Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα– Οι πιθανότερες ημερομηνίες

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα– Οι πιθανότερες ημερομηνίες

Την άρση των περιοριστικών μέτρων προωθεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας σταδιακά τις δραστηριότητες – Ανοίγουν σχολεία, φροντιστήρια, παραλίες- Τι θα γίνει με μουσεία, σινεμά, συναυλίες – Πότε «τελειώνει» η εποχή της εξόδου με  SMS

beach3434
Μια σειρά από βήματα εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για τη σταδιακή άρση των περιορισμών κατά της διασποράς του κορωνοϊού, κι ενώ το άνοιγμα των συνόρων αναμένεται στις 15 Μαΐου.

Η άρση των μέτρων του lockdown θα γίνει σταδιακά, με αυστηρές προδιαγραφές, αλλά και αυξημένα μέτρα προστασίας. Βασικό εργαλείο σε μια σειρά από δραστηριότητες, αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν τα self tests.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Κλείσιμο
Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.


Σάββατο 15 Μαΐου

Πρεμιέρα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.

Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις


Δευτέρα 17 Μαΐου:

Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Επανέρχεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.


Πότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών παραπέμφθηκε για το μέλλον. Οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self tests δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν γύρω στις 20 Μαΐου.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self-tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.


Τι θα ισχύσει με SMS, μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα, συναυλίες

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν για την ημερομηνία κατάργησης της υποχρέωσης αποστολής SMS.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ότι κάτι τέτοιο αναμένεται  στις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν πότε θα ανοίξουν τα μουσεία, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Μαΐου, καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού.

Περί τις 21 Μαΐου αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά

Στα τέλη του μήνα, πιθανότατα στις 29 Μαΐου, αναμένεται το άνοιγμα θεάτρων και των συναυλιών. Όλες οι δραστηριότητες θα επιτραπούν με μάσκες, θερμομετρήσεις και self tests.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ Αθηνών, προχωρά με κάθε επιφύλαξη στην διοργάνωση της πρώτης του εκδήλωσης για την 1η Ιουνίου, ενώ αντίστοιχα οι διοργανωτές εκδηλώσεων στον χώρο του Πολιτισμού προσανατολίζονται σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους στις αρχές Ιουνίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Παιδείας: Έτσι επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου τα ΙΕΚ, τα κολλέγια και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας


Αναγνωρίσθηκε και κρατείται ο άνδρας που ακολούθησε κοπέλα «με το μόριό του έξω» στη Νέα Σμύρνη


Μάας σε Τσαβούσογλου: Μόνο ο διάλογος υπόσχεται βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης