Πεντάγωνο: Συνελήφθη ο 21χρονος Εθνοφρουρός για τη διαρροή εγγράφων - Δείτε βίντεο

Πεντάγωνο: Συνελήφθη ο 21χρονος Εθνοφρουρός για τη διαρροή εγγράφων - Δείτε βίντεο

Η ταυτότητα του Τζακ Τεϊσέιρα είχε αποκαλυφθεί από τους New York Times - Τουλάχιστον τρία χρόνια οι διαρροές - Ήταν επικεφαλής διαδικτυακής ομάδας με ρατσιστικές τάσεις και αγάπη στα όπλα

syllipsi_teixeira
Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) προχώρησε στη σύλληψη του 21χρονου Εθνοφρουρού Τζακ Τεϊσέιρα για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου και συνεχίζει την επιχείρηση επιβολής του νόμου στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια» και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, για περισσότερες διευκρινίσεις, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε αργότερα ότι ο Τεϊσέιρα συνελήφθη «χωρίς να συμβεί κάποιο επεισόδιο».

Δείτε βίντεο από τη σύλληψη



Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

Ο άνδρας, την ταυτότητα του οποίου αναγνώρισαν αρχικά οι New York Times, είναι μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης και συνδέεται με μια διαδικτυακή ομάδα όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

texeira1
Το μέλος της Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, Τζακ Τεϊσέιρα και ύποπτος για τη διαρροή των εγγράφων


Ο Τεϊσέιρα ήταν ο επικεφαλής της ομάδας με την ονομασία Thug Shaker Central, όπου περίπου 20 με 30 άτομα, κυρίως νεαροί άνδρες και έφηβοι, μοιράζονταν την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον ρατσισμό και τα βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο 21χρονος που έκανε τη διαρροή εμφανιζόταν με τα αρχικά OG, που παραπέμπουν στο Original Gangster, με ένα από τα μέλη της ομάδας που μίλησε στην εφημερίδα να τον περιγράφει ως ένα άτομο μέχρι 25 ετών το οποίο απολάμβανε τον απόλυτο σεβασμό εντός του γκρουπ.

«Είναι γυμνασμένος. Έχει όπλα. Είναι εκπαιδευμένος. Όλα όσα περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα τέτοιο σκηνικό που θυμίζει ταινία» είπε χαρακτηριστικά ένα μέλος της ομάδας, ηλικίας κάτω των 18 ετών, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους της Washington Post μετά από άδεια της μητέρας του.

Κλείσιμο
Το απόγευμα της Πέμπτης, πράκτορες του FBI έφτασαν στο σπίτι που διέμενε ο Τεϊσέιρα στη Μασαχουσέτη και προχώρησαν στη σύλληψή του.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ερευνητές του FBI θέλουν να μιλήσουν με τον 21χρονο σχετικά με τη διαρροή των κυβερνητικών εγγράφων στο ιδιωτικό διαδικτυακό του γκρουπ. 

Πότε ξεκίνησαν οι διαρροές

Ξεκινώντας τη δράση του πριν από αρκετούς μήνες και κατά τη διάρκεια της απομόμνωσης στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας, ένας από τους χρήστες της ομάδας ξεκίνησε να «ανεβάζει» εκατοντάδες σελίδες με ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες, σε μια μικρή ομάδα συνομιλίας στο Discord, ζητώντας από τα μέλη να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη των παγκόσμιων γεγονότων.

Οι New York Times συνομίλησαν με τέσσερα μέλη της ομάδας Thug Shaker Central, με ένα εξ αυτών να παραδέχεται πως γνώριζε το άτομο που έκανε τις διαρροές για τουλάχιστον τρία χρόνια, τον είχε συναντήσει προσωπικά και τον ανέφερε ως «O.G».

Και μπορεί τα άτομα αυτά να μην προσδιόρισαν τον αρχηγό τους με το όνομά του, ωστόσο τα ψηφιακά στοιχεία που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν οι Times, οδήγησαν στον Τεϊσέιρα.

Μπάιντεν: Δεν ανησυχώ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανήσυχος» για την πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων, αλλά δεν βλέπει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε από το Δουβλίνο στους δημοσιογράφους ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για το συμβάν.

«Δεν ανησυχώ για τη διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», είπε.



Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Μπόμπολας: Το «αντίο» του γιου του Λεωνίδα, του εγγονού του και της επί 48 χρόνια βοηθού του

Συλλαμβάνεται ο ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο - Είναι μέλος της Εθνοφρουράς

Τελικός Κυπέλλου: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ αντίπαλοι για 7η φορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης