ΟΗΕ και ΗΠΑ κατά Κίνας για τις συλλήψεις στην Τιενανμέν

ΟΗΕ και ΗΠΑ κατά Κίνας για τις συλλήψεις στην Τιενανμέν

Να απελευθερώσει τους δεκάδες ακτιβιστές που συνελήφθησαν ενόψει της επετείου της 4ης Ιουνίου του 1989, καλούν την Κίνα ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ

ΟΗΕ και ΗΠΑ κατά Κίνας για τις συλλήψεις στην Τιενανμέν
Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Κίνα να απελευθερώσει τους δεκάδες ακτιβιστές που έχει συλλάβει ενόψει της 25ης επετείου από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

«Ζητώ από τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα όσους συνελήφθησαν την ώρα που ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Πολλοί από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους Κινέζους που έχουν συλληφθεί ενόψει της επετείου, έχουν κατηγορηθεί ότι «υποκινούν ταραχές» επειδή πήραν μέρος σε ιδιωτικές συζητήσεις για τα συμβάντα της 4ης Ιουνίου του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.

Κλείσιμο
«Είναι προς το συμφέρον όλων επί τέλους να διευκρινιστούν τα γεγονότα» της ημέρας εκείνης, πρόσθεσε η Πιλάι.

Ελλείψει μιας ανεξάρτητης, εμπεριστατωμένης έρευνας, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το τι συνέβη κατά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν. Επίσης συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς, κυρίως φοιτητές και εργάτες, που αναφέρουν αριθμούς που κυμαίνονται από εκατοντάδες έως χιλιάδες, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ.

Εξάλλου η Πιλάι αποκάλυψε ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου και κυρίως των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αντί να καταπνίγει τις απόπειρες να τιμηθούν τα γεγονότα του 1989, οι αρχές θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τον διάλογο, τη συζήτηση ως μέσα για να ξεπεραστεί η κληρονομιά του παρελθόντος», σχολίασε η Πιλάι.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι μια χώρα που αναπτύσσεται γοργά και η οποία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτικό διάλογο.

«Έχουμε ζητήσει ξεκάθαρα από τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους ακτιβιστές, τους δημοσιογράφους και τους νομικούς που συνελήφθησαν ενόψει της 25ης επετείου» από τα επεισόδια στην πλατεία Τιενανμέν, επεσήμανε η Χαρφ.

«Πιστεύω ότι ειλικρινά έχει έρθει η ώρα οι αρχές (της Κίνας) να προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια στη συζήτηση (. . .) κυρίως στο πλαίσιο τέτοιων επετείων», πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενόψει της επετείου, ενώ μεταξύ αυτών κάποιοι κρατούνται μυστικά εκτός της νόμιμης διαδικασίας.

Καθώς πλησιάζει η 4η Ιουνίου οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν καταγγείλει ότι παρατηρούν εμπόδια στην πρόσβαση σε κάποιους ιστότοπους. Η μηχανή αναζήτησης του Google, όπως και άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας, όπως το Gmail, Google Image και το Google Translate δεν είναι προσβάσιμες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης