Η επανεκλογή Τουσκ και το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η επανεκλογή Τουσκ και το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι, Τζεντιλόνι θα επιμείνουν για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και αναμένεται να υποστηρίξουν ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης θα πρέπει να μπορούν και να το πράξουν, αφήνοντας πίσω όσους δεν το θέλουν

Η επανεκλογή Τουσκ και το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες δεν θα έχει μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα προς συζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν μια εύκολη αποστολή. 

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη παρά το γεγονός ότι η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του. 

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. 

Στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της Συνόδου, με τη συμμετοχή και των 28 ηγετών, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας και εμπορίου, το μεταναστευτικό καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. 

Οι πιο δύσκολες συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν την Παρασκευή οπότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ.  Από αυτή τη συζήτηση θα απουσιάζει φυσικά λόγω Brexit η Βρετανίδα Τερέσα Μέι.  

Ωστόσο  η «συνάντηση των τεσσάρων» (Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι, Τζεντιλόνι) αυτήν την εβδομάδα στις Βερσαλίες με τις απόψεις που εξέφρασαν για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων όπως επίσης και τα πέντε σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, αναμένεται να επισκιάσουν τις συνομιλίες.  

Παρά τις διαφωνίες ορισμένων κρατών-μελών, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, τα κράτη-μέλη του πυρήνα της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να στείλουν το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης θα πρέπει να μπορούν και να το πράξουν, αφήνοντας πίσω όσους δεν το θέλουν. 
 
«Η ιδέα των πολλών ταχυτήτων δεν είναι σκοπός, αλλά προειδοποίηση προς όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης