Τζον Λε Καρέ: Η «κρυφή» σχέση που άντεξε στον χρόνο περνά στο χαρτί - «Ακόρεστο πάθος, ανεπανάληπτο σεξ»

Τζον Λε Καρέ: Η «κρυφή» σχέση που άντεξε στον χρόνο περνά στο χαρτί - «Ακόρεστο πάθος, ανεπανάληπτο σεξ»

Η Σουλέικα Ντόσον περιγράφει στο βιβλίο «Secret Heart» πώς έκλεψε την καρδιά του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα, ενός... αθεράπευτου Δον Ζουάν - Η αδυναμία στις γυναίκες, οι περιστασιακές σχέσεις και η θυελλώδης επανασύνδεση... 14 χρόνια μετά

image_6487327__4_
Κατάσκοποι, ψέματα και ασταμάτητο σεξ: Τα μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ είναι αριστουργηματικά υποδείγματα στην τέχνη της εξαπάτησης, των κόλπων και των ανατροπών. Αλλά όπως αποκαλύπτουν τα απομνημονεύματα μιας πρώην ερωμένης του σ΄ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Secret Heart» (μτφ. Μυστική Καρδιά), η ερωτική του ζωή ήταν ακόμη πιο τολμηρή και συναρπαστική από τα μυθιστορήματά του.

Ο Τζον Λε Καρέ, έζησε μια ζωή που ήταν γεμάτη μυστικά. Πρώτα ως Βρετανός κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στη συνέχεια ως παγκοσμίου φήμης συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, αλλά και στην προσωπική του ζωή, την οποία κρατούσε πεισματικά και αποφασιστικά κρυφή. Ακόμη και όταν τελικά επέτρεψε να γραφτεί η ιστορία της ζωής του, υπήρχε ένα στοιχείο που επέμενε να εξαιρεθεί: οι γυναίκες. Το «Secret Heart» είναι η ιστορία της μοναδικής με διάρκεια ερωτικής σχέσης της Σουλέικα Ντόσον με τον Τζον Λε Καρέ. Γραμμένο με κυνική ειλικρίνεια, πραγματική γνώση αλλά και ολίγον από πικρία και κακίες, το βιβλίο ρίχνει μια τολμηρή νέα ματιά σε έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα και ζωγραφίζει μια διαφορετική διάσταση του ανθρώπου πάνω από τον λογοτεχνικό θρύλο.

image_6487327__3_


Ασταμάτητο σεξ για ολυμπιακό μετάλλιο

Παντρεμένος με παιδιά σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή του, ο Λε Καρέ -Ντέιβιντ Κόρνγουελ όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- είχε μια σειρά από μυστικές ερωτικές σχέσεις, κυρίως στο εξωτερικό με γυναίκες που συναντούσε τυχαία στα ταξίδια του. Οι σχέσεις αυτές ήταν πάντα έντονες, δραματικές, ακόμη και τραγικές, ωστόσο η κάθε μία ήταν προορισμένη -από τον ίδιο- να μην διαρκέσει περισσότερο από λίγους μήνες. Υπήρχε όμως μια ερωτική σχέση που άντεξε στο χρόνο - μια μόνο γυναίκα σε όλη του τη ζωή, την οποία έβαλε στα άδυτα της συγγραφής και της καρδιάς του.

Οι λέξεις τρεμουλιάζουν από πάθος στη σελίδα: «Αυτό ήταν σεξ όπως δεν το είχα φαντασθεί ούτε το είχα ζήσει ποτέ... ΄Ηταν σεξ για Ολυμπιακούς Αγώνες, σεξ για Θεούς». Έτσι ξεκινά αυτό που η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ήταν η σχέση με τον Τζον Λε Καρέ. Αναμένεται να είναι μια λογοτεχνική βόμβα και οι αποκαλύψεις στα απομνημονεύματα της Σουλέικα Ντόσον παρουσιάζονται σίγουρα με λάγνες και γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Πράγματι, οι ασταμάτητες σεξουαλικές συνευρέσεις μεταξύ της ζωηρής βοηθού εκδότριας και του διάσημου παντρεμένου συγγραφέα, 25 χρόνια μεγαλύτερου της, δεν είναι για ντροπαλούς ή σεμνότυφους. Σχολιάζονται με τόση λεπτομέρεια και με τόσο οικεία ανάμνηση, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα παιχνίδια αυτά στην κρεβατοκάμαρα γίνονταν σχεδόν 40 χρόνια πριν. Το βιβλίο δίνει μια συναρπαστική εικόνα για το πώς η προδοσία, η απιστία και τα ψέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του Λε Καρέ αναπαράγονταν με εξαντλητική ακρίβεια και στην ιδιωτική του ζωή.

Βέβαια, μια ερωμένη, ακόμη και… μακράς διαρκείας, δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει γλυκούς και συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς στον εραστή της, που αρνήθηκε να αφήσει τη γυναίκα του για να είναι μαζί της. Με τη λογική αυτή, όπως αναδύεται από τις σελίδες του βιβλίου της ο Τζον Λε Καρέ ήταν ένας κατά συρροή μοιχός, ματαιόδοξος, σνομπ, πομπώδης, δόλιος, εκδικητικός και απόλυτα εγωιστής. Από την άλλη πλευρά, η Σουλέικα Ντόσον, - η Σου Ντόσον όπως είναι το πραγματικό της όνομα- παρουσιάζεται από την ίδια ως μια μοιραία γυναίκα, ή τουλάχιστον έτσι λέει. Μια γυναίκα που έκανε τα κεφάλια των ανδρών να γυρίζουν, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία. Ο ίδιος ο Λε Καρέ της έλεγε: «Τα πόδια σου απλά δεν τελειώνουν. Πηγαίνουν μέχρι τον ουρανό», όπως εκείνη περιγράφει. Είχε και άλλους εραστές: ένα στέλεχος της τηλεόρασης, έναν κυνηγό ταλέντων –μέλος του κλειστού κλαμπ των αποφοίτων του ΄Ιτον-, αρκετούς ηθοποιούς και, όπως λέει η ίδια, έναν "διαγνωσμένο ψυχοπαθή". Την εποχή που γνώρισε τον Λε Καρέ ήταν γύρω στα 20, ψηλή και ξανθιά -μια αντίθεση σε σχέση με τα προηγούμενα ερωτικά ενδιαφέροντα του Λε Καρέ- οι δύο σύζυγοι, πολλές ερωμένες και περιστασιακές περιπέτειες του ήταν, λέει, μικροκαμωμένες και μελαχρινές.

Κλείσιμο
image_6487327


«Γιατί τώρα;»

Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Λε Καρέ στα 89 του χρόνια και περισσότερα από 20 χρόνια μετά το τέλος της σχέσης τους, η Ντόσον αποφάσισε να βγει δημόσια και να «εξαργυρώσει» την ιστορία της τώρα. Άλλωστε υπήρχαν και άλλες γυναίκες στη ζωή του Λε Καρέ, που είχαν ερωτική σχέση μαζί του και στη συνέχεια τις παράτησε, στην ατέρμονη αναζήτηση ικανοποίησης. Μήπως εξαιτίας του κομπασμού της ότι η σχέση τους - η οποία διήρκεσε δύο χρόνια μεταξύ των καλοκαιριών του 1983 και του 1985, ακολουθούμενη από άλλους έξι μήνες 14 χρόνια αργότερα, το 1999 - ήταν κατά κάποιον τρόπο "ιδιαίτερη";

«Οι μόνες γυναίκες, με τις οποίες ο Λε Καρέ είχε μεγαλύτερες σε διάρκεια σχέσεις ήταν οι δύο σύζυγοί του», λέει και προσθέτει: «Αν υπολογίσετε το συνολικό χρόνο που πέρασε ο Ντέιβιντ με όλες τις άλλες γυναίκες του, πάλι δεν θα ήταν τόσος όσο αυτός που περάσαμε μαζί». Ο Λε Καρέ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η σχέση τους παρέμεινε μυστική, αρνούμενος να επιτρέψει στον επίσημο βιογράφο του να τη συμπεριλάβει στο βιβλίο του. Ίσως λοιπόν η απάντηση στο «γιατί τώρα;» να βρίσκεται στο ταπεινό νοικιασμένο σπίτι σε ένα χωριό στο County Durham, όπου το ανύπαντρο κάποτε γκλαμουράτο κορίτσι, σήμερα 66 ετών, μοιράζεται το σπίτι της με ξένους φοιτητές και άλλους βραχυχρόνιους ενοικιαστές. Σίγουρα απέχει πολύ από το την καλλονή του Λε Καρέ με το διαμέρισμα στο Τσέλσι που έκανε ζηλευτές διακοπές στην Αμερική και περνούσε τα Σαββατοκύριακά της στην Ευρώπη.

Αθεράπευτος Δον Ζουάν

Μακριά από τα μάτια των αφοσιωμένων θαυμαστών του, ο καταξιωμένος συγγραφέας με την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή ήταν επίσης ένας αθεράπευτος Δον Ζουάν. Λάτρευε τις γυναίκες όσο του άρεσε να γράφει μπεστ σέλερ.

Πολύ πριν μπει στη ζωή του η Σουλέικα με τα ατέλειωτα πόδια, είχαν υπάρξει και άλλες σχέσεις. Η πιο σημαντική αλλά και πιο καταστροφική ήταν με τη σύζυγο του μυθιστοριογράφου και σεναριογράφου Τζέιμς Κέναγουεϊ. Εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, την Ανν, με την οποία είχε αποκτήσει τρεις γιους. Όμως μετά την επιτυχία του με το «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το Κρύο» το 1963, η σχέση τους έγινε αδιέξοδη. Ένιωθε ότι το επίτευγμά του δεν σήμαινε τίποτα γι' αυτήν, ότι η στάση της ήταν μνησίκακη και ότι τον απομάκρυνε από τη λάμψη και τον ενθουσιασμό για μια ζωή μέσα στην ανία και τη ρουτίνα.

Για τον Λε Καρέ, ο γάμος του Κέναγουεϊ -ο οποίος είχε διασκευάσει το δικό του μυθιστόρημα Tunes Of Glory σε μια ταινία που είχε αποσπάσει πολλά εγκωμιαστικά σχόλια, με πρωταγωνιστές τον Τζον Μιλς και τον σερ Άλεκ Γκίνες- και της συζύγου του Σούζαν είχε όλα όσα έλειπαν από τον δικό του. Στην πραγματικότητα, ο Kέναγουεϊ ήταν συστηματικά άπιστος - ισχυριζόταν ότι αυτό ήταν απαραίτητο μέρος της δημιουργικής διαδικασίας της συγγραφής - και δεν άργησε να έρθει η στιγμή που η Σούζαν, θέλοντας να δώσει στον σύζυγό της μια γεύση από το δικό του φάρμακο, ξεκίνησε σχέση με τον Λε Καρέ. ΄Ετσι δημιουργήθηκε ένα θυελλώδες ερωτικό τρίγωνο. Όταν το ανακάλυψε, ο Κέναγουεϊ τρελάθηκε από ζήλια, απειλώντας να πυροβολήσει τον Λε Καρέ και να μαχαιρώσει τη γυναίκα του. Κάποια φορά μάλιστα οι δύο άντρες «μονομάχησαν» για τη Σούζαν, τραβώντας ο καθένας από ένα χέρι της προς αντίθετες κατευθύνσεις. Σε μια σκηνή που θα μπορούσε να έχει βγει από τις σελίδες του αγαπημένου συγγραφέα του Λε Καρέ, του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, η Σούζαν έτρεξε στις γραμμές του τραίνου, για να σκοτωθεί. Αλλά ο Λε Καρέ δεν άφησε τη γυναίκα του και οι Κέναγουεϊ συμφιλιώθηκαν.

Ο γάμος του Λε Καρέ έληξε το 1971 και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Τζέιν Γιούστας. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο. Η Τζέιν, η οποία πέθανε δύο μήνες μετά τον σύζυγό της το 2021, αναγνώρισε από νωρίς στο γάμο τους ότι θα έπρεπε να τον μοιραστεί με άλλες γυναίκες, παραδεχόμενη: «Κανείς δεν μπορεί να έχει ολόκληρο τον Ντέιβιντ». Ήταν σίγουρα διορατική. Υπήρξε η γαλλικής καταγωγής Υβέτ Πιερπάολι, την οποία ο σύζυγός της γνώρισε κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού στην Πνομ Πενχ το 1974 και η οποία πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αλβανία το 1999- και η Τζάνετ Στίβενς, η οποία ανατινάχθηκε κατά τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό το 1983 και στην οποία αφιερώθηκε η ταινία του βιβλίου του Λε Καρέ, «Η μικρή τυμπανίστρια».

image_6487327__1_


Η γνωριμία, η σχέση και το τέλος για μια πιστωτική κάρτα

Το Secret Heart έχει χώρο για μία μόνο άλλη γυναίκα στη ζωή του Λε Καρέ -εκτός από την σύζυγό του-, την ίδια τη Σουλέικα. Η μία σελίδα μετά την άλλη περιγράφει λεπτομερώς πώς τα σώματά τους σπαρταρούσαν στο σεξ, την ακόρεστη όρεξή του και την εξαιρετική αντοχή του. Περιγράφει ότι «έκαναν σεξ μέχρις εξαντλήσεως, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, συχνά περισσότερες, ενώ οι δυνάμεις του για ανάκαμψη ήταν απλώς «αξιοθαύμαστες». Γράφει: «Είχα γνωρίσει μερικούς καλούς εραστές στο παρελθόν -και θα το ξανακάνω- αλλά ποτέ κανέναν σαν αυτόν».

Έκαναν σεξ παντού: στο κρεβάτι, στο πάτωμα και ακόμη και στο τραπέζι του γραφείου του, όπως και στη διάρκεια μιας πτήσης για τη Ζυρίχη. Μια φορά εκείνη εμφανίστηκε στη "φωλιά του έρωτά τους", ένα διαμέρισμα με αλεξίσφαιρη πόρτα στο St John's Wood, φορώντας μόνο ένα αδιάβροχο Burberry και ψηλοτάκουνες γόβες, έχοντας φθάσει ως εκεί με το μετρό, ξετρελαίνοντας τον Λε Καρέ. Και της χάριζε ατελείωτα δώρα, κοσμήματα από την Bond Street, λουλούδια, σοκολάτες δείπνα σε ακριβά και φανταχτερά εστιατόρια και ταξίδια.

Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά, διηγείται, σε ένα στούντιο ηχογράφησης στο Σόχο. Αφού την αγνόησε την πρώτη μέρα, τη δεύτερη την πήγε για φαγητό και, όταν χώρισαν, τη φίλησε στο στόμα. Σήμερα, λέει, αυτό θα θεωρούνταν σεξουαλική παρενόχληση. «Θα ήταν μαζί με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν... θα είχε διαπομπευθεί στο κίνημα #MeToo».

image_6487327__2_


Αυτό ήταν τον Σεπτέμβριο του 1982. Πέρασε άλλος ένας χρόνος μέχρι να τον ξαναδεί και η σχέση να ολοκληρωθεί. Για έναν άντρα που φημίζεται για τις πολύπλοκες μηχανορραφίες που σκέφτεται και γράφει, οι τεχνικές για να την ρίξει στο κρεβάτι ήταν άμεσες και απλοϊκές. «Θα ήθελες ένα γρήγορο π@δημα, ή ακόμα και ένα αργό;» Όμως μετά από δύο χρόνια, που περιλάμβαναν ένα "μήνα του μέλιτος" στην Ελλάδα και ταξίδια στην Ελβετία, η σχέση τους σταμάτησε. Όχι διότι της επιτέθηκε πιάνοντάς την από το λαιμό, επειδή εκείνη περπατούσε με τα τακούνια κάνοντας θόρυβο στα πλακάκια την ώρα που εκείνος μιλούσε στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του, ώστε εκείνη να καταλάβει πως δεν ήταν μόνος. ΄Ηταν επειδή έβαλε ένα επιδαπέδιο μεγάλο καθρέφτη σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να θαυμάζει την ερωτική του πράξη. Της έδωσε την αίσθηση πως την αντιμετωπίζει σαν πόρνη που πληρώνεται για το σεξ. Χωρίζουν και 14 χρόνια μετά όλα ξεκινούν από την αρχή. Εκείνος είναι πλέον σχεδόν 70 ετών, αλλά εκείνη αφηγείται για εκείνη την επανασύνδεση «πέντε φορές εξαιρετικά έντονου σεξ».

Ενώ περιγράφει τη σωματική του διάπλαση ως «περισσότερο αγρότη παρά αθλητή», προσπαθεί να μεταφέρει τη γοητεία του – «τόσο εξαιρετικά ελκυστικός, γοητευτικός. Ήταν σαν να είχε έναν μαγνήτη μέσα του, που με τραβούσε κοντά του». Αυτή τη φορά, ο δεσμός τελειώνει μετά από λίγους μήνες, όταν εκείνος αρνήθηκε την πρότασή της να της δώσει πιστωτική κάρτα, αντί να της δώσει μετρητά, για να πληρώσει τα κρυφά ταξίδια τους. "Αυτό είναι πολύ", της λέει και αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις μεταξύ τους.

Για τα επόμενα 20 χρόνια ο Λε Καρέ συνέχισε να συλλέγει τα λαμπερά βραβεία της ζωής, κάτι που δεν έγινε για την Σου Ντόσον. Η καλλονή των 70΄s και 80’s, που γεννήθηκε στο Μπέντφορντ το 1956, σύμφωνα με την Daily Mail είχε φοιτήσει στο Bedford High School for Girls, ένα ιδιωτικό σχολείο που σήμερα κοστίζει 14.000 λίρες το χρόνο, και ως παιδί της άρεσε να ζωγραφίζει. Κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει Αγγλικά στο Somerville College της Οξφόρδης, όπου (όπως είπε αργότερα φλερτάροντας στον Λε Καρέ) «η ειδικότητά της ήταν "balls"», με την έκφραση να έχει διττή έννοια, αφού «balls» είναι οι χοροί αλλά είναι και οι όρχεις…

Ειδήσεις σήμερα:

«Είχαν απαγάγει ξανά την Μαρκέλλα», λέει η μητέρα της 14χρονης που αγνοείται στη Νίκαια

Τζόκοβιτς σε Τσιτσιπά: «Στέφανε καλύτερα να πηγαίνεις σε εστιατόρια, παρά να ανοίξεις ένα»

Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τονίζει ο Δένδιας από την Αίγυπτο  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης