Το protothema.gr στο Παρίσι: «Γλυκά» νέα για σαρωτική νίκη και... μαντλέν στα γραφεία του Μακρόν

Το protothema.gr στο Παρίσι: «Γλυκά» νέα για σαρωτική νίκη και... μαντλέν στα γραφεία του Μακρόν

Σύμφωνα με στοιχεία του Βελγίου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος αναμένεται να λάβει πάνω από 63% και οι αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε ακόμα και για 66% - Γεμάτα τα εστιατόρια, αρκετός κόσμος στα εκλογικά κέντρα

Το protothema.gr στο Παρίσι: «Γλυκά» νέα για σαρωτική νίκη και... μαντλέν στα γραφεία του Μακρόν
Πολύ γλυκά φαίνεται να είναι τα πρώτα νέα που καταφθάνουν στα γραφεία του Μακρόν
σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλλικών εταιρειών δημοσκοπήσεων που έχουν διαρρεύσει ήδη ανάμεσα στα στελέχη του κινήματος. 

Κλείσιμο
Επιβεβαιώνοντας τις ποσοστώσεις που έδωσαν οι Βέλγοι-όπου επιτρέπεται η δημοσίευση στοιχείων νωρίτερα από ο,τι στη Γαλλία-ο Μακρόν αναμένεται να λάβει πάνω από 63% και οι αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε ακόμα και για 66%! Μάλιστα στους ψηφοφόρους του εξωτερικού τα ποσοστά είναι συντριπτικά αγγίζοντας και το 90%. 

Στο εσωτερικό των κεντρικών γραφείων πάντως στο 15ο διαμέρισμα, όπου βρισκόμαστε για την ώρα, οι συζητήσεις κορυφώνονται ανάμεσα στον ίδιο τον ηγέτη του En Marche και του επιτελείου του ενώ ειδικά πουλμανάκια περιμένουν για να μεταφέρουν τους επισήμους. Ήδη είδαμε να ξεφορτώνουν 5 κιλά μαντλέν απόδειξη ότι τα γλυκά νέα απαιτούν αντίστοιχες γεύσεις για τους εορτασμούς που έχουν αρχίσει από νωρίς. 

Ειδικά σκυλιά ελέγχουν ακόμα και τους καφέδες που έρχονται για τα μέλη του En Marche και κανείς δεν επιτρέπεται να περάσει τον δρόμο αν δεν έχει ειδική άδεια. Ο Μακρόν παραμένει για την ώρα στο QG και αναμένεται να μεταβεί αργότερα στο Καρουζέλ του Λούβρού, όπου και θα ακολουθήσουν οι επίσημες δηλώσεις και οι εορτασμοί. 


Περιορισμένη η συμμετοχή


«Μπορεί μέχρι τώρα η συμμετοχή να φτάνει το 29%, σχεδόν δηλαδή το ίδιο με την περασμένη Κυριακή, ελπίζουμε όμως ότι θα ανέβει κατά τις απογευματινές ώρες» προσδοκούν οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του En Marche γνωρίζοντας πως η κυριακάτικη μεσημεριανή συνήθεια δεν μπορεί να παραβλεφθεί ούτε καν λόγω εκλογών.

Η αυξημένη συμμετοχή σίγουρα μετράει υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ψήφισε το πρωί στο Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), τόπο καταγωγής της γυναίκας του και μέρος όπου βρίσκεται το εξοχικό του. Φορώντας το γνωστό λευκό πουκάμισο με τη μπλε γραβάτα και όντας σε ιδιαίτερα καλό κέφι φρόντισε απερχόμενος να κάνει και το σήμα της νίκης.

Την ίδια στιγμή η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πέν έριχνε το ψηφοδέλτιο που έγραφε πάνω το όνομα της στο Ενιάν-Μπομόν στη βορειανατολική Γαλλία. Χαιρέτισε τους ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό τμήμα και έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Προηγουμένως είχε καταγγείλει παρατυπίες λέγοντας πως αρκετά από τα ψηφοδέλτια που είχαν αποσταλεί στους ψηφοφόρους ήταν σκισμένα, σε αντίθεση με αυτά του αντιπάλου της Μακρόν.

Ως γνωστόν στη Γαλλία τα ψηφοδέλτια αποστέλλονται στην οικία των ψηφοφόρων πριν τις εκλογές-αν και όλοι όσοι το θελήσουν μπορούν να τα βρουν και στα εκλογικά τμήματα. Στο επιτελείο του Μακρόν ήταν όμως ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά το εκτεταμένο χακάρισμα που έλαβε χώρα δυο μέρες πριν από τις εκλογές με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του En Marche αυθεντικά έγγραφα είχαν αναμειχθεί με ψευδή αρχεία και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «σπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση», γι' αυτό και καλούσαν τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη για τη διάδοση τους, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο συνιστά ποινικό παράπτωμα.

«Η επιχείρηση παρέμβασης κατά τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας προφανώς θέτει ζήτημα αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας όπως έγινε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών» τόνιζε η ανακοίνωση αφήνοντας αιχμές για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση.

Η αλήθεια είναι ότι ο πανικός ήταν ακόμα πιο διευρυμένος από όσο φάνηκε αφού τα mail που λάβαμε οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι μιλούσαν για υποκλοπή πολύτιμων εγγράφων αλλά και των στοιχείων των δημοσιογράφων!

Μας εφιστούσαν μάλιστα την προσοχή καλώντας μας να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην χρησιμοποιήσει κάποιος τα στοιχεία μας για να έχει πρόσβαση στους χώρους του κινήματος. Από το πρωί πάντως σήμερα αστυνομικοί είχαν απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να πλησιάσει τα κεντρικά γραφεία του κινήματος En Marche στη Rue L'Abbe Groult για λόγους ασφαλείας με πολλούς αρματωμένους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν ούτε καν τη διέλευση από τον δρόμο!

Γενικότερα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και οι υπεύθυνοι προειδοποιούν τους δημοσιογράφους για εξονυχιστικούς ελέγχους το βράδυ στην περιοχή του καρουζέλ του Λούβρου όπου θα λάβουν χώρα τα προσδοκώμενα επινίκια. 







Στεφάν Μπουντνέρ: «Ντροπή μας να υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο»

 Ο κόσμος, ωστόσο, στο Παρίσι δείχνει να ανταποκρίνεται στο δημοσιογραφικό κάλεσμα που έλεγε «Δεν μας νοιάζει τι θα ψηφίσετε, αρκεί να ψηφίσετε Μακρόν». Από νωρίς τα εκλογικά τμήματα είχαν αρκετή κίνηση και ειδικά στο 15ο διαμέρισμα όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Μακρόν, μια ήσυχη συνοικία με κατοικίες, οι περισσότεροι από τους οποίους μιλήσαμε έξω από τα εκλογικά τμήματα υποστηρίζουν τον υποψήφιο του En Marche!

«Είναι ντροπή μας να υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο και δεν θέλουμε οι υπόλοιποι λαοί να έχουν την αίσθηση ότι οι Γάλλοι φέρουν τέτοιες ιδέες» μας δηλώνει ο Στεφάν Μπουντνέρ τονίζοντας πως μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο η επιλογή Μακρόν μοιάζει κάπως αναγκαστική. Ομολογεί πως ο ίδιος δεν είναι οπαδός του αλλά πως ένιωσε την ανάγκη να έρθει να ψηφίσει κόντρα στην επιλογή Λεπέν, κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι με τους οποίους μιλήσαμε στο 15ο. «Σημασία έχουν οι βουλευτικές εκλογές όπου θα φανεί αν ο Μακρόν έχει πραγματική δύναμη» τονίζει η Αυγή Μουρέ η οποία μπορεί σήμερα να ψήφισε τον ηγέτη του En Marche, αλλά στον πρώτο γύρο η ψήφος της είχε πάει στον Μελανσόν.

Ανεξάρτητα πάντως των κομματικών ή πολιτικών πεποιθήσεων τους οι Παριζιάνοι δείχνουν αποφασισμένοι να δείξουν πως παραμένουν εκπρόσωποι της πόλης της κουλτούρας, της ανοιχτοσύνης και του πολιτισμού. Και επιμένουν πως «ο φόβος και η μνησικακία δεν συνάδουν με τις αξίες της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας» -τουλάχιστον όπως μας τόνισε η 45χρονη Μπαρμπαρά Φισόν η οποία έσπευσε να ψηφίσει ύστερα από καιρό. «Ειδικά σήμερα για τους Γάλλους είναι απαραίτητη η ψήφος σε καιρούς που η πολιτική επιλογή σημαίνει πολλά για τη χώρα» κατέληξε. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης