H αμερικανική Γερουσία στρίμωξε άγρια τον «Mr Facebook»

mark

Αγχωμένος και με απολογητικό ύφος o Mαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο - Ποιος Γερουσιαστής τον έφερε σε δύσκολη θέση -24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook ζητούν διοργανωτές καμπάνιας

Σαν λεμόνι έστιψε χθες η αμερικανική Γερουσία τον ιδρυτή του Facebook, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει την κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Αγχωμένος και με απολογητικό ύφος,ο νεαρός CEO του τεχνολογικού κολοσσού κατέθετε επί πέντε ώρες αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο με την μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών στην βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica».

O «Γολγοθάς» του 33χρονου Ζούκερμπεργκ συνεχίζεται και σήμερα. Περίπου στις πέντε το απόγευμα,ώρα Ελλάδος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ζητήσει εκ νέου συγγνώμη για το σκάνδαλο αλλά και τα τρωτά σημεία του τεχνολογικού κολοσσού,σε μία προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς βουλευτές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πεντάωρης κατάθεσής του, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το Facebook για τη συλλογή πληροφοριών και το μονοπώλιο της εταιρίας στον τομέα δράσης του.

Ο Γερουσιαστής που... στρίμωξε τον «Mr. Facebook»

Συνολικά 44 Γερουσιαστές, μεγάλος αριθμός συγκριτικά με άλλες, παρόμοιες διαδικασίες ανέκριναν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Κάθε ένας είχε πέντε λεπτά για να θέσει την ερώτησή του και να λάβει απάντηση από τον CEO του Facebook.

«Το σύμφωνο χρήσης σας για τους χρήστες είναι άθλιο», είπε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους παρευρισκομένους και φέρνοντας σε δεινή θέση τον Ζούκερμπεργκ. Ο Κένεντι σχολίασε με αυτό τον τρόπο το ιδιαιτέρως περίπλοκο, όπως είπε, σύμφωνο το οποίο «υπογράφουν» οι νέοι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ενημερώνει τους χρήστες σας για τα δικαιώματά τους. Σας προτείνω να πάτε σπίτι και να το ξαναγράψετε», πρόσθεσε με ειρωνικό ύφος.

Οι καταθέσεις του Ζούκερμπεργκ έρχονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι η βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» χρησιμοποίησε τις πληροφορίες περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Έκτοτε αποκαλύφθηκε από το ίδιο το Facebook πως, τα στοιχεία περισσότερων 87 εκατομμυρίων χρηστών του,έχουν «επηρεαστεί».

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του νεαρού δισεκατομμυριούχου έγινε και μία αναλυτική αναφορά από πλευράς της Γερουσίας σε όλα τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την εταιρία και τον ρόλο που παίζει στη διασπορά των λεγόμενων «fake news»-ψευδών ειδήσεων. Ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» παραθέτοντας βήματα προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά.

«Λυπάμαι πολύ, η ευθύνη είναι δική μου»

Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη αρκετές φορές για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση. «Εγώ ίδρυσα την εταιρεία, οπότε η ευθύνη είναι δική μου. Λυπάμαι πολύ», είπε ο Ζούκερμπεργκ στους Γερουσιαστές που του έθεταν ερωτήματα για το σκάνδαλο.

Μιλώντας ενώπιον τριών επιτροπών του Κογκρέσου επί περίπου πέντε ώρες, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε τα λάθη της φίρμας του που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων πάνω από 87 εκατομμύρια χρηστών.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO του Facebook, συμπληρώνοντας πάντως ότι «θα χρειαστεί χρόνος» για να κάνει με την ομάδα του όλες τις απαραίτητες αλλαγές που θα διασφαλίσουν τις λανθασμένες χρήσεις της πλατφόρμας.

«Όσο υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που παρεμβαίνουν στις εκλογές, αυτό θα συνεχίζεται»

Η «απολογία» του Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε μια άκρως ανησυχητική πτυχή του Facebook, αφού η πλατφόρμα φαίνεται ότι ασκεί τεράστια επιρροή στην εκλογική διαδικασία σε πολλές δημοκρατικές κοινωνίες.

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσω ότι κανείς δεν θα παρέμβει στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται το 2018 σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ζούκερμπεργκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε Γερουσιαστής από το Νέο Μεξικό.

Ο Γερουσιαστής Τομ Άνταλ ρώτησε τον 33χρονο CEO εάν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η πλατφόρμα του δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για πολιτική προπαγάνδα, μέσω της χειραγώγησης προσωπικών δεδομένων και η απάντηση ήταν... αρνητική.

«Δυστυχώς, Γερουσιαστά, όχι, δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό, επειδή βρισκόμαστε σε μια αδιάκοπη «εξοπλιστική κούρσα». Όσο υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις εκλογές ανά τον κόσμο, αυτού του είδους οι συγκρούσεις θα συνεχίζονται», υπογράμμισε ο Ζούκερμπεργκ.


#faceblock -24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook

Λίγες ώρες πριν την σημερινή κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων,είναι σε εξέλιξη η καμπάνια # faceblock. Πρόκειται για μία καμπάνια που ζητά από τους χρήστες του Facebook να το μποϋκοτάρουν για ένα 24ωρο,ως αντίποινα στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica.Το μποϋκοτάζ συμπίπτει με την σημερινή του κατάθεση.

Η καμπάνια ζητά από τους χρήστες να μην ανοίξουν το Facebook,το Messenger,το WhatsApp και Instagram, εταιρίες που έχουν εξαγορασθεί από τον τεχνολογικό κολοσσό, για μία ολόκληρη μέρα. Η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της καμπάνιας,υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Θέλουμε να διοργανώσουμε κάποιες δράσεις στις οποίες πολύς κόσμος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του για το Facebook αλλά να δείξει πως χρειάζεται βελτιώσεις.Με το να μην γίνει χρήση της πλατφόρμας του για μία μέρα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε βελτιώσεις» τόνισε. Ο κόσμος μπορεί να συμμετάσχει στο #faceblock είτε στέλνοντας μηνύματα στον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ, είτε με το να συμμετέχει ενεργά στη σελίδα που έχει δημιουργήσει η καμπάνια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

@

Ξερολες ψεκασμενοι ελληναραδες που τα ξερετε ολα. Κανενας Ζουκερμπερκ δεν πουλησε δεδομενα. Developer εκμεταλευτηκε τρυπα στα προτοκολλα ασφαλειας του facebook και ΥΠΟΚΛΕΨΕ τα δεδομένα. Τουλάχιστον διαβάστε και κατι πριν πειτε την π@π@ρια σας.

Βαγγέληςαρ

ΜΑ φυσικά και γω δεν είχα ΦΜ μέχρι πριν ένα μήνα. Η διαφωνία μου είναι ότι ο νεαρός ΑΥΤΟΣ ήθελε να γίνει ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ πολύ ΣΥΝΤΟΜΑ και έβγαζε λεφτά από τις διαφημίσεις αλλά δεν του φτάνανε έτσι αποφάσισε να πουλήσει τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΒΛΕΠΕΙΣ οι ΑΛΛΟΙ Δισεκατομυριουχοι τους πήραν πολλά ΧΡΟΝΙΑ ενώ ο νεαρός ήθελε ΑΥΤΟ που λένε ΚΟΥΙΚ ΜΠΑΚ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ. Θα συμβούλευα ΟΛΟΥΣ σας να ΔΕΙΤΕ την αποκλειστική συνέντευξη του Τιμ Κουκ της Αππλ και τι ΕΙΠΕ για τον Ζούκερμπεργκ και ότι η Αππλ δεν ΜΟΝΥΤΑΙΖ τους πελάτες της αντίθετα με το ΦΜ. ΕΙΔΑ επίσης και το χθεσινό σφυροκόπημα στην ΓΕΡΟΥΣΙΑ και σήμερα στο Καπιτώλιο. Έτσι και γω σήμερα θα απέχω από όλα τα σάιτ του φμ.

Aποστολία

Ω της υποκρισίας το κεφάλαιο......... Λες και δεν ξέρουν οι απανταχού μυστικές υπηρεσίες μέχρι και τί νούμερο εσώρουχο φοράμε και εγκαλούν τώρα τον ιδρυτή του facebook για κλοπή δεδομένων ή δεν ξέρω και ΄ γω τί άλλο ( δεν έχω facebook ούτε twitter)..... Από τη στιγμή που χρησιμοποιεί ο καθένας μας το διαδίκτυο για οποιοδήποτε λόγο, καταγράφονται τα πάντα που σχετίζονται με το άτομό μας...... Απλά οι χρήστες του facebook είναι οι πλέον εκτεθειμένοι γιατί όλοι αυτοί οι εφευρέτες των μέσων "κοινωνικής δικτύωσης" εκμεταλλεύονται ένα από τα πιο κοινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τη ματαιοδοξία μας......

ΘΕΑΜΑ

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΡΧΙΣΕ...μετα τις δηλωσεις του μεγαλοεπενδυτη στην ελβετια τον φεβρουαριο κατα σιλικον βαλευ ο πολεμος νεων και παλιων τζακιων παγκοσμιως ξεκινησε... perimenoyme

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

telenovela

«Μέχρι σήμερα παραμένω μπερδεμένη. Ήρθα εδώ πιστεύοντας ότι είχαμε ακόμη δεσμό» κατέθεσε στο δικαστήριο η νεαρή Σάντσεζ, που σύναψε ερωτικό δεσμό με τον βαρόνο ναρκωτικών όταν ήταν 21