LIVE

Κορωνοϊός

Στις κάλπες οι Βρετανοί αποφασίζουν Brexit ή Bremain

Στις κάλπες οι Βρετανοί αποφασίζουν Brexit ή Bremain

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας - Σε αναμμένα κάρβουνα τράπεζες και αγορές 

Οσοι εργάζονται ως στελέχη, στις κεντρικές τράπεζες ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και στις μεγάλες χρηματαγορές, απόψε το βράδυ δεν θα κοιμηθούν. Προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για ένα κολασμένο 24ώρο με την μεγαλύτερη αβεβαιότητα εδώ και 25 χρόνια...

Δείτε Live εικόνα έξω από εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο 


Από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος που θα κλείσουν οι κάλπες στην Βρετανία, ως τα ξημερώματα που ενδεχομένως θα υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα για το τελικό αποτέλεσμα, θα ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί «το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 30% της διπλωματίας της, και το 50% της ιστορίας της», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα 


Η ψηφοφορία για το κρισιμότερο δημοψήφισμα στην Ευρώπη, ξεκίνησε  στις 7.00 το πρωί (ώρα Βρετανίας, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στις 10.00 το βράδυ με τα 46,5 εκατομμύρια των Βρετανών ψηφοφόρων να καλούνται να δηλώσουν αν προτιμούν το «remain» ή το «leave» από την Ε.Ε., όπως θα αναγράφουν τα δύο ψηφοδέλτια.

Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου 


Μια πρώτη ένδειξη του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να υπάρξει λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), καθώς θα ανακοινωθεί αρχικώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν, ό,τι όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει το «remain» και το αντίστροφο.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται προοδευτικά από τα 382 εκλογικά κέντρα, μόλις το καθένα ολοκληρώνει την διαδικασία της διαλογής, με πρώτα αυτά του Σάντερλαντ της Βορειοανατολικής Αγγλίας, αλλά και της συνοικίας Γουάντσγουόρθ του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εκτιμάται ότι θα προβεί σε εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος τα ξημερώματα της Παρασκευής, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι οριακό, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος, θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, με την οποία θα ανακοινώνονται τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσουν για την διαχείριση της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί.

Σε περίπτωση επικράτησης του «remain», ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ό,τι θα πρέπει να υπάρξει μια “έξυπνη και μετριοπαθής” διαχείριση της νίκης, χωρίς πανηγυρισμούς ή άλλες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττές εντάσεις ή προσβολή του βρετανικού λαού που μειοψήφισε.

Κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του ψήφισε ο Κάμερον


Σε περίπτωση επικράτησης του «brexit», η Ευρώπη αλλά και οι χρηματαγορές θα πάρουν φωτιά...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ό,τι θα παραιτηθεί την ίδια μέρα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει διάγγελμα στον Γαλλικό λαό και από την επομένη θα ακολουθήσει πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα συνεδριάσει για να διαχειριστεί τις πρώτες επιπτώσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ένα «τσουνάμι» εξελίξεων, που θα χτυπήσει πρώτα τις γειτονικές χώρες, με πρώτη την Ιρλανδία (οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα), αλλά και την Γαλλία (160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία που θα κινδυνεύσουν να χάσουν μια σειρά από σημαντικά δικαιώματα και προνόμια).

Γεωγραφικά η Ελλάδα απέχει αρκετά από την Ελλάδα, αλλά το «τσουνάμι» δεν θα αργήσει να την χτυπήσει. Θα πλήξει πρώτα τις οικογένειες, των οποίων μέλη εργάζονται ή σπουδάζουν στην Βρετανία. Και στην συνέχεια και την πορεία της οικονομίας της, καθώς εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες, για το αν μετά από ένα πιθανό brexit, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Γιατί οι Βρεττανοί θα ψήφιζαν BREXIT..

Η Συνθήκη της Ρώμης του 1957 ήταν η στροφή προς το κλασικό φιλελεύθερο όραμα για την Ευρώπη. Η συνθήκη κατοχύρωσε τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ελεύθερη προσφορά υπηρεσιών, ελεύθερη μετακίνηση των οικονομικών κεφαλαίων, και ελεύθερη μετανάστευση. Η συνθήκη επανέφερε τα δικαιώματα που υπήρξαν σημαντικά για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κλασσικής φιλελεύθερης εποχής του 19ου αιώνα, αλλά είχαν εγκαταλειφθεί στην εποχή του εθνικισμού . Η συνθήκη ήταν μια στροφή μακριά από την εποχή του σοσιαλισμού που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, με αποκορύφωμα τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το κλασικό φιλελεύθερο όραμα ,που εκπροσωπεί σήμερα η Μ.Βρεττανία, στόχευε στην επαναφορά των ελευθεριών του19ου αιώνα. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός χωρίς εμπόδια εισόδου θα πρέπει να επικρατήσει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά. Σε αυτό το όραμα, κανένας δε θα μπορούσε να απαγορεύσει σε έναν Γερμανό κομμωτή να κουρέψει στην Ισπανία, και κανένας δε θα μπορούσε να φορολογήσει έναν Άγγλο επειδή μεταφέρει χρήματα από μια γερμανική σε μια γαλλική τράπεζα, ή επειδή επενδύει στο ιταλικό χρηματιστήριο. Με την κουλτούρα της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού, η επιστήμη και η βιομηχανία άκμασαν. Ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα είναι σημαντικός στο κλασικό φιλελεύθερο όραμα. Οδηγεί σε συνοχή, όπως με τα πρότυπα προϊόντων, τις τιμές των συντελεστών, και κυρίως στο ότι οι μισθοί τείνουν να συγκλίνουν.Το κεφάλαιο μετακινείται εκεί, όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί, οδηγώντας στην αύξησή τους ,οι εργαζόμενοι, από την άλλη μετακινούνται εκεί που οι μισθοί είναι υψηλοί, οδηγώντας στη μείωσή τους. Οι αγορές προσφέρουν αποκεντρωμένες λύσεις για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που βασίζονται στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο πολιτικός ανταγωνισμός οδηγεί στην πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία: Ελευθερία. Ο φορολογικός ανταγωνισμός ευνοεί τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές .Οι άνθρωποι ψηφίζουν με τις μετακινήσεις τους, αποφεύγοντας την υπερβολική φορολογία, όπως και οι επιχειρήσεις. Οι διαφορετικές εθνικές φορολογικές κυριαρχίες αντιμετωπίζονται ως την καλύτερη προστασία ενάντια στην οικονομική τυραννία. Ο ανταγωνισμός επικρατεί και στον τομέα των χρημάτων. Σε άμεση αντίθεση με το κλασικό φιλελεύθερο όραμα βρίσκεται το Γαλλογερμανικό Υπερκράτος για την Ευρώπη, υπερασπιζόμενο από πολιτικούς όπως ο J. Delors και F.Mitterrand. Η Γερμανία ,άν και πιό κοντά στο φιλελεύθερο όραμα , συμφώνησε να αποδεχθεί το ευρώ κ το σημερινό Υπερκράτος με αντάλλαγμα την Ενοποίηση της!

Σήμερα αποφασίζεται το μέλλον της Ευρώπης

Αν θα ελευθερωθεί, ή αν θα γίνει Γερμανική χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Μετά από αυτό μόνο σε Αμερικάνους και Ρώσους μπορούμε να ελπίζουμε.

Ροβήρος ο Κατακτητής

Οι ισλαμοφαβέλες του Airstrip One περιμένουν. Που να είχε φανταστεί ο Όργουελ ότι μέσα στο μίγμα θα έμπαινε και η Σαρία;

άλλο πράγμα

η ευρωπαϊκή ήπειρος, οι λαοί της και οι παραδόσεις της και άλλο πράγμα ένα κλαμπ μασόνων, τραπεζιτών, βαθύπλουτων "επενδυτών" που έχει την ονομασία "Ευρωπαϊκή Ενωση" και εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αν ποτέ θα μπορέσει να υπάρξει μια Ευρώπη που θα ξαναγίνει πρωταγωνιστής της ιστορίας διατηρώντας τα έθνη της και αναδεικνύοντας τον ενιάιο Αρειο πολιτισμό της τότε αυτό θα γίνει μόνο μετά την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή τών λαφύρων που έχουν αρπάξει από τους λαούς οι Βρυξέλλες.

Ροβήρος ο Κατακτητής

Τα λαμόγια του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ακόμα το PODEMOS VENCEREMOS, σοσιαληστρικές επαναστάσεις στην Βρετανία, ταξική ενίσχυση από μαδουρο και άλλα κουλά μπας και σώσουν το κοπάδι που αρμέγουν ασυστόλως 42 χρόνια τώρα.

canterbury

καλα στο πλυσταριο βρηκανε να στησουν το εκλογικο κεντρο?χαθηκε ενα δημοσιο κτιριο,ενα σχολειο?

Γεωργία

ΕΛΑ ΝΤΕ!!! Την ίδια απορία είχα κι εγώ!! :)

amera

Ρε ΣΥΡΙΖΑιοι ειστε μεγαλα κοροιδα που δεν ζητατε μιζα απο τον D. Cameron μιας και το copyright δημοψηφισματος ειναι δικο σας. Καλα εκεινος ο Καρανικας κοιμαται? Εγω τον ειχα για πανεξυπνο και παρα πολυ εργατικο αριστεροφρονα.

Taliban

Άντε με το καλό να έρθει το Brexit για να πάρουν και άλλοι σειρά.Κανείς δε φανταζόταν όταν δημιουργήθηκε η ΕΟΚ ότικάποτε κουμάντο θα έκαναν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ σε όλη την Ευρώπη.

ΠΠ

Mα για αυτο ακριβως δημιουργήθηκε και οι υπόλοιποι 5 συνιδρυτές της ΕΟΚ επεσαν σαν τα χαιβανια μεσα στην λούμπα που η γερμανία έστησε καθότι δεν μπορουσε με τιποτα να καταπιει την ήττα της και συντριβή της στο πολεμο. Πηγαν οι ηλίθιοι καλοπιστοι συμμαχοι να στηρίξουν την γερμανια να ανοικοδομηθεί και πήραν το φίδι στον κόρφο τους. Παντως μην σκατε ,ο λαος αυτός ειναι αυτοκαταστροφικός ,ειναι απολυτα νομοτελειακο. Θα είναι η 3η τους φορά και φυσικά ...φαρμακερή

@

Ορίστε, ένα ξεκάθαρο ερώτημα. Να παραμείνει η Μ Βρετανία στην ΕΕ ή να φύγει; Δεν χωράει καμία παρερμηνεία. Όχι σαν το δικό μας, που ο καθένας το ερμήνευε όπως ήθελε: ευρώ ή δραχμή, μνημόνιο ή όχι μνημόνιο αλλά με ευρώ, έξοδο όχι μόνο από ευρωζώνη αλλά και από ΕΕ. Είπαμε ένα όχι. Όχι σε τί από όλα. Και τελικά έγινε ναι. Ούτε ένα δημοψήφισμα της προκοπής δεν μπορούμε να κάνουμε.

ΠΠ

Καλη λευτεριά Αγγλία! Και στα δικά μας,μακρυα απο το θανατερο απο πάσης πλευρας εναγγαλισμό της ΕΕ και της Γερμανίας!! Ας μείνουν πο προθυμοι υπηρετες της μερκελ πρωην ανατολικοι -Πολωνία ,τσεχία ,σλοβακία και λοιποί σφουγγοκωλάριοι τους Ο λαος της Βρετανίας είναι δυναμικός και ελεύθερος και το ειχε αποδειξει και στο Β!ΠΠ. Εμεις πως καταντήσαμε έτσι ραγιάδες χρέους δεν ξέρω. Όμως "Εσεται ήμαρ"

@

Δεν ξέρεις μετά από 7 χρόνια κρίσης;; Μα οι ξένοι βέβαια...η κακιά Ευρώπη,αρκετό για να αυτοικανοποιηθείς φαντάζομαι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης