H αμερικανική Γερουσία στρίμωξε άγρια τον «Mr Facebook»

H αμερικανική Γερουσία στρίμωξε άγρια τον «Mr Facebook»

Αγχωμένος και με απολογητικό ύφος o Mαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο - Ποιος Γερουσιαστής τον έφερε σε δύσκολη θέση -24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook ζητούν διοργανωτές καμπάνιας

mark
Σαν λεμόνι έστιψε χθες η αμερικανική Γερουσία τον ιδρυτή του Facebook, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει την κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Αγχωμένος και με απολογητικό ύφος,ο νεαρός CEO του τεχνολογικού κολοσσού κατέθετε επί πέντε ώρες αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο με την μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών στην βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica».

O «Γολγοθάς» του 33χρονου Ζούκερμπεργκ συνεχίζεται και σήμερα. Περίπου στις πέντε το απόγευμα,ώρα Ελλάδος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ζητήσει εκ νέου συγγνώμη για το σκάνδαλο αλλά και τα τρωτά σημεία του τεχνολογικού κολοσσού,σε μία προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς βουλευτές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πεντάωρης κατάθεσής του, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το Facebook για τη συλλογή πληροφοριών και το μονοπώλιο της εταιρίας στον τομέα δράσης του.

Ο Γερουσιαστής που... στρίμωξε τον «Mr. Facebook»

Συνολικά 44 Γερουσιαστές, μεγάλος αριθμός συγκριτικά με άλλες, παρόμοιες διαδικασίες ανέκριναν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Κάθε ένας είχε πέντε λεπτά για να θέσει την ερώτησή του και να λάβει απάντηση από τον CEO του Facebook.

«Το σύμφωνο χρήσης σας για τους χρήστες είναι άθλιο», είπε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους παρευρισκομένους και φέρνοντας σε δεινή θέση τον Ζούκερμπεργκ. Ο Κένεντι σχολίασε με αυτό τον τρόπο το ιδιαιτέρως περίπλοκο, όπως είπε, σύμφωνο το οποίο «υπογράφουν» οι νέοι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείσιμο
«Δεν ενημερώνει τους χρήστες σας για τα δικαιώματά τους. Σας προτείνω να πάτε σπίτι και να το ξαναγράψετε», πρόσθεσε με ειρωνικό ύφος.

Οι καταθέσεις του Ζούκερμπεργκ έρχονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι η βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» χρησιμοποίησε τις πληροφορίες περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Έκτοτε αποκαλύφθηκε από το ίδιο το Facebook πως, τα στοιχεία περισσότερων 87 εκατομμυρίων χρηστών του,έχουν «επηρεαστεί».

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του νεαρού δισεκατομμυριούχου έγινε και μία αναλυτική αναφορά από πλευράς της Γερουσίας σε όλα τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την εταιρία και τον ρόλο που παίζει στη διασπορά των λεγόμενων «fake news»-ψευδών ειδήσεων. Ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» παραθέτοντας βήματα προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά.

«Λυπάμαι πολύ, η ευθύνη είναι δική μου»

Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη αρκετές φορές για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση. «Εγώ ίδρυσα την εταιρεία, οπότε η ευθύνη είναι δική μου. Λυπάμαι πολύ», είπε ο Ζούκερμπεργκ στους Γερουσιαστές που του έθεταν ερωτήματα για το σκάνδαλο.

Μιλώντας ενώπιον τριών επιτροπών του Κογκρέσου επί περίπου πέντε ώρες, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε τα λάθη της φίρμας του που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων πάνω από 87 εκατομμύρια χρηστών.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO του Facebook, συμπληρώνοντας πάντως ότι «θα χρειαστεί χρόνος» για να κάνει με την ομάδα του όλες τις απαραίτητες αλλαγές που θα διασφαλίσουν τις λανθασμένες χρήσεις της πλατφόρμας.

«Όσο υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που παρεμβαίνουν στις εκλογές, αυτό θα συνεχίζεται»

Η «απολογία» του Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε μια άκρως ανησυχητική πτυχή του Facebook, αφού η πλατφόρμα φαίνεται ότι ασκεί τεράστια επιρροή στην εκλογική διαδικασία σε πολλές δημοκρατικές κοινωνίες.

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσω ότι κανείς δεν θα παρέμβει στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται το 2018 σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ζούκερμπεργκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε Γερουσιαστής από το Νέο Μεξικό.

Ο Γερουσιαστής Τομ Άνταλ ρώτησε τον 33χρονο CEO εάν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η πλατφόρμα του δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για πολιτική προπαγάνδα, μέσω της χειραγώγησης προσωπικών δεδομένων και η απάντηση ήταν... αρνητική.

«Δυστυχώς, Γερουσιαστά, όχι, δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό, επειδή βρισκόμαστε σε μια αδιάκοπη «εξοπλιστική κούρσα». Όσο υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις εκλογές ανά τον κόσμο, αυτού του είδους οι συγκρούσεις θα συνεχίζονται», υπογράμμισε ο Ζούκερμπεργκ.


#faceblock -24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook

Λίγες ώρες πριν την σημερινή κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων,είναι σε εξέλιξη η καμπάνια # faceblock. Πρόκειται για μία καμπάνια που ζητά από τους χρήστες του Facebook να το μποϋκοτάρουν για ένα 24ωρο,ως αντίποινα στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica.Το μποϋκοτάζ συμπίπτει με την σημερινή του κατάθεση.

Η καμπάνια ζητά από τους χρήστες να μην ανοίξουν το Facebook,το Messenger,το WhatsApp και Instagram, εταιρίες που έχουν εξαγορασθεί από τον τεχνολογικό κολοσσό, για μία ολόκληρη μέρα. Η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της καμπάνιας,υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Θέλουμε να διοργανώσουμε κάποιες δράσεις στις οποίες πολύς κόσμος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του για το Facebook αλλά να δείξει πως χρειάζεται βελτιώσεις.Με το να μην γίνει χρήση της πλατφόρμας του για μία μέρα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε βελτιώσεις» τόνισε. Ο κόσμος μπορεί να συμμετάσχει στο #faceblock είτε στέλνοντας μηνύματα στον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ, είτε με το να συμμετέχει ενεργά στη σελίδα που έχει δημιουργήσει η καμπάνια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης