Το protothema.gr στο Παρίσι: Οι Έλληνες του Μακρόν και... ο Πήτερ Ντόχερτι

Το protothema.gr στο Παρίσι: Οι Έλληνες του Μακρόν και... ο Πήτερ Ντόχερτι

Υποτονικό το κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα - Ολα «δείχνουν» Μακρόν, έχουν να κοιμηθούν μέρες στο επιτελείο του

Το protothema.gr στο Παρίσι: Οι Έλληνες του Μακρόν και... ο Πήτερ Ντόχερτι
“Ακόμα και ο καιρός ακολουθεί το κλίμα των εκλογών” σχολιάζει γελώντας νεαρή Γαλλίδα για να δείξει την αντίσταση της Άνοιξης σε όλα τα επίπεδα.

Ένα κλίμα αρκετά υποτονικό-και αν εξαιρέσεις το σασπένς που είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα, δεν υπάρχει τίποτα ικανό να κινητοποιήσει τους κατοίκους του Παρισιού οι οποίοι μαστίζονται από το κακό κλίμα, την απειλή της τρομοκρατίας και τη μόνιμη, σταδιακή πτώση του τουρισμού.

Τα μαντάτα δεν είναι καλά αλλά σίγουρα οι Παριζιάνοι έχουν αποφασίσει ότι θέλουν οπωσδήποτε
Κλείσιμο
Μακρόν για το δεύτερο γύρο. Στο επιτελείο του Γάλλου ηγέτη του En Marche είναι αισιόδοξοι, ειδικά μετά την απόδοση του στην πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση- και στο εκλογικό του κέντρο που εδρεύει στο 15ο διαμέρισμα ομολογούν ότι έχουν να κοιμηθούν μέρες: το πρωί ξεκινάνε μοιράζοντας φυλλάδια στο μετρό και το βράδυ γιορτάζουν σε κάποιο από τα επιλεγμένα εστιατόρια της πόλης.

Ωστόσο τίποτα δεν θυμίζει Ελλάδα, παραμονές εκλογών, και αν εξαιρέσεις κάποιες προεκλογικές αφίσες που ξεπροβάλλουν δειλά, δειλά σε κάποιους τοίχους, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι το Παρίσι βρίσκεται μόλις δυο μέρες πριν τις εκλογές.

Ακόμα και η συγκέντρωση που διοργανώθηκε χτες το βράδυ στην Πλατεία Δημοκρατίας-Place de la Republique-από τις ανεξάρτητες οργανώσεις που αντιτίθενται στον ρατσισμό της Λεπέν δεν κατάφερε να μαζέψει το πλήθος που περίμεναν: σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπέρασαν τις 2000. “Έπρεπε να ήμασταν περισσότεροι” παραδέχτηκε από σκηνής η δημοσιογράφος Πελβάρ “σε αυτή τη συναυλία της δημοκρατίας” που οργανώθηκε από τριάντα και περισσότερες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η SOS Ρατσισμός-ακόμα και η Ένωση Εβραίων φοιτητών της Γαλλίας (UEJF). Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι κάτι που σοκάρει τους Παριζιάνους αλλά και τους μουσουλμάνους της πόλης που μαζεύτηκαν ομαδικά στο προάστιο του Σαιν Ντενί για να προσευχηθούν κόντρα στην ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν! Πάντως στη συναυλία στην Πλατεία της Δημοκρατίας το κλίμα ήταν αισιόδοξο και ήταν σαφής η πεποίθηση ότι ο ρατσισμός δεν θα περάσει-  αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω είχε πραγματοποιηθεί το μεγάλο χτύπημα στο Μπατακλάν και λίγο πιο πέρα το αντίστοιχο στη ΄Μικρή Καμπότζη'.



Ο διάσημος ροκ σταρ Πίτερ Ντόχερτι ήταν κατηγορηματικός και έδωσε από σκηνής το σύνθημα: “Ας εκφράσουμε σήμερα την ενότητα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στις ρατσιστικές, αντισημιτικές, ομοφοβικές και σεξιστικές εκρήξεις!”. Και όλοι όσοι ανέβηκαν, με τη σειρά τους στη σκηνή, επαναλάμβαναν ένα και μόνο σύνθημα: “Όχι στο λευκό, ούτε Μαρίν, ούτε Λεπέν” απευθυνόμενοι κυρίως στο αριστερό αναποφάσιστο κοινό που έδωσε το παρών στη συναυλία. “Δεν χωράνε αισθητισμοί και εκλεκτισμοί εδω” δήλωσε με νόημα και ο πρόεδρος του SOS Ρατσισμός, “και όσοι απέχουν την Κυριακή φέρουν την ευθύνη”.

 

Ο Έλληνας του Μακρόν, Ηλίας Κυβέλος

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν αποδέχονται τη λύση Μακρόν, αν και οι περισσότεροι που τον στηρίζουν δηλώνουν πεπεισμένοι ότι φέρει το καινούργιο, το μοντέρνο και την αλλαγή. “Αν το καλοσκεφτείς, ζούμε το Μπινγκ Μπανγκ στη Γαλλία αφού κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο” υποστηρίζει ο Έλληνας ερευνητής φιλοσοφίας και ιδιωτικός υπάλληλος Ηλίας Κυβέλος, ο οποίος ζει εδω και 17 χρόνια στο Παρίσι και είναι από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν το κίνημα “En Marche!”. Δηλώνει δε ενθουσιασμένος όχι μόνο με τον ίδιο τον Μακρόν αλλά και τα στελέχη του που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα παλαιοκομματικά μέλη που στοιχειώνουν εδώ και χρόνια τη γαλλική πολιτική σκηνή. Με το όραμα του Μακρόν λοιπόν κινείται αυτή τη στιγμή το λαβωμένο Παρίσι που ωστόσο βρίσκει μικρές γραμμές διαφυγής στις μικρές γιορτές που διοργανώνει όπως αυτή της μπαγκέτας...στους ρυθμούς της οποίας κινείται όλη πόλη. Για μια ολόκληρη μέρα, οι φούρνοι του Παρισιού δίνουν τη μάχη της μπαγκέτας, δηλαδή του καλύτερου διάσημου γαλλικού ψωμιού και για το νικητή θα αποφανθεί ειδική επιτροπή με περίβλεπτους εκπροσώπους της γαστρονομίας. Στα παρασκήνια πάντως ψήνεται..και το θέμα των εορτασμών καθώς η κόντρα της δημάρχου του Παρισιού με τον Μακρόν κορυφώνεται για καλά. Ο ηγέτης του En Marche έχει ζητήσει τον προαύλιο χώρο του Λούβρου για τους εορτασμούς της Κυριακής-καλώς εχόντων-αλλά η δήμαρχος αρνείται να τον παραχωρήσει. Τα Ηλύσια Πεδία δεν φαίνονται να ενδείκνυνται και η  Place de la Concorde είναι ένα μέρος άμεσα συνυφασμένο με τους εορτασμούς της Δεξιάς. Το ζήτημα πάντως πρέπει να διευθετηθεί τις υπόλοιπες ώρες και όλα στο Παρίσι δείχνουν πως μάλλον το εθνικό μέτωπο της Λεπέν δεν έχει καμία τύχη: κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει συγκεκριμένο χώρο και κανείς-κι η ίδια δεν φρόντισε να διοργανώσει κάποια προεκλογική συγκέντρωση όχι μόνο σε ανοιχτό χώρο αλλά ούτε σε κλειστό. Τουλάχιστον για σήμερα και με την αγωνία έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους οι εκπρόσωποι του Μακρόν μπορούν να οργανώνουν τα δικά τους προεόρτια με κόκκινο κρασί- το κιρ ρουαγιάλ ας περιμένει για την Κυριακή..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης