Τυφλός, κουφός και «ούρλιαζε»: Η μαρτυρία-σοκ των γονιών του φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα

Τυφλός, κουφός και «ούρλιαζε»: Η μαρτυρία-σοκ των γονιών του φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα

Ο Ότο Βάρμπιερ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή υποτίθεται πως έκλεψε ένα πόστερ του Κιμ Γιονγκ Ουν - Επέστρεψε σε κώμα στις ΗΠΑ περίπου 18 μήνες μετά και πέθανε μέσα σε μια βδομάδα

Τυφλός, κουφός και «ούρλιαζε»: Η μαρτυρία-σοκ των γονιών του φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα
Οι γονείς του Ότο Βάρμπιερ, του αμερικανού φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα
και
επέστρεψε σε κώμα στις ΗΠΑ, όπου κ
ατέληξε λίγες ημέρες αργότερα
Κλείσιμο
, μίλησαν για πρώτη φορά για το τι αντίκρισαν όταν είδαν το παιδί τους μετά από σχεδόν 18 μήνες σε φυλακή της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο πατέρας του Φρεντ περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια την κατάσταση στην οποία επέστρεψε το παιδί του στην πατρίδα του: «
Ακουγόταν ένας απάνθρωπος ήχος, σαν ακούσιο ουρλιαχτό», από το σώμα του κι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσαν καθώς περπατούσαν μέσα στο αεροπλάνο που τον είχε φέρει στην πατρίδα και που είχε μόλις προσγειωθεί στις ΗΠΑ. 

«Ο Ότο βρισκόταν στο φορείο... και έκανε βίαιες σπασμωδικές κινήσεις, βγάζοντας αυτούς τους απάνθρωπους ήχους», είπε ο άντρας. «Το κεφάλι του ήταν ξυρισμένο, ένα σωληνάκι που του παρείχε τροφή έβγαινε από τη μύτη του. Κοίταζε με κενό βλέμμα στο διάστημα... Ήταν τυφλός. Ήταν κουφός... και φαινόταν σαν κάποιος να είχε πάρει ένα ζευγάρι πένσες και είχε ανακατατάξει τα δόντια του στο κάτω μέρος».

Ο Φρεντ Βάρμπιερ είπε ακόμα πως ο γιος του είχε υψηλό πυρετό και ένα «μεγάλο σημάδι» στο δεξί του πόδι. 

«Τον κατέστρεψαν» πρόσθεσε η μητέρα του Ότο, Σιντι. «Καμία μητέρα, κανένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς. Και το γεγονός πως ο Ότο ήταν μόνος του όλον αυτόν τον καιρό, χωρίς κανέναν να τον παρηγορεί, είναι αβάσταχτο». 

Ο Ότο Βάρμπιερ, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έκανε ταξίδι αναψυχής στην Βόρεια Κορέα με ένα γκρουπ τουριστών, όταν τον Ιανουάριο του 2016 κατηγορήθηκε ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα του καθεστώτος. Αφού ομολόγησε κλαίγοντας μπροστά στις κάμερες το «έγκλημά» του, η Βόρεια Κορέα τον καταδίκασε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας. Οι αξιωματούχοι της Πιονγκγιανγκ ισχυρίζονται ότι δεν υπέστη βασανιστήρια, όμως αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περιγράφουν πως ξυλοκοπήθηκε άγρια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. 

Επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κώμα στις 13 Ιουνίου και απεβίωσε στις 19 του μήνα, έξι ημέρες αργότερα. 

Βίντεο από την απολογία του Ότο Βάρμπιερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης