Το Prix Lumière για τα 50 χρόνια παρουσίας του στον κινηματογράφο έλαβε στο δημαρχιακό μέγαρο των Παρισίων ο Γάλλο – Πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι. Εμφανώς συγκινημένος ο διάσημος σκηνοθέτης έφθασε στο Hôtel de Ville της γαλλικής πρωτεύουσας για να παραλάβει την τιμητική αυτή διάκριση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ρομάν Πολάνσκι δήλωσε ευτυχής που λαμβάνει αυτό το βραβείο, το οποίο μάλιστα του το απένειμαν οι ξένοι ανταποκριτές στο Παρίσι, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι δημοσιογράφοι δεν ήταν πάντοτε καλοί μαζί μου».
Τα βραβεία Prix Lumière αποδίδονται κάθε χρόνο στους κινηματογραφιστές που προωθούν το γαλλόφωνο σινεμά και οι κριτική επιτροπή αποτελείται αποκλειστικά από δημοσιογράφους και κριτικούς σινεμά. Ο Κριστόφ Ζιράρντ, αντιδήμαρχος Παρισίων και υπεύθυνος των πολιτιστικών θεμάτων δήλωσε στον Τύπο πως ο Ρομάν Πολάνσκι είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και αποτελεί τιμή για το Παρίσι να τον βραβεύει.
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.