Ευλογιά των πιθήκων: Task Force του ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Ευλογιά των πιθήκων: Task Force του ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Ο EMA έχει ήδη αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα με δυνατότητα χρήσης κατά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ

eulogia_pithikwn_art1
Η Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια που είναι διαθέσιμα και επίσης θα εξετάσει και θα συστήσει την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως επιστημονικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των φαρμάκων, ο EMA είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αναδυόμενου ζητήματος.

Ο EMA έχει προηγουμένως αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα με δυνατότητα χρήσης κατά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

- Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

- Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα

Εκτός χωρικών υδάτων τα σκάφη με μετανάστες, λέει το Λιμενικό – Προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους

Εβδομάδα καύσωνα με 38άρια από την Τετάρτη, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες ανά περιοχή - Δείτε χάρτες

Ισόβια στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης