Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ: «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας»

nato_tramp

«Τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε στις πρώτες δηλώσεις του  ο αμερικανός πρόεδρος

Η «καρδιά» της διεθνούς διπλωματίας χτυπά σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο Τραμπ εμφανίστηκε με άγριες διαθέσεις στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Πρώτος «στόχος» του Τραμπ ήταν η Γερμανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα της Μέρκελ είναι μία πλούσια χώρα κι ότι δεν πληρώνει για τις στρατιωτικές δαπάνες τα χρήματα... που θα έπρεπε.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας, λόγω του αερίου. Δεν γίνεται εμείς να πληρώνουμε δισεκατομμύρια κι αυτή να δίνει δισεκατομμύρια στους Ρώσους για να παίρνει φυσικό αέριο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να ελέγχει τη Γερμανία και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το Βερολίνο να πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα αντί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ που το προστατεύει από τη Ρωσία.

Μετά από τη συνάντησή με τον γ.γ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ επέκρινε τα μέλη του μπλοκ που ενέκριναν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Τα βέλη του είχαν στόχο κυρίως την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

«Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία. Μετά την κατασκευή ενός νέου αγωγού (Nord Stream 2) περισσότερο από το 70% του φυσικού αερίου θα προμηθεύεται από τη Ρωσία», σημείωσε.

Βερολίνο: Δεν είμαστε όμηροι, έχουμε θέματα με τη Ρωσία

Στον Τραμπ απάντησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία τόνισε ότι η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής.

«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους» κατέληξε η Γερμανίδα υπουργός.

Πεδίο κόντρας και η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Οι 23 από τις 29 χώρες-μέλη της Συμμαχίας δαπανούν για την άμυνά τους λιγότερο από το 2% επί του ΑΕΠ που προβλέπεται ως κατώτατο όριο. Ο εν λόγω στόχος καθορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στην Ουαλία το 2014 και θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2024. Έως σήμερα τις υποχρεώσεις τους τηρούν μόνον η Ελλάδα (πρώτη και καλύτερη μετά τις ΗΠΑ), η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Ρουμανία, ενώ οι Αμερικανοί ξοδεύουν τα περισσότερα, δαπανώντας 3,61% επί του ΑΕΠ.

Η επίθεση του αμερικανικού προέδρου στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ έχει συσπειρώσει τους συμμάχους στη Συμμαχία.
Έκδηλη είναι η ανησυχία των ευρωπαϊκών διπλωματικών κύκλων.

«Στόχος του Τραμπ είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις στο ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της Δύσης τα τελευταία 70 χρόνια; Ή απλά θέλει να το καταστρέψει;» αναρωτιούνται οι αναλυτές σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η επταήμερη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στη Γηραιά Ήπειρο έχοντας στο πλευρό του την τρίτη του σύζυγο Μελάνια θα συνεχιστεί στη Βρετανία όπου θα μεταβεί το απόγευμα της Πέμπτης. Εκεί εκτός απο την Τερέζα Μέι θα συναντήσει και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (26)

zz

Ανοίξτε τον παγκόσμιο χάρτη και δείτε πόσες χώρες της Δύσης είναι στο ΝΑΤΟ , τι ποσοστό σχετιζόμενο με την παγκόσμια οικονομία αντιπροσωπεύουν έναντι της Ρωσσίας που αντιπροσωπεύει 1,5% και συμπεράνετε ποιος ποιους εκμεταλλεύεται και ποιος από ποιων εξαρτάται .Ένα δεν καταλάβατε ότι εάν οι ΗΠΑ είναι τόσο βαρβάτες οικονομικοστρατιωτικά γιατί χρειάζεται το ΝΑΤΟ , για να αντιπαρατεθούν με την Ρωσσία οι ΗΠΑ δεν έχουν την δύναμη ? Εσείς οι μερικοί που τόσο κολλάτε και σκύβετε στις ΗΠΑ αναρωτηθήκατε ?Η Γερμάνια δεν είναι όμηρος της Ρωσσίας σχετικά με το αέριο , η αρχή έγινε πριν 60 χρόνια περίπου επί της ΕΣΣΔ τότε το πρώτο αέριο ήρθε στην Δύση και παρέμεινε μέχρι σήμερα , δεν το έφερε μονομερώς η Γερμάνια ,το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η εξάρτηση των Γερμανών αλλά το μονοπώλιο που θα έχει η Γερμάνια ως χώρα διακινητής αυτό του προϊόντος μέσα στην ΕΕ και ο βασικός της ρόλος μελλοντικά , αυτό τρομάζει τους Αμερικανούς , για όλα τα αλλά απλά χέστικαν , κοντολογίς οι ΗΠΑ τα δικά τους συμφέροντα προωθούν παγκοσμίως και όχι των άλλων , η αλλιώς θέλουν όλους εμάς ως χωροφύλακες της Ευρώπης έναντι της Ρωσσίας , εάν και αυτό είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν μερικοί τότε καλά να πάθουμε , γιατί η Ρωσσία δεν θα πάθει τίποτα αυτό να το ξέρουμε , μιλάμε για σκληρούς λαούς που την κατοικούν σε σχέση με τους Δυτικούς .

uberr mallex

Η Γερμανία γλύτωσε την ατομική βόμβα λόγω Περλ Χαρμπορ. Κανονικά τώρα θα ήταν μοιρασμένη και πεδίο δοκιμών διαφόρων όπλων

Όχι άλλο κάρβουνο

Το πιο αστείο είναι όλοι αυτοί οι κακομοίρηδες που ψάχνουν για σωτήρα και συμφωνούν με όποια μπούρδα πεί ο Τράμπ. Τώρα συμφωνούν ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προφυλαχτούν από τη ...Ρωσία, λες και θα συνέφερε ποτέ τη Ρωσία να επιτεθεί στους πελάτες της!!! Και δεν καταλαβαίνουν ότι ο Τράμπ μιλάει για Γερμανία αλλά εννοεί όλη την Ευρώπη δηλαδή και την Ελλάδα που αντί για την Τουρκία θα πρέπει να φοβάται τη Ρωσία!!! Ξυπνάτε ρεεεεε

Απορία

Δηλαδή εμάς που πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας στην άμυνα, γιατί δεν μας προστατεύουν οι Αμερικάνοι από τους Τούρκους; Ωραία προστασία ρε Τράμπ.. Πάρτον σπίτι σου...

kkk

Ξέχασες ότι πληρώνουν και οι Τούρκοι. Επίσης ξέχασες τη συνεργασία για τα F35.

Δεν είμαι ρομπότ

Τους Γερμανούς τους κόβω σε λίγα χρόνια λόγω ενεργειακής κρίσης με τα μπογαλάκια στον ώμο να την κοπανουν για αλλα μέρη μετανάστες για μια καλύτερη ζωή. Μπορεί να έρθουν και Ελλάδα να δουλέψουν γκαρσόνια. Άρε πως γυρίζει ο τροχός.

Κυνικός

Τον πάω γιατί λέει τα πράγματα σταράτα και όμορφα. Φυσικό είναι αφού δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.

ΕΧ

Εχει δικιο ο Τραμπακουλας δεν μπορει μια ζωη οι γερμανοι να την βγαζουν στο τζαμπα να μαθουν να βαζουν το χερι στην τσέπη αλλιως να τους δώσουμε δωρο στους Ρώσους

Αθηναιος

Υπάρχουν διάφορες γνώμες και αποψεις. Όμως υπάρχει και η πραγματικότητα. Αυτά που λέει ο Τραμπ είναι αλήθεια. Δεν μπορεί να τα πληρώνει μόνος του όλα για να μας ξελασπώσει και να αγοράζουμε από τους άλλους. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα.Τους τραβάει τα αυτιά και τους μπλόκαρε με τους δασμούς αφού αντί να ευχαριστήσουν τις ΗΠΑ ζητούν και τα ρέστα οι Ευρωπαίοι...Προσωπικά συμφωνώ με τον Τραμπ.

sg26

Τι λες παιδάκι μου; διαβάζεις τι γράφεις; Πρέπει δλδ οι Γερμανοί να σταματήσουν να αγοράζουν αέριο (δηλ ενέργεια) για τη χώρα τους, για να συντηρούν τον στρατό του ΝΑΤΟ που (ειδικά στους Γερμανούς) είναι άχρηστος; Αν δεν το έχεις καταλάβει με το ΝΑΤΟ μόνο ο Τραμπάκουλας κάνει παιχνίδι, κάνει πολέμους όπου γουστάρει η Αμερική, γενικά αυτή κάνει επίδειξη δύναμης... Το πόση ασφάλεια νοιώθει κάποια άλλη χώρα από το ΝΑΤΟ άστο καλύτερα... ρώτα κι εμάς πόσες φορές καθάρισε για πάρτη μας με τη Τουρκία...

η Εξήγηση

Ο Τράμπας θέλει να πουλάει στην Ευρώπη το δικό του πανάκριβο υγροποιημένο αέριο λιθανθράκων

Δώσε σανό προεδράρα Τράμπ

Η Γερμανία έχει άριστες σχέσεις με την Ρώσια, και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους Αμμερικάνους! Οι Γερμανοί ξέρουν οτι η Ευρώπη πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ρώσια, τώρα όλος ο καβγάς γίνεται για να πουλήσουν οι Αμερικάνοι πιο πολλά όπλα! Βέβαια για να είμαι δίκαιος και οι Ρώσοι αυτό θέλουν να πουλάνε τα πιο πολλά όπλα, οπότε ξυπνάτε σανοφάγοι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης