Μπανγκλαντές: Συμπτώματα υποσιτισμού - αναιμίας σε παιδιά της μειονότητας Ροχίνγκια

roh

Χρόνιος υποσιτισμός παρατηρήθηκε στο 43% του δείγματος, ενώ το 48% των παιδιών έπασχε από οξεία αναιμία (χαμηλό επίπεδο σιδήρου)

Τα παιδιά που ανήκουν στη μειονότητα Ροχίνγκια και ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές παρουσιάζουν επίπεδα υποσιτισμού και αναιμίας πολύ υψηλότερα αυτών που θεωρείται πως καθιστούν απαραίτητη την ανάληψη επείγουσας δράσης, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ερευνητές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξέτασαν 269 παιδιά από έξι μηνών ως πέντε ετών στον καταυλισμό προσφύγων Κουτουπαλόνγκ τον Οκτώβριο του 2017.

Περίπου το ένα τέταρτο από αυτά (24%) βρισκόταν ήδη σε κατάσταση σοβαρού υποσιτισμού βάσει του ύψους, του βάρους και της περιφέρειας του ανώτερου τμήματος των χεριών τους, κάτι που τα εξέθετε σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από ασθένειες, να λιμοκτονήσουν και να πεθάνουν.

Χρόνιος υποσιτισμός παρατηρήθηκε στο 43% του δείγματος, ενώ το 48% των παιδιών έπασχε από οξεία αναιμία (χαμηλό επίπεδο σιδήρου).

Τα όρια για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο -τα επίπεδα δηλαδή πάνω από τα οποία θεωρείται ότι έχει εκδηλωθεί σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, που απαιτεί την επείγουσα ανάληψη δράσης- είναι το 15% για τον σοβαρό υποσιτισμό και το 40% για την αναιμία, θυμίζουν οι επιστήμονες των CDC, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν χθες στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of the American Medical Association, JAMA).

«Ο αυξημένος επιπολασμός της αναιμίας και η χαμηλή διατροφική ποικιλία καταδεικνύει την ανάγκη να χορηγούνται πιο διαφοροποιημένες μερίδες, να αυξηθεί η διανομή πλούσιων διατροφικών συμπληρωμάτων και να υποστηρίζεται ο παρατεταμένος θηλασμός», συμπληρώνουν οι συντάκτες της έρευνας, που πάντως επισημαίνουν ότι η μελέτη βασίστηκε μόνο σε έναν καταυλισμό.

«Χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό δείγμα για να εξαχθούν γρήγορα αποτελέσματα, στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και ως προς τη διατροφή, «οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν από τον ένα καταυλισμό προσφύγων στον άλλο», σημειώνουν.

Περίπου 700.000 μουσουλμάνοι μειονοτικοί Ροχίνγκια από το δυτικό τμήμα της Μιανμάρ προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές μετά τον Αύγουστο του 2017. Κατηγορούν τον στρατό και ομάδες βουδιστών παραστρατιωτικών για φρικαλεότητες: βιασμούς, βασανιστήρια, φόνους...

Η Μιανμάρ διαψεύδει κατηγορηματικά την κατηγορία περί εθνικής εκκαθάρισης από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

εξοφθαλμη μεροληψια υπερ μουσουλμάνων

δεν είναι τυχαίο που τους κυνηγάνε, η μειονότητα επιτίθεται εναντιον της χώρας της

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2017-wr-libya_1

383 οι τραυματίες - «Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να εκτοξευτεί εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης των τραυματιών και των συνεχιζόμενων μαχών», δήλωσε ο Ουεντάντ Άμπο Αλ Νιράν, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας

erd_usa

Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν πλήγμα στις ισορροπίες στην περιοχή και την ειρήνη μεταξύ των λαών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την επέλάση στα εδάφη της Συρίας, δίχως την έγκριση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ