Οίκου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εμπλοκή τους σε μία έρευνα του Κογκρέσου θα σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβουν έναν δικηγόρο, αλλά και να αλλάξουν το καθημερινό πρόγραμμα των απασχολήσεών τους.

Μία τέτοια εξέλιξη, αλλάζει και τις προτεραιότητες λειτουργίας στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, καθώς απαιτούνται ώρες προετοιμασίας με την συμμετοχή στελεχών για την προετοιμασία των καταθέσεων στις επιτροπές του Κογκρέσου.

Η δομή που υπάρχει σήμερα στον Λευκό Οίκο, αλλά και η στρατηγική που εφαρμόζεται έχει ως κεντρικά πρόσωπα μία νέα σειρά δικηγόρων, ειδικών στην επικοινωνία, αλλά και πολιτικών στρατηγιστών, οι οποίοι και θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν καταρτίσει ένα βιβλίο κινήσεων και προτεραιοτήτων, σχετικά με τον χειρισμό δυσάρεστων πολιτικά καταστάσεων που προκύπτουν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Ο βασικός κανόνας αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης εντοπίζεται στην οργάνωση μιας έμπιστης ομάδας στελεχών του Λευκού Οίκου, που θα έχουν ως αποστολή την καλλιέργεια των σχέσεων με τα μέλη του Κογκρέσου που διεξάγουν τις έρευνες, μέσω της ανταπόκρισης στα αιτήματα που υποβάλλονται για την διάθεση-παραχώρηση εγγράφων.

Ένα δεύτερο συστατικό στοιχείο μιας τέτοιας στρατηγικής εντοπίζεται στην επιθετική διάστασή της, ως προς την απαξίωση των ερευνών που θα δρομολογηθούν.

Το σίγουρο είναι ότι οι ενδιάμεσες εκλογές ενεργοποίησαν μια περίοδο ουσιαστικού πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον, με άγνωστους συντελεστές τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ, αλλά και την επιθετικότητα των Δημοκρατικών, μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Γιώργος

Δεν έπεσε ο Τραμπ. Αντίθετα, ενισχύθηκε. Ξυδάκι σε μερικούς στο Πρώτο Θέμα που συνεχίζουν να υποτιμούν τους αναγνώστες. Μάγκες ο Τραμπ υποστηρίζει τη Μεσαία Τάξη. Καταλάβατε; Δεν είναι σιχαμένος Γερμανόδουλος σαν τους δικούς μας πολιτικάντηδες που μας καταστρέφουν.

Chris

Εγώ ξέρω, ότι μάθαμε και τι είναι το Κογκρέσο και η Βουλή των αντιπροσώπων. Το Κονγκρέσο είναι κάτι σαν τους νομάρχες, και η βουλή των αντιπροσώπων, είναι κάτι σαν τους δημάρχους. Αν και έχουν και νομοθετική εξουσία, όμως σε επίπεδο ψηφοφόρων, νομίζω ότι ο ψηφοφόρος, επιλέγει στη βουλή των αντιπροσώπων, πρόσωπα, και όχι κόμματα, όπως συμβαίνει και στις δημοτικές στην Ελλάδα. Ενώ στο κονγκρέσο, είναι πιο πολιτική η μάχη, διότι αφορά, ολόκληρες πολιτείες, όπως οι νομαρχιακές στην Ελλάδα. Τώρα, εκείνο που φαίνεται επίσης, είναι ότι η πολιτική είναι το ίδιο, είτε είσαι στην Αμερική, είστε στην κολοπετινίτσα. Και στην Ελλάδα, έλεγαν για τον Παπανδρέου, ότι θα πέσει σε δύο χρόνια, και έμεινε 8. Και τον Ανδρέα, τον οδήγησαν στο δικαστήριο, και δίχασαν την Ελλάδα, με ειδικά δικαστήρια. Και τις ίδιες απειλές, εξαπολύουν και οι δημοκρατικοί. Νομίζω ότι αυτό που μένει από τις εκλογές αυτές, είναι ότι ο Τραμπ, μετά από δύο χρόνια, αντέχει ακόμα. Και ότι αν οι δημοκρατικοί το τραβήξουν με ειδικά δικαστήρια, τότε θα διχάσουν και θα φανατίσουν ακόμα περισσότερο τους οπαδούς του Τραμπ. Όπως έγινε και στην Ελλάδα, που το 1993 βγήκε πανηγυρικά ο Ανδρέας.

AXV

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι "κάτι σαν τους Δημάρχους"! Καμμία σχέση! Είναι ένα από τα δύο σώματα του Legislative Branch. Πήγαινε ξανά στις πηγές σου και ξαναδιάβασε πιο προσεκτικά. Λέξεις-κλειδιά: committees, subpoena.

..

Ασχολησου με το ποδοσφαιρο - αν και θα ειναι λιγοτερο αστειο με αυτο το να μιλας για πραγματα για τα οποια δεν ξερεις τιποτα.

Ο επιθετικός «μακεδονισμός» παραμένει. Ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας.

Ποιοι είναι οι «εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι», που είχαν μάλιστα και «εκδιωγμένους» «για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας των Μακεδόνων και του Μακεδονικού κράτους» και μάλιστα τα δικαιώματα των οποίων ο Ζάεφ θέλει να προστατέψει και από τα «μέλη των οικογενειών τους»;

55 έδρες

55 έδρες στη Γερουσία ο Trump. Τους ξεφτίλισε τους Δημοκρατικούς.

Πάμε δυνατά!

D DAY στην Ευρώπη, ξεκίνημα της απελευθέρωσης από τους φασίστες ακροδεξιούς ναζί! Ζήτω η Δημοκρατία!

...

Φίλε, έχουμε 2018, όχι 1944. Ξύπνα ή τουλάχιστον κοιμήσου, χωρίς να παραμιλάς.

Το Αρθρο ειναι ημιτελες...

Ο Τραμπ ΚΕΡΔΙΣΕ την γερουσια...καμια διαιρεση, καμια ηττα...

Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ 3000 ΕΤΩΝ

ΑΡΧΟΝΤΑΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ, ΓΕΝΝΑΙΟΣ -ΕΙΧΕ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ-, ΗΡΩΑΣ , ΜΟΝΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΗΡΩΑΣ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΔΟΥΛΩΤΟΣ ,ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

στο project του αγωγού «EastMed», ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στη Γηραιά Ήπειρο, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού έως και 7 δισ. ευρώ, στο μεγαλύτερο μέρος του, θα είναι υποθαλάσσιο.

Γιατί οι ΗΠΑ εξαίρεσαν την Ελλάδα από τις ιρανικές κυρώσεις

«Η εξαίρεση της Ελλάδας αποτελεί κατά κύριο λόγο, ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

livanos_kosmos

Τα κόμματα δέχτηκαν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χαρίρι - Στόχος του μεταρρυθμιστικού πακέτου,  είναι να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες

ertogan

Μία από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις που έχει κάνει η Τουρκία τείνει να εξελιχθεί τo Hizir, το θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν από μια 2ετία. Οι παραγγελίες από πολλές χώρες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία γεμίζοντας τα ταμεία του Τουρκικού κράτους, ενώ κάποια από αυτά εμφανίστηκαν και στην Συρία, με χρώματα παραλλαγής...

skopia_main

Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ  μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών

8
zaev_main11

Οι επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων στα Σκόπια συζητούν την πρόταση του Ζάεφ για τη διενέργεια εκλογών, μετά το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων - Τη δέσμευση των αρχηγών πως τα Σκόπια θα συνεχίσουν στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξασφάλισε ο Πενταρόφσκι

45
191014211540_ajlani-motors-dragon-teaser-2019

Η νεοσύστατη Ajlani Motors από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στον κόσμο στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντουμπάι. Εκεί θα παρουσιάσει στο κοινό και την πρώτη της δημιουργία στους τέσσερις τροχούς.