Η Φλόριντα «μετρά τις πληγές της» από τον τυφώνα «Ίρμα»: Επιστρέφουν οι πρώτοι κάτοικοι

Η Φλόριντα «μετρά τις πληγές της» από τον τυφώνα «Ίρμα»: Επιστρέφουν οι πρώτοι κάτοικοι

«Πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίοι ωστόσο, δεν εγγυώνται ότι τα σπίτια θα είναι κατοικήσιμα

Η Φλόριντα «μετρά τις πληγές της» από τον τυφώνα «Ίρμα»: Επιστρέφουν οι πρώτοι κάτοικοι
Τις «πληγές» της από το φονικό πέρασμα του τυφώνα «Ίρμα» μετρά η Φλόριντα, οι κάτοικοι της οποίας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σταδιακά στις οικίες τους, προκειμένου να ελέγξουν τι ζημιές έχουν υποστεί και πώς θα επανέλθουν στον κανονικό ρυθμό της ζωής τους τα επόμενα 24ωρα.

Ο υπερκυκλώνας που δημιουργήθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό και εξελίχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα στην ιστορία, χτύπησε με σφοδρότητα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Καραϊβικής και στη συνέχεια «σάρωσε» από άκρη σε άκρη τη χερσόνησο της Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του πάνω από 40 νεκρούς και ανυπολόγιστης αξίας ζημιές.

Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να απομακρυνθούν από το Μαϊάμι και τις άλλες περιοχές της Φλόριντα, σε μία μεγαλειώδη έξοδο που διήρκεσε πάνω από 5 ημέρες. Η αποδυνάμωση του τυφώνα από το επίπεδο 5+ που βρισκόταν, σε τροπική καταιγίδα και η μετακίνησή του προς την ενδοχώρα, άνοιξε τον δρόμο στους πρώτους κατοίκους της Φλόριντα να τολμήσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Κλείσιμο
Οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν, καθώς πλέον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, απέφυγαν ωστόσο να εκτιμήσουν αν τα κτίσματα θα είναι σε θέση να τους φιλοξενήσουν, ή αν τα δίκτυα παροχής ενέργειας και υποδομών θα είναι σε θέση να τους υποστηρίξουν, καθώς έχουν υποστεί ταιράστιες ζημιές.

Στη Νότια Καρολίνα, πάντως και ειδικότερα στο Τζάκσονσβιλ, οι ειδικές δυνάμεις της FEMA εξακολουθούν την επιχείρηση διάσωσης πολιτών, καθώς οι πλημμύρες είναι εκτεταμένες και πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Ερυθρός Σταυρός: 200 αγνοούμενοι στο νησί Άγιος Μαρτίνος

Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των κτιρίων στο ολλανδικό τμήμα του γαλλοολλανδικού νησιού Άγιος Μαρτίνος έχει καταστραφεί και τουλάχιστον το 90% εξ αυτών έχουν υποστεί ζημιές από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, ανακοίνωσε σήμερα ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε επιθεωρήσει 5.500 κτίσματα πριν από το πέρασμα του κυκλώνα και προχώρησε σε αυτή την εκτίμηση με βάση φωτογραφίες του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει την Κυριακή ότι εκτιμάται ότι το 70% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί.

«Οι ζημιές στον Άγιο Μαρτίνο είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις», ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός σε ανακοίνωσή του. «Επιπρόσθετα από τη διανομή τροφίμων και νερού, ο Ερυθρός Σταυρός θα εντείνει τις προσπάθειές του για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Επιπλέον ομάδες διάσωσης αναμένεται να φτάσουν στο ολλανδικό τμήμα του νησιού, όπου ο Οργανισμός έχει αναφέρει ότι 200 άνθρωποι αγνοούνται.

Μια πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων για αποστολή έκτακτης βοήθειας και για έργα ανοικοδόμησης θα πραγματοποιηθεί από τα κύρια εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ολλανδίας την Παρασκευή.

Η Ίρμα, ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες που έχουν σημειωθεί εδώ κι έναν αιώνα στον Ατλαντικό, άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει ότι η Ίρμα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων στα νησιά του Άγιου Μαρτίνου και Άγιου Βαρθολομαίου.


  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης