Υπόθεση Μάναφορτ: Τα στοιχεία που έδωσε η Κύπρος «έδεσαν» την υπόθεση εναντίον του

Υπόθεση Μάναφορτ: Τα στοιχεία που έδωσε η Κύπρος «έδεσαν» την υπόθεση εναντίον του

Συνολικά κατηγορείται για δώδεκα αδικήματα, μεταξύ των οποίων, συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή

Υπόθεση Μάναφορτ: Τα στοιχεία που έδωσε η Κύπρος «έδεσαν» την υπόθεση εναντίον του
Τα στοιχεία που έδωσε η Κύπρος στο FBI μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ήταν αυτά που «έδεσαν» τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τα 12 αδικήματα που εξετάζονται εναντίον του, μεταξύ των οποίων, συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

O Μάναφορτ έκανε μπίζνες με αρκετούς Ρώσους «επιχειρηματίες» που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ των οποίων και ο φιλορώσος πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιαννουκόβιτς. Ως εκ τούτου θεωρήθηκε ύποπτος για την υπόθεση της παρέμβασης της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα ο Μάναφορτ μετά την αποπομπή του Γιαννουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας είχε οργανώσει λόμπι στις ΗΠΑ, υπέρ του και υπέρ των ρωσικών θέσεων στην Ουκρανία.
 
Κλείσιμο

Λεφτά στη Κύπρο
Ο Μάναφορτ μετέφερε χρήματα από εταιρεία που είχε λογαριασμό στη Κύπρο και τα χρησιμοποιούσε στις ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονταν στις φορολογικές αρχές.
Από το 2012 η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου (έχει κλείσει από το 2013) είχε διαγράψει περίπου 60 λογαριασμούς που συνδέονταν με τον Μάναφορτ και ένας ακόμα διαγράφηκε το 2013 από την Τράπεζα Κύπρου.

Μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έκαναν οι ΗΠΑ, οι κυπριακές αρχές άρχισαν έρευνες για να δοθούν απαντήσεις. Διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες που διατηρούσε ο Μάναφορτ στη Κύπρο είχε συνεργασία με εταιρείες στην Ουκρανία. Ο Μάναφορτ συνολικά σύμφωνα με το κατηγορητήριο διακίνησε 75 εκ δολλάρια μέσω εταιρειών στη Κύπρο αλλά και από εταιρείες που διέθετε σε άλλες χώρες. Όλες οι εταιρείες του Μάναφορτ στη Κύπρο τύγχαναν διαχείρισης από ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο εμφανιζόταν ως έδρα τους.

Οι κυπριακές εταιρείες του Μάναφορτ είναι: Actinet Trading, Black Sea View, Loav Advisors, Yiakora Ventures, Global Highway, Leviathan Advisors, Peranova Holdings, Lucicle Consultants, Bletilla VenruresCavenari Investments, Marziola Holdings, Olivenia Trading, Serangon Holdings.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης