Τα 21 ασφαλιστικά ταμεία συγχωνεύονται σε πέντε στην Αυστρία

Τα 21 ασφαλιστικά ταμεία συγχωνεύονται σε πέντε στην Αυστρία

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2019 - Σε έναν χρόνο όλες οι συγχωνεύσεις

kurz
Στην εφαρμογή μίας από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις, εκείνη της μείωσης του αριθμού των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, προχωρά τώρα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις των εργαζομένων.

Καγκελάριος και αντικαγκελάριος ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη την συγχώνευση σε μόνον πέντε, των έως τώρα 21 ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς όμως να είναι ακόμη σε θέση να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχετικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2019, ενώ έναν χρόνον αργότερα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι συγχωνεύσεις.

Μελλοντικά θα υπάρχουν πλέον, το Αυστριακό Ταμείο Υγείας στο οποίο θα συγχωνευτούν τα Περιφερειακά Ταμεία Ασθενείας των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας, ένα κοινό Ταμείο Ασφάλισης για υπαλλήλους, σιδηροδρομικούς και εργαζόμενους στα ανθρακωρυχεία, ένα Ταμείο για επιχειρηματίες και αγρότες, το Ταμείο Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης και Το Κεντρικό Ίδρυμα Ασφαλίσεων Ατυχημάτων.

"Εξαιρετικά ευχαριστημένος" εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέροντας ότι υλοποιείται τώρα μία πρόθεση από τη δεκαετία του 1960, για την οποία, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις από τότε περιορίζονταν μόνον στην εξαγγελία της.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως στο εξής θα υπάρχουν ίδιες υπηρεσίες για το ίδιο ύψος εισφορών, ενώ έως το 2023 πρόκειται να προκύψει εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, υπέρ των ασφαλισμένων.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έκανε λόγο για μία "ιστορική ημέρα", εκφράζοντας την χαρά του κυρίως για τη μείωση των αξιωματούχων στα ασφαλιστικά ταμεία και των "παχυλών αμοιβών" τους.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση των εκπροσώπων των οργανώσεων των εργαζομένων, με την πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου (Κέντρου) Ρενάτε 'Αντερλ να καταδικάζει το "φιάσκο της συγχώνευσης, με την οποία το σύστημα υγείας οδηγείται στον τοίχο", και να αναφέρει ως πάντα υπαρκτή την πιθανότητα κήρυξης απεργιών.

Ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Βόλφγκανγκ Κάτσιαν προειδοποίησε για μία επικίνδυνη απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση περιέχει πολλά σημεία "τα οποία δεν μπορούν να στηριχθούν ούτε σε χιλιάδες χρόνια ενώπιον του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου".

Για την αρμόδια για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, και πρώην υπουργό Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, πρόκειται για "μαύρη ημέρα για την υγεία των Αυστριακών" και για μία επίθεση στο "σύστημα υγείας", καθώς στο μέλλον το λόγο στα Ταμεία Υγείας της χώρας θα έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Την επικείμενη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων χαιρέτισαν τόσο ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Καρλχάιντς Κοπφ όσο και ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων Γκέοργκ Καπς, ο οποίος επαίνεσε την προβλεπόμενη στην συγχώνευση "ισόρροπη εκπροσώπηση εκείνων που καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης