Μύνστερ, Γερμανία: Ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος - Τρεις νεκροί, Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Μύνστερ, Γερμανία: Ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος - Τρεις νεκροί, Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Μεταξύ των νεκρών και ο οδηγός του μίνι βαν, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε μετά την πράξη του - Ήταν 48 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung - Το ZDF μετέδωσε ότι ο δράστης είχε σχέση με την ακροδεξιά - Τουλάχιστον 20 οι τραυματίες

043_dpa-pa_180407-99-794060_dpai
Τρεις νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του περιστατικού που σημειώθηκε στην πόλη Μύνστερ στη δυτική Γερμανία, όταν ένα ημιφορτηγό έπεσε σε πλήθος ανθρώπων. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς. 

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο δράστης, που αυτοκτόνησε επιτόπου, χρησιμοποιώντας το όπλο του, αμέσως μετά την επίθεση. Ορισμένες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 50, ενώ έξι εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Δράστης της επίθεσης φέρεται ένας Γερμανός 48 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, αλλά και με γνωστά ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung. 

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας  έκαναν έρευνες στην κατοικία του δράστη για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκρηκτικών.

Αναζητούν τα κίνητρα του δράστη 

Οι Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα την ταυτότητα του δράστη και διερευνούν τα κίνητρά του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία, ενώ θεωρείται ότι είναι Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα. 

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατία» δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη ότι ο δράστης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στο σημείο του συμβάντος, ήταν κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», επρόκειτο για τον 48χρονο Γενς Ρ. από το Ζάουερλαντ. Παράλληλα, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF μετέδωσε ότι πρόσφατα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και ότι διατηρούσε επαφές με την ακροδεξιά σκηνή. Η ιστοσελίδα «Westfälische Nachrichten» αναφέρει επίσης ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές του Μύνστερ.

Ύποπτο αντικείμενο στο όχημα του δράστη

Η αστυνομία, που έχει προληπτικά εκκενώσει σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή, εντόπισε και εξετάζει ένα ύποπτο αντικείμενο στο όχημα του δράστη.

Το ημιφορτηγό έπεσε στους θαμώνες του καφέ-εστιατορίου «Kiepenkerl», που θεωρείται από τα γνωστότερα του ιστορικού κέντρου του Μύνστερ και βρίσκεται στον πεζόδρομο της παλιάς πόλης, ενώ λόγω του καιρού, σήμερα προσέλκυσε αρκετό κόσμο.  Οι νεκροί ήταν εργαζόμενοι στο εστιατόριο.

 Ομάδες αστυνομικών έσπευσαν στο σημείο, ενώ από την αρχή του περιστατικού διερευνούσαν όλα τα ενδεχόμενα. 



Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την παλιά πόλη, μέρος της οποίας έχει εκκενωθεί. Επίσης, ζήτησε να σταματήσει η φημολογία, διευκρινίζοντας ότι οι Αρχές θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, αλλά και διασώστες, ενώ ελικόπτερο πετούσε πάνω τον τόπο της τραγωδίας.

Οι αστυνομικοί έψαχναν την περιοχή για τον εντοπισμό εκρηκτικών. Παράλληλα, όλες οι διαθέσιμες αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας διατάχθηκαν να κατευθυνθούν στο Μύνστερ. 

Αρχικά, σύμφωνα με τη Rheinishe Post, οι αστυνομικοί αναζητούσαν άλλα δύο άτομα που πιθανόν σχετίζονται με το περιστατικό, ωστόσο η αστυνομία διέψευσε στη συνέχεια την πληροφορία. 

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος στην περιοχή της παλιάς πόλης του Μούνστερ, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Αρχών.

Δωρεές αίματος ζητά το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο του Μούνστερ, σε ανακοίνωση του μέσω twitter, ζητά από τους πολίτες να σπεύσουν για αίμα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, αφού οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30. Σε νεώτερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι λόγω της κατάστασης, θα δεχθεί αίμα μόνο από καταγεγραμμένους δότες.
Σε στενή συνεργασία οι αρχές ασφαλείας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε «στενή ανταλλαγή» πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την εξιχνίαση της ενέργειας και εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα.

«Όλο το Μούνστερ θρηνεί για αυτό το τρομερό συμβάν. Η συμπάθειά μας είναι για τους συγγενείς των νεκρών», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Μάρκους Λέβε.


Όπως φαίνεται σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στo twitter, το ημιφορτηγό έπεσε σε σημείο που βρίσκονταν τραπεζοκαθίσματα καφετερίας. 

Η πόλη βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ έχει περίπου 300.000 κατοίκους. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, η αστυνομία προοδευτικά εκκενώνει περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης. 
«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, με μήνυμά της στο twitter ανέφερε ότι «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

«Τρομερά νέα από το Μύνστερ. Η αστυνομία θα σας ενημερώσει. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους» έγραψε η Ουλρίκε Ντέμμερ.
Πάντως, τα γερμανικά  μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση του Ουζμπέκου Ραχμάτ Ακίλοφ, ο οποίος, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» στις 7 Απριλίου του 2017 είχε οδηγήσει φορτηγό εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο εμπορικό κέντρο της Στ


043_dpa-pa_180407-99-794016_dpai
043_dpa-pa_180407-99-794032_dpai
043_dpa-pa_180407-99-794099_dpai
043_dpa-pa_180407-99-794060_dpai

muenster



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης