Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στην Αφρίν, λέει η Άγκυρα

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στην Αφρίν, λέει η Άγκυρα

Είπε ότι οι Τούρκοι θα αφήσουν την περιοχή σε "αυτούς που τους ανήκει πραγματικά" - Επόμενος στόχος η Μανμπίτζ, είπε ο Ερντογάν - Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας - Πώς μπορεί η Τουρκία να δημιουργεί σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τις εντολές της - Πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι - Τι συμβαίνει με τους 200.000 Κούρδους που έφυγαν από την Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στην Αφρίν, λέει η Άγκυρα
Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε "αυτούς που τους ανήκει πραγματικά", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών συμμάχων τους στην πόλη αυτή το Σαββατοκύριακο.

Ο Μποζντάγ πρόσθεσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε "τα περισσότερα" από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Κλείσιμο
Τα επόμενα βήματα
Η άλωση της Αφρίν ήταν αναπόφευκτη,ωστόσο, η κατάσταση από εδώ και στο εξής εγκυμονεί κινδύνους. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η κατάληψη του συροκουρδικού αυτού θύλακα θα οδηγήσει ή όχι σε εθνοκάθαρση της κουρδικής πλειοψηφίας στην περιοχή, όπως διερωτώνται πολιτικοί αναλυτές. 

Τις τελευταίες ημέρες περίπου 200.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Αφρίν,ενώ πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ ξανά να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εάν επαληθευτούν οι υποψίες τους,οι άνθρωποι αυτοί θα προστεθούν στα περίπου έξι εκατομμύρια των Σύρων πολιτών που έχουν εκτοπιστεί από το 2011. Και άλλα έξι περίπου εκατομμύρια Σύρων έχουν γίνει πρόσφυγες βρίσκοντας καταφύγιο μακριά από την πατρίδα τους ως πρόσφυγες. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Συρίας ανήλθε φέτος στα περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους,αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από τους μισούς ξεσπιτώθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της, υπό τουρκική ηγεσία, επίθεσης στην πόλη αυτή, δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

"Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν. Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα.

Επόμενος στόχος η πόλη Μανμπίτζ
Μιλώντας χθες σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «AKP», ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, δήλωσε πως, μετά τη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία θα συνεχίσει προς ανατολάς και υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει» τη Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων. 

Το τελευταίο 24ωρο στην πόλη Αφρίν κυματίζει η τουρκική σημαία. Δύο μήνες έπειτα από την επίθεση η κυβέρνηση της Άγκυρας και οι σύμμαχοί της εκπλήρωσαν τον σκοπό τους εκδιώκοντας τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι νωρίτερα είχαν απομακρύνει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο ρόλος της Ρωσίας στην άλωση της Αφρίν
Η σφαγή του Αφρίν, με το ανθρώπινο αίμα να ρέει άφθονο και την άλωση της κουρδικής πόλης από τους Τούρκους δεν έγινε τυχαία...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν απέσυρε τη ρωσική αεροπορική «ομπρέλα» για την προστασία της πόλης Αφρίν,επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην τουρκική αεροπορία να βομβαρδίζει κατά βούληση. Αυτό ήταν καθοριστικό: η κουρδική πολιτοφυλακή YPG διαθέτει αποφασισμένους και πεπειραμένους στρατιώτες αλλά δεν έχουν αεράμυνα ή βαριά όπλα και ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους Τούρκους.

Η Ρωσία θέλει επίσης να βάλει τους Τούρκους σε μόνιμη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως συμμάχους των Κούρδων. Και να καταστήσει επίσης την Τουρκία ως ένα βαθμό εξαρτημένη από τη Ρωσία, καθώς οι δυνάμεις της θα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έναν τομέα όπου η Μόσχα θα είναι η ανώτερη δύναμη. 

Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον αν θα επιτευχθεί η εθνοκάθαρση και η "αραβοποίηση" του συροκουρδικού θύλακα Αφρίν. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση των αντίθετων εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων έχει γίνει συχνό χαρακτηριστικό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Για τους Τούρκους η άλωση της Αφρίν μπορεί να ήταν μια εύκολη νίκη, αλλά είναι μια νίκη. Θα τους καταστήσει πιο σημαντικούς παίκτες στη συριακή κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χτες ότι «στο κέντρο της Αφρίν, σύμβολα εμπιστοσύνης και σταθερότητας κυματίζουν αντί κουρέλια τρομοκρατών».

Σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία
Η καταστροφή κουρδικών συμβόλων στην πόλη Αφρίν δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον. Ορισμένοι ηγέτες της Συρίας φοβούνται ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία.

Σε αντίθεση με την πόλη Αφρίν,στην πόλη Μανμπίτζ, οι  κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται υπό την προστασία των ΗΠΑ. Πολύ ορατές περιπολίες αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων περιπολούν την πρώτη γραμμή γύρω από την Μανμπίτζ. Θα είναι επίσης ευκολότερο για τις  κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να πολεμήσουν κοντά στις κύριες εδαφικές βάσεις του.

Οι Κούρδοι έχουν το φόβο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τους εγκαταλείψουν, αλλά μόνο από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων. Η Ουάσινγκτον χρειάζεται αναμφισβήτητα μια συμμαχική στρατιωτική δύναμη στη Συρία για να διατηρήσει τη δύναμή της στην περιοχή και οι μόνοι υποψήφιοι είναι οι Κούρδοι. 

"Αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους Κούρδους, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία", δήλωσε ηγετικός στέλεχος των Κούρδων υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι Κούρδοι μαχητές δεν πτοούνται
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας δεν πτοούνται.Θα συνεχίσουν να πολεμούν με νύχια και με δόντια τις τουρκικές δυνάμεις και τις ομάδες των ανταρτών που έχουν την στήριξη της Άγκυρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης