Ιρλανδία: «Δεν ήταν ρατσισμός» είπε αξιωματούχος για τη σκηνή με το μαύρο κορίτσι σε τουρνουά ενόργανης

Ιρλανδία: «Δεν ήταν ρατσισμός» είπε αξιωματούχος για τη σκηνή με το μαύρο κορίτσι σε τουρνουά ενόργανης

«Έγινε μπέρδεμα με τα μετάλλια», υποστήριξε η επικεφαλής της Sports Ireland ενώπιον συγγενών της αθλήτριας και άλλων προσώπων - Δήλωση και από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας

ireland
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναδημοσίευση ενός βίντεο από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς που δείχνει μια κριτή σε τουρνουά ενόργανης γυμναστικής στην Ιρλανδία να δίνει μετάλλια σε όλα τα λευκά παιδιά, «παρακάμπτοντας» τη μοναδική μαύρη αθλήτρια, το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας πήρε θέση, λέγοντας ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί «απογοητεύσαν βαθιά» το νεαρό κορίτσι.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δήλωση αυτή από το υπουργείο έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η Ούνα Μέι, CEO του οργανισμού Sports Ireland, που επιβλέπει και εν μέρει χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ιρλανδία, είπε πέρυσι στην οικογένεια του κοριτσιού ότι η συμπεριφορά της κριτή κατά την απονομή μεταλλίων δεν ήταν ρατσιστική.



Κλείσιμο
Η Ούνα Μέι συνάντησε την οικογένεια του παιδιού αρκετούς μήνες μετά το συμβάν, σε αθλητική διοργάνωση στο Δουβλίνο που οργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο οργανισμός SARI, ο οποίος μάχεται κατά του ρατσισμού στον ιρλανδικό αθλητισμό. Οι δηλώσεις της σε αυτό το event, έγιναν ενώπιον της οικογένειας και δύο ακόμη ατόμων, προκαλούν προβληματισμό για την καθυστερημένη αντίδραση και τη στάση που τηρούν οι αρμόδιες Αρχές απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά, αναφέρει η Guardian.

Στο μεταξύ, κορυφαίες προσωπικότητες της ενόργανης γυμναστικής και του αθλητισμού γενικότερα, είχαν ήδη προσεγγίσει την οικογένεια για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κορυφαία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς που, σεβόμενη την επιθυμία της οικογένειας της μικρούλας για προστασία της ιδιωτικότητάς της, έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στο κορίτσι, λέγοντάς της ότι ειναι στο πλευρό της.

Η Σιμόν Μπάιλς και άλλες αθλήτριες από τον χώρο της Ενόργανης εξέφρασαν τη θλίψη και την αγανάκτησή τους για το συμβάν και τα τελευταία 24ωρα, αφού το εξοργιστικό βίντεο έγινε ξανά viral στα social media, αναγκάζοντας την ομοσπονδία Gymnastics Ireland να εκδώσει ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι το ζήτημα επιλύθηκε πριν μερικούς μήνες μέσω διαδικασίας διαμεσολάβησης.

Ο Κεν ΜακΚιου, συνιδρυτής της οργάνωσης SARI που βοήθησε την οικογένεια της μαύρης αθλήτριας να διαχειριστεί το περιστατικό, περιέγραψε την αντίδρασή του στη δήλωση της Ούνα Μέι. «Η Μέι είπε ότι το περιστατικό δεν είχε καμία σχέση με ρατσισμό, απλώς τα μετάλλια μπερδεύτηκαν. Της απάντησα ότι αυτό που είπε ήταν απαράδεκτο και καλό θα ήταν να άλλαζε γνώμη. Τότε εκείνη απλώς σηκώθηκε κι έφυγε».

Μάρτυρας στη συζήτηση ήταν και ο Πέρι Όγκντεν, CEO της SARI, o οποίος επιβεβαίωσε ότι η Ούνα Μέι είπε όντως αυτή τη φράση στην οικογένεια.

Η Guardian προσέγγισε την Sports Ireland για να ρωτήσει εάν η άποψη που έξέφρασε η Ούνα Μέι αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση του οργανισμού σήμερα, ωστόσο δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Η δήλωση της Αρχής αναφέρει γενικά ότι η Sports Ireland βρισκόταν σε επικοινωνία με την Gymnastics Ireland αφότου έγινε γνώστης της κατάστασης και ότι καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή ρατσιμού».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους προαναφερόμενους οργανισμούς δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση για το συμβάν, προτού γίνει viral το βίντεο με τη θλιβερή σκηνή την προηγούμενη εβδομάδα. Η σιωπή αυτή είναι ιδιαίτερα σοκαριστική αν σκεφτει κανείς πόσο εξοργιστικό ειναι το βίντεο: «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί κανείς δεν επικοινωνούσε μαζί μας. Το μόνο συμπερασμα στο οποίο είχαμε καταλήξει είναι ότι ήλπιζαν πως το συμβάν θα ξεχαστεί», λέει ο SEO της Sport Against Racism Ireland.

Το αρμόδιο υπουργείο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στην Ιρλανδία είπε ότι ζήτησε να διεξαχθεί εκ νέου έρευνα και επέκρινε τον χειρισμό της υπόθεσης από την Gymnastics Ireland.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η διαδικασία καθυστέρησε τόσο. Απογοήτευσαν βαθiά το παιδί και η Gymnastics Ireland ζήτησε δικαίως συγγνώμη. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί να τηρεί πολιτιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον ρατσισμό στον αθλητισμό».



Ειδήσεις σήμερα:

Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη: Tο νέο οργανόγραμμα, οι προτεραιότητες και οι εκπλήξεις

Κακοκαιρία Elias: «Χτύπησε» την Ήπειρο και την Αχαΐα, εκκενώθηκαν δύο κοινότητες στον Παλαμά - Πού κατευθύνεται σήμερα

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό - Η νέα συμφωνία για τις ροές και η βίζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης