Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ - Θα «σερβίρουν» τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ

3982575

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται μελέτη μιας επιτροπής της ελληνικής βουλής  - Συνάντηση Στάινμαγερ με τον Προκόπη Παυλόπουλο - «Οι Γερμανοί οφείλουν χρήματα στους Έλληνες», λέει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γκρεγκόρ Γκίζι, που συνοδεύει τον Στάινμαγερ

Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως γράφει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλείται κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό», σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονήσει επιτροπής της ελληνικής βουλής, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 376 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κατά την επίσκεψη του 62χρονου προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα,οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι ένα επίσημο θέμα προς συζήτηση», γράφει η γερμανική εφημερίδα και παραθέτει την άποψη του Έλληνα προέδρου της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» , ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή υποστήριξε χαρακτηριστικά:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,κ. Προκόπη Παυλόπουλο. .... Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα, όχι μόνο με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζεται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις ", τόνισε.

Η έκθεση της ελληνικής βουλής εγείρει αρκετές απαιτήσεις, όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild:

- Τα 171,4 δισεκατομμύρια ευρώ σχετίζονται με τις ελληνικές απαιτήσεις αναφορικά με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

-Τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα υποχρεωτικά δάνεια που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

-Τα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

-Τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις.Η αρμόδια επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946: 558.000 έχασαν τη ζωή τους και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών.Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γκρέγκορ Γκίζι :Οι Γερμανοί οφείλουν χρήματα στους Έλληνες

Την αποπληρωμή του "κατοχικού δανείου" ζητά ο Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας στη Βundestag, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα.

Ο Γκίζι ,εμβληματική μορφή της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συνοδεύει τον πρόεδρο της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Αναφερόμενο στην εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να της χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου".
Σύμφωνα με τον Γκίζι, το κρίσιμο ερώτημα είναι το ύψος των τόκων για την επιστροφή του δανείου. Ο ίδιος θεωρεί ότι "για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους η κυβέρνηση του Βερολίνου θα έπρεπε να πει ότι αποπληρώνουμε το δάνειο και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις για τους τόκους".

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά ζητά το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.Το Γερμανικό Πρακτορείο προσθέτει ότι, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προβάλει έννομες αξιώσεις για την καταβολή επανορθώσεων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ελλάδα,ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (45)

axinos

Και ο Στάινμαγιερ θα απαντήσει στον Παυλόπουλο, "εγώ ένας απλός πρόεδρος είμαι σαν και εσένα Προκόπη, για επισκεψούλες, δείπνα και παράτες. Γιατί δεν το λες στην Μέρκελ που έχει και το ταμείο;"

.

Αλέξη τρεχααααααα Σου παιρνουν την δουλειά

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Εάν δεν ήταν η ΓΕΡΜΑΝΙΑ το 2015, θα ...ΖΟΥΣΑΜΕ άραγε εμείς ΣΗΜΕΡΑ;____________Τόσο επιλήσμονες των ΕΥΕΡΓΕΣΙΩΝ είμαστε; ____________Θυμάμαι που ο Σόιμπλε είπε του Λου (υπουργού των Οικονομικών του Ομπάμα ) που του ζητούσε του Σόιμπλε να ΒΟΗΘΗΣΕΙ τους Έλληνες:_____"Και γιατί δεν τους παίρνεις ΕΣΥ";_______Του είπε!.___________Πω! Πω!_Παναγία μου! Ντράπηκα, τότε!..__________Σαν μιά ΑΧΡΗΣΤΗ σκασμένη μπάλα που την ΚΛΩΤΣΑΓΑΝ από εδώ και από εκεί ήταν η Ελλάδα!.._______(Το κακό με εμένα είναι ότι ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΜΑΙ σε διάρκεια χρόνου, γιατί ... ΠΟΤΈ δεν ΞΕΧΝΑΩ!..).

Θεριστής

Το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει να είναι διαρκής αξίωση και θα πρέπει κανονικά να υπάρχει υπερ-διακομματική συμφωνία για αυτο. (εκτός Χρυσής Αυγής βέβαια που έχουν αυτο-προσδιοριστει ως σπόροι των ηττημένων ναζί)

Εκσυγχρονισμός

Kανονικά, ούτε οι νεοναζιστές μας, ούτε οι φιλοκομμουνιστές μας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κλπ) δικαιούνται ούτε σεντ. Για τις ανθρωπιστικές καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τους εμφύλιους που ακολούθησαν ευθύνονται και οι δύο, δηλ. και η ακροδεξιά και η αριστερή ιδεολογία. Και επειδή το Σύνταγμα της σύγχρονης Γερμανίας είναι εξαιρετικά αντι-ολοκληρωτικό καταδικάζοντας π.χ. τον νεοναζισμό και ρατσισμό, έτσι οι δικοί μας νεοναζιστές, οι εθνικιστές και οι κομμουνιστές μας και αναρχοαυτόνομοι πρέπει να πληρώνουν τους υπόλοιπους.

Άρχισαν τις προεκλογικές μακακίες

Αφού ο Γερμανός το ξεκοψε τι συζήτηση άνοιξε τώρα; Εντάξει τους το είπε χαμογελαστός με ειρωνική διάθεση αλλά εννοούσε πως το μόνο που μπορεί να πάρουν.οι αριστεροί είναι τα @@ του -))

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Μα δεν μας ΕΣΩΣΑΝ την τελευταία 5ετία οι Γερμανοί;___________Δεν μας έδωσαν το "φιλί της ζωής";__________Αφού ...ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ είμαστε έως τότε!..____________Τα ... ΞΕΧΑΣΑΜΕ κιόλας;

meta-mnimoniakos politis

Ο Τσολάκογλου έδωσε τή Μακεδονία στούς Χιτλερο-Βουλγαρους καί δεν πήρε cent,o Καραμανλής τήν Κύπρο στούς Τούρκους γιά να μπούμε στήν Ευρώπη ,ο Τσιπρο-καμενος τή Μακεδονία στούς Σλαβο- βουλγαρους γιά νά μήν κοπούν οί συντάξεις ...... Ε να μήν πάρουμε καί μείς κάτι?

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Πως την "έδωσε" την Μακεδονία στα Σκόπια ρε ΑΠΑΤΕΩΝΑ-ΦΑΣΙΣΤΑ, γιά πες μου!_Τι λέει συγκεκριμένα η Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται ότι την ..."δίνει";_________Λέγε ΑΠΑΤΕΩΝΑ!

Πεοστεκουμενος Γκαστερμπαιτερ

Γιατί όχι ??εδώ πόρνες πολυτελείας κυνηγούν τον Ροναλντο 10 χρόνια και μετά από 3000 πελατακια, αμερικανες πουρές τον Καβανο για πέσιμο πριν 40 χρόνια....

Giannis

Το αλλο με τον Τοτό το ξερετε? Τερτίπια Ελλήνων πολιτικαντιδων για εσωτερική κατανάλωση. Σιγα μην εχουν τα κότσια να ορθώσουν ανάστημα διεκδικώντας λεφτα απο τους Γερμανούς!

Θα βγαλουμε κιολας πλεονασμα

Με τα 376.Θα ξεχρεωσουμε το χρεος και θα μεινουν και καμια 10ρια δις για να τα παρουμε σε μερισμα.Χαχαχαχαχαχαχαχαχα. Ο Πινοκιο χαχανουλης ειναι σε αλλο συμπαν.Τι πινεις και δεν μας δινεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης