Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ - Θα «σερβίρουν» τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ

Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ - Θα «σερβίρουν» τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται μελέτη μιας επιτροπής της ελληνικής βουλής  - Συνάντηση Στάινμαγερ με τον Προκόπη Παυλόπουλο - «Οι Γερμανοί οφείλουν χρήματα στους Έλληνες», λέει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γκρεγκόρ Γκίζι, που συνοδεύει τον Στάινμαγερ

3982575
Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως γράφει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλείται κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό», σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονήσει επιτροπής της ελληνικής βουλής, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 376 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κατά την επίσκεψη του 62χρονου προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα,οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι ένα επίσημο θέμα προς συζήτηση», γράφει η γερμανική εφημερίδα και παραθέτει την άποψη του Έλληνα προέδρου της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» , ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή υποστήριξε χαρακτηριστικά:

Κλείσιμο
«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,κ. Προκόπη Παυλόπουλο. .... Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα, όχι μόνο με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζεται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις ", τόνισε.

Η έκθεση της ελληνικής βουλής εγείρει αρκετές απαιτήσεις, όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild:

- Τα 171,4 δισεκατομμύρια ευρώ σχετίζονται με τις ελληνικές απαιτήσεις αναφορικά με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

-Τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα υποχρεωτικά δάνεια που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

-Τα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

-Τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις.Η αρμόδια επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946: 558.000 έχασαν τη ζωή τους και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών.Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γκρέγκορ Γκίζι :Οι Γερμανοί οφείλουν χρήματα στους Έλληνες

Την αποπληρωμή του "κατοχικού δανείου" ζητά ο Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας στη Βundestag, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα.

Ο Γκίζι ,εμβληματική μορφή της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συνοδεύει τον πρόεδρο της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Αναφερόμενο στην εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να της χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου".
Σύμφωνα με τον Γκίζι, το κρίσιμο ερώτημα είναι το ύψος των τόκων για την επιστροφή του δανείου. Ο ίδιος θεωρεί ότι "για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους η κυβέρνηση του Βερολίνου θα έπρεπε να πει ότι αποπληρώνουμε το δάνειο και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις για τους τόκους".

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά ζητά το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.Το Γερμανικό Πρακτορείο προσθέτει ότι, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προβάλει έννομες αξιώσεις για την καταβολή επανορθώσεων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ελλάδα,ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης