Τουλάχιστον 94 νεκροί κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Τουλάχιστον 94 νεκροί κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ, κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους

tajikistan-kyrgystan
Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια μεθοριακών συγκρούσεων ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές για τις χειρότερες βιαιότητες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στις χώρες αυτές, οι οποίες συνήψαν μια εύθραυστη εκεχειρία.

Η κατάσταση στα διαφιλινικούμενα σύνορα αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της κεντρικής Ασίας ήταν πάντως ήρεμη απόψε, σύμφωνα με το Μπισκέκ, μετά την κατεπείγουσα υπογραφή την Παρασκευή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η τατζικική διπλωματία δημοσιοποίησε σήμερα μέσω του Facebook ένα πρώτο λεπτομερή απολογισμό από την πλευρά της, κάνοντας λοόγο για 35 νεκρούς και 25 τραυματίες στη διάρκεια των μαχών που διεξήχθησαν από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι.

Η πηγή αυτή διαβεβαιώνει πως ο στρατός του Κιργιστάν σκότωσε δώδεκα ανθρώπους με ένα πλήγμα μη επανδρωμένου αεροπλάνου σε ένα τζαμί, έξι άλλους με μια άλλη επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον ενός σχολείου και επτά άλλους με πυρά εναντίον ενός ασθενοφόρου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αυτές τις δηλώσεις, σε μια χώρα αυταρχική και πολύ κλειστή στον Τύπο.

Από την πλευρά του, στον τελευταίο του απολογισμό, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανέφερε πως 59 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Μπατκέν, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κιργιστάν και στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Κλείσιμο
Το Μπισκέκ ανακοίνωσε επίσης πως 144 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Μπούμπεκ Ατζικίμπ, δήλωσε σήμερα πως αγνοείται η τύχη τεσσάρων κιργίζιων στρατιωτών.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, ο Σαντίρ Τζαπάροφ, κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους.

Ο απολογισμός των μαχών υπερβαίνει πλέον κατά πολύ τον απολογισμό προηγούμενων εκτεταμένων μεθοριακών μαχών τον Απρίλιο του 2021, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στη διάρκεια σημερινών τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους προέδρους του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ και του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν να αποφύγουν νέες συγκρούσεις στις χώρες αυτές, όπου η Μόσχα διαδραματίζει ιστορικά ρόλο διαιτητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μάρθα Καραγιάννη: Ένα κορίτσι για φίλημα που άφησε μοναδική σφραγίδα στον ελληνικό κινηματογράφο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αύριο η ημέρα της κηδείας της – Παρόντες ξένοι ηγέτες και βασιλείς

Τραγωδία στις Σέρρες - Συγκλονίζει ο αδερφός του 69χρονου: «Τρία λεπτά έμεινε πάνω του το μεγάλο κλαδί και έπαθε ασφυξία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης