«Ναυμαχία» της Μάγχης: Η Βρετανία ανακαλεί τα πολεμικά πλοία μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

«Ναυμαχία» της Μάγχης: Η Βρετανία ανακαλεί τα πολεμικά πλοία μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών, τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα επιστρέψουν -  «Την επόμενη φορά θα γίνει πόλεμος» απειλούν οι Γάλλοι ψαράδες λίγο αφότου έφυγαν από την περιοχή

jersey-main
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον τα δύο πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που παρενέβησαν στο Τζέρσεϊ, μετά την ένταση με τους Γάλλους ψαράδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει την ικανοποίησή της για την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών. «Δεδομένου του ότι η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα ετοιμαστούν να επιστρέψουν σε λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να προσφέρουμε κάθε περαιτέρω βοήθεια στα αιτήματα του Τζέρσεϊ».

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας έφερε αλλαγές στα ζητήματα αλιείας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. «Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν την αλιεία στα ύδατά τους βάσει της συμφωνίας και τις υποστηρίζουμε κατά την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων», σημειώνει η βρετανική πλευρά προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστούμε με το Τζέρσεϊ για να υποστηρίξουμε τις συζητήσεις που διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή επιτροπή».

Τα βρετανικά πολεμικά οδήγησαν στην αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων που απειλούν με πόλεμο


Νωρίτερα, τον δρόμο της επιστροφής πήραν Γάλλοι αλιείς, μετά και την παρέμβαση δύο πολεμικών πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στη διαμάχη που προέκυψε ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μάγχης για τα δικαιώματα αλιείας, όπως προσδιορίζονται μετά το Brexit.

Αν και οι ψαράδες δήλωναν αποφασισμένοι, η παρέμβαση του βρετανικού στόλου τους οδήγησε στην επιστροφή. Ωστόσο ο Ντον Τόμπσον, πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων του Τζέρσεϊ δήλωσε στο Sky News ότι παρά την επιστροφή των γαλλικών αλιευτικών, οι Γάλλοι ψαράδες δεν έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους. Άλλωστε, η ΕΕ κατηγορεί το Τζέρσεϊ ότι παραβίασε τη συμφωνία αποχώρησης του Brexit.

Αποχωρώντας από το Τζέρσεϊ, οι Γάλλοι αλιείες προειδοποίησαν ότι «την επόμενη φορά θα υπάρξει πόλεμος».


Κλείσιμο
French boat rams British vessel in jersey waters | protest over fishing rights


Πολεμικά πλοία έστειλαν Μακρόν και Τζόνσον

Από βρετανικής πλευράς, στο σημείο βρέθηκαν τα πολεμικά πλοία HMS Severn και HMS Tamar, που φέρουν κανόνια και πολυβόλα κατόπιν εντολής του Μπόρις Τζόνσον. Αμέσως μετά τις 13:00 το μεσημέρι, τα γαλλικά αλιευτικά ξεκίνησαν να υποχωρούν μακριά από το νησί, που βρίσκεται 14 μίλια από τις γαλλικές ακτές.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε τη φρεγάτα Athos, ενώ πριν το μεσημέρι ένα δεύτερο πλοίο, η Themis, κατευθυνόταν στο Τζέρσεϊ. Το Παρίσι προειδοποίησε χθες ότι θα μπορούσε να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο νησί, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού.


What is the Jersey fishing dispute about?


Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμόδιων εκπροσώπων ανακοίνωσε ότι οι όροι της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούνται στα ύδατα ανοιχτά των ακτών το Τζέρσεϊ, λόγω των όρων που επιβάλλονται στις άδειες για γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι στηρίζει με σαφήνεια το νησί, ενώ μιλώντας με αξιωματούχους του Τζέρσεϊ ανακοίνωσε ότι τα πλοία θα παραμείνουν στη θέση τους για προληπτικούς λόγους.


French boats protest in Jersey as post-Brexit tensions rise


Η βρετανική πλευρά σκέφτεται να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από την Ολλανδία, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης.






Ειδήσεις σήμερα:

Βραζιλία: Πυροβολισμοί με πολλούς νεκρούς στο μετρό του Ρίο ντε Τζανέιρο


Γερμανία: Αίρονται οι περιορισμοί για εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει πλήρως


Πότε ανοίγει τι: To ημερολόγιο της επιστροφής στην κανονικότητα– Το «κλειδί» της 15ης Μαΐου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης