Ολάντ στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα: Ελπίζω τώρα ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος

Ολάντ στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα: Ελπίζω τώρα ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος

Την ανάγκη να βρεθεί μια ολοκληρωτική λύση για το χρέος υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή του ομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ - Χωρίς ευθείες αναφορές στην Ελλάδα η καγκελάριος - «Ευχολόγια» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Εξαιρετικής συμβολικής και πολιτικής σημασίας ήταν η ιστορική κοινή ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρώτη κοινή ομιλία του γαλλο-γερμανικού «ζεύγους»  μετά το 1989.

Στα πρώτα του λόγια και αναφερόμενος στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με έντονα απολογητική διάθεση: «Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε επίπονες συζητήσεις. Αν αυτές οι συζητήσεις είχαν αποτύχει, θα ήταν κάτι περισσότερο από μια αποτυχία, θα ήταν μια εγκατάλειψη. H εγκατάλειψη μιας χώρας της οποίας ο πολιτισμός ακόμα μας φωτίζει 
Θα είχαμε απαρνηθεί τις αμοιβαίες ευθύνες μας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει» σημείωσε ακόμη ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Κατά την ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μια οριστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, τόνισε πως, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προώθησαν συζητήσεις με την Ελλάδα, που δυστυχώς απέτυχαν, τονίζοντας πως πρέπει τώρα και η Ελλάδα να σεβαστεί τους κανόνες.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Γερμανία συνεργάστηκε με τη Γαλλία, για να διατηρηθεί ενωμένη η ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύνομα και πολύ σημαντικά, όπως άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Μια οικονομικά και πολιτικά ισχυρή ΕΕ μπορεί να δώσει τις λύσεις και γι' αυτό το λόγο πρέπει να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ. 

Η προσφυγική κρίση
Το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους δύο ηγέτες στην ιστορική ομιλία τους στην Ολομέλεια του Σώματος ήταν το προσφυγικό και οι μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόσθεσμες επιπτώσεις στην ΕΕ.

Τόσο ο πρόεδρος Ολάντ όσο και η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξαν την ανάγκη εξέυρεσης πολτικής λύσης στη Συρία και τις χώρες της Αφρικής, απ' που προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, και στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών που δέχονται τα περισσότερα ρεύματα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Υπάρχει η τάση εθνικής απομόνωσης όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, αλλά δεν μπορύμε να βρούμε τις λύσεις μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την ΕΕ» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλληλεγγύη στις χώρες της Αφρικής και  αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Γιούνκερ να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία, πρέπει όμως να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία. Πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία, αν θέλουμε να μας βοηθήσει και η Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το πραγματικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, είναι η επιβίωση της ΕΕ ή διάλυσή της και η επιστροφή σε εθνικά χαρακώματα, θυμίζοντας μια ρήση του Φρανσουά Μιτεράν πως «ο εθνικισμός είναι συνώνυμο του πολέμου», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύει ακόμα και σήμερα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη Συνθήκη Σένγκεν. Η επιστροφή σε εθνικά σύνορα θα ήταν καταστροφή. Χρειαζόμαστε ένα κοινό καθεστώς ασύλου, κοινή ευρωπαϊκή δύναμη για τη φύλαξη των συνόρων. Πρόκειται για μια θαρραλέα επιλογή, που πρέπει να ληφθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ολάντ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης της παρέμβασης, υπενθύμισε πως η ενωμένη Ευρώπη φαίνεται κάτι αυτονόητο, αλλά χρειάστηκε πολλή δύναμη και πολύς κόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Η ενωμένη Ευρώπη μας οδήγησε σε περισσότερη δημοκρατία και όχι σε λιγότερη. Σε περισσότερη ευημερία και όχι σε λιγότερη. Σε περισσότερη ελευθερία και ασφάλεια. Η ανάπτυξη της Γερμανίας συνδέεται με την ανάπτηξη της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι, όταν δείξουμε θάρρος και τόλμη, μπορούμε να κάνουμε πολλά» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ σημαντικά και σκοπός είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μια ισχυρή οικονομικά και πολιτικά Ευρώπη.

«Πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις για τη Συρία. Η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και χρειάζεται διάλογος και βοήθεια. Ο διάλογος άρχισε ανάμεσα σε Κομισιόν και Τουρκία και εμείς θα τον στηρίξουμε» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η Συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί στην πράξη.

Δριμεία κριτική από τις «ευρωφοβικές» πολιτικές ομάδες
Στη δριμεία κριτική που δέχθηκαν από τις ευρωφοβικές πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, καθώς και για την καθυστέρηση στην εμβάθυνση της ΕΕ, από άλλους επικεφαλής, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως «είμαστε 28 χώρες. Δεν είναι πάντα εύκολες οι συμφωνίες. Εσείς ως ευρωβουλέυτες μας δίνετε τις κατευθύνσεις, αλλά εμείες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει να δίνουμε λόγο και στα εθνικά μας κοινοβούλια. Δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό».

Απαντώντας στις ερωτήσεις ορισμένων αρχηγών πολιτκών ομάδων, που χαρακτήρισαν ηγεμονική την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης στην Ολομέλεια, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «περάσαμε δύο πολέμους τον προηγούμενο αιώνα. Και οι δύο χώρες αποφασίσαμε να βρεθούμε μαζί στην Ευρωπαική Ένωση. Είμαστε εδώ σήμερα, δείχνοντας πίστη στην ιστορία. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η ενίσχυση της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας».

Ο πρόεδρος Ολάντ, απαντώντας στον Νάιτζελ Φάρατζ, υπογράμμισε ότι, όποιος δεν επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, θα πρέπει να αποχωρήσει: «Δεν μιλάω για εθνική κυριαρχία, διότι εθνική κυριαρχία είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η δυνατότητα να λαμβάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, τις αποφάσεις».  

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις γειτονικές της χώρες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τόνισε πως οι φράχτες δεν αποτελούν λύση.Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντηθούν με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο, ο οποίος απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος.


ΣΧΟΛΙΑ (22)

Ε.Ε.Π

Σε άμεση αντίθεση με το κλασικό φιλελεύθερο όραμα βρίσκεται το σοσιαλιστικό όραμα για την Ευρώπη, υπερασπιζόμενο από Γάλλους πολιτικούς όπως ο Jacques Delors και Franois Mitterrand. Ένας συνασπισμός κρατικιστικών συμφερόντων των εθνικιστών, σοσιαλιστών και συντηρητικών κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει την ατζέντα του. Θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια αυτοκρατορία ή ένα φρούριο: προστατευτισμού προς τα έξω και παρεμβατισμού προς τα μέσα. Αυτοί οι κρατιστές ονειρεύονται ένα συγκεντρωμένο κράτος με αποτελεσματικούς τεχνοκράτες -όπως οι κυρίαρχοι τεχνοκράτες κρατιστές θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι- να το διαχειρίζονται. Σε αυτό το ιδανικό, το κέντρο της αυτοκρατορίας θα ελέγχει την περιφέρεια. Θα υπάρχει κοινή και κεντρική νομοθεσία. Οι υπερασπιστές του σοσιαλιστικού οράματος της Ευρώπης θέλουν την ανέγερση ενός ευρωπαϊκού μεγα-κράτους το οποίο θα αναπαράγει τα εθνικά κράτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουν ένα ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας που θα προβλέπει αναδιανομή, ρυθμίσεις, και εναρμόνιση της νομοθεσίας μέσα στην Ευρώπη. Η εναρμόνιση των φόρων και των κοινωνικών ρυθμίσεων θα εφαρμόζονται στο ανώτατο επίπεδο. Αν ο ΦΠΑ είναι μεταξύ 15% και 25% μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σοσιαλιστές θα το εναρμονίσουν στο 25% σε όλες τις χώρες. Τέτοια εναρμόνιση των κοινωνικών ρυθμίσεων είναι υπέρ των συμφερόντων των πιο προστατευμένων, των πλουσιότερων και των πιο παραγωγικών εργαζομένων, που μπορούν να πληρώσουν μια τέτοια ρύθμιση ενώ οι υπόλοιποι δε μπορούν. Η ατζέντα του σοσιαλιστικού οράματος είναι να παρέχει όλο και περισσότερη δύναμη στο κεντρικό κράτος στις Βρυξέλλες. Το γαλλικό όραμα για την Ευρώπη είναι το ιδανικό της πολιτικής τάξης, των γραφειοκρατών, των ομάδων συμφερόντων, των προνομιούχων καθώς και των "επιδοτούμενων που θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κεντρικό κράτος για τον προσωπικό πλουτισμό τους. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης παρουσιάζουν το ευρωπαϊκό κράτος ως αναγκαιότητα, και το θεωρούν καθαρά θέμα χρόνου. Κατά μήκος του σοσιαλιστικού μονοπατιού, το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Κράτος θα γίνει μια μέρα τόσο δυνατό που τα κυρίαρχα κράτη-μέλη θα υποταχθούν σε αυτό. (Μπορούμε ήδη να δούμε τις πρώτες ενδείξεις τέτοιας υποταγής στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Και οι δύο χώρες συμπεριφέρονται σαν προτεκτοράτα των Βρυξελλών που λένε στις κυβερνήσεις τους πώς να διαχειριστούν το έλλειμμά τους.). Η ΟΝΈ είναι το εφαλτήριο για την συγκέντρωση πολλών άλλων οικονομικών πολιτικών και τελικά,εφαλτήριο για την ίδρυση του Ευρωπαικού Κράτους.

Στον κοσμο σου

Ειπαμε τα σχολια να ειναι συντομα,λακωνικα και περιεκτικα.Μας αραδιαζεις ολοκληρο σεντονι.Τι θες να μας κανεις ? αναλυση.Κανεις δεν διαβαζει τετοιου μεγεθους σχολια. Θες να πεις κατι, η εχεις το ψωνιο της γραπτης διαλεξης.Τζαμπα πηγε το πληκτρολογημα σου .

VAGANEMOS

Πιστεύω να είναι αληθινά λόγια του φίλου Ολαντ και όχι επειδή θα έρθει Ελλάδα μας καλό πιάνει.

Μεταφραστής

Δυστυχώς την Ελλάδα την εγκαταλείψαμε πρώτοι απ όλλους οι Έλληνες. Εμείς έχουμε την ευθύνη για το τι επιτρέψαμε να γίνει τόσα χρόνια.

qwerty

Ο Ολανδρεου πλέκει το εγκώμιο στον Τσιπρανδρεου.... ;)

Good

Very good.

De facto

Όταν ακουτε τέτοια ετοιμαστειτε για το μεγάλο κανόνι... Παντως στις εταιρείες αυτά τα λόγια τα ακούς λίγο πριν φας απόλυση, στην περίπτωση της Ελλάδος βλέπω τους τσαρλατανους του Τσίπρα να μην κάνουν τίποτα, θα χαθεί ο χρόνος όπως ακριβώς χάθηκε με την περιβόητη διαπραγματεύση οπου επι τοσους μηνες ειχαν αμολυσει αυτον τον αληταμπουρα Βαρουφακη να μπουρδολογει ασυστολα ροκανιζοντας τον χρονο πραγμα που κοστισε 90δις ζημια,κλειστες τραπεζες capital controls και νεο μνημονιο.Eτσι με τον ιδιο τροπο θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αφού δεν θα προλάβουν να ανεκεφαλ/θουν θα χαθούν οι καταθέσεις των ελλήνων θα διαλυθει η οικονομια και μετά η Ελλάδα εκτός Ευρώπης θα γίνει μια χώρα αποθήκη λαθρομετανάστων που θα ζει με την ελεημοσύνη τα συσσίτια και τις συγνωμες των ευρωπαιων

Μιχάλης Φ.

Αμερικανικός δάκτυλος, πιστεύω, ότι είναι από πίσω (βλέπε ΔΝΤ)!

Λούλης

Που μπήκε καλέ ο δάκτυλος;

Τι είχε πει ο γερο-Ππαντρέου?

-Ποός το ζήτησε? -Ο Ολανδρέου. -Ε, δεν έχει σημασία.

απαπα

απαπα,,βρε λες να αποδειχτει σωτηρας ο αλεξ????μεχρι τον γεναρη του 2015 δεν βρεθηκε κανεις να πεισει την ΕΕ για την εγκαταλειψη της ελλαδος απο τους εταιρους της?Ο σαμαρας και ο βενιζελος δεν καμαρωναν για την πολιτικη της ΕΕ,,,την ιδια πολιτικη την οποια απολογητικα σημερα παραδεχεται η ιδια ΕΕ οτι απετυχε???Θαραλλεα πραξη το δημοψηφισμα κατα τον κυριο ολαντ και την γαλλια,,,πραξη δειλιας κατα την αντιπολιτευση στην ελλαδα,,,

XANIA

ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ,ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚHΝH , ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΙΠΙΘΑΜΟΣ ΒΑΨΟΜΑΛΛΙΑΣ !!

σταματα

σταματα βρε βολφ,,,

Anny T. X

Αλήθεια? Θυμήθηκαν αλήθεια τις ευθύνες τους? Όχι γιατί εμείς τους δώσαμε φώτα. Όχι γιατί τους χρωστούσαμε και θέλαν τα λεφτά τους πίσω και καλά κάναν. Ας μας πούν πρώτα πόσο λάθος ήταν όλο αυτό που μας επέβαλαν. Ας μας πουν πρώτα πόσο -ΕΝΩ ΗΞΕΡΑΝ- επέμειναν στο λάθος τους, ανασκολοπίζοντας -σαν καινούργιοι χιτλερίσκοι μια ολόκληρη νέα γενιά νέων, στέλνοντας την στο γνωστό τους Άουσβιτς μια κοινωνία ολόκληρη.. Παλιά μου τεχνη κόσκινο. Ας μας πουν πρώτα ΠΟΣΑ ΕΒΓΑΛΑΝ από αυτό. Ας μας πουν πρώτα για την εντιμότητά τους την εντιμότητα των βρωμοεταιρειών τους και πόσες ήταν οι μάσες από τις βρωμοδουλειές τους. Ας μας πουν, αυτοί οι έντιμοι σε μας τους λαδιάρηδες (που και βέβαια υπάρχουν). Αυτοί όμως είναι χειρότεροι, πολύ χειρότεροι. Αυτοί, οι ευγενείς, οι προηγμένοι, οι ανώτεροι, οι έντιμοι... Mea coulpa, λοιπόν! Και η Ελλάδα -πάμε παραπέρα τώρα- να αναλάβει τις ευθύνες της και να φυλάξει τα σύνορα της Ε.Ε., όπως οφείλει. Αλήθεια Μερκελίτσα μου, αγελαδίτσα μου? Θυμήθηκες τώρα πού ήρθαν τα σφιξίματα ότι υπάρχουν σύνορα? ΝΑΙ???? Ενδιαφέρον. Θυμηθήκατε και τα φώτα που σας δώσαμε τώρα? Εδώ συμφωνώ μαζί τους. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιείται το επιχείρημα για οικονομικούς λόγους. Αυτό θα ήθελα -μόνο-να είναι η πρώτη κα η μόνη μας δικαιολογία ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, θα ήθελα να είναι μόνο το επιχείρημά μας όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, τη γλώσσα μας -που θα έπρεπε να είναι η επίσημη γλώσσα της Ευρώπης, τον πολιτισμό μας. Ευρώπη σου λέει ο άλλος, Ελληνική λέξη... Ου να μου χαθείτε, ευτελείς, ανέντιμοι, ανελέητοι, αγνώμονες μπαταχτσήδες....

@

Α-Ψ-Ο-Γ-Η

Ει ψιτ,Αννούλα

Το τζάμπα και φτηνό χρήμα,πέθανε! Το κάτω τα χρέη,πάνω τα δάνεια,μας σώθηκε. Το κουνάω εγώ με Θουκιδίδη το δάχτυλο σε αυτούς που θεμελίωσαν με Μοντεσκιέ,Κάντ,Χέγκελ την ευρωπαϊκή σκέψη,ξόφλησε! Τα παιδιά μας ούτε συντακτικό αρμόζον δεν ξέρουν ! Τέλος οι εταιρείες τους είναι μιζαδόρικες,αλλά στις χώρες τους 90% των κατοίκων πληρώνουν φόρο και ΦΠΑ αμέσως με αγορά και μισθό.Τι κουτόφραγκοι βρε παιδί μου.... Οσο για τη νεολαία: ποιοί στήριζαν 40 χρόνια πολιτικές " θεσούλα στο Δημόσιο" κι ένα σωρο μπάχαλα στην καθημερινή μας ζωή; Ποιά 18χρονα χόρευαν στο ΟΧΙ στο Σύνταγμα και ξαναψήφισαν τον κολοτούμπα;Ε,αυτά ας αναλάβουν τις ευθύνες τώρα! Υ.Γ. Τράβα μιά βόλτα στην Γυάρο και Λέρο να μάθεις τι διέπραξε ο Ελληνας στον Ελληνα! Υ.Γ.2: Κι ο αποδιοπομπαίος τράγος ,ελληνική αρχαία λέξη κι ιστορία είναι!

χ

Δεν το ξερεις οτι αυτοι καταλαβαινουν μονο απο πολεμο και χρημα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης