Ένα νέο πειραματικό τεστ ούρων κάνει διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Ένα νέο πειραματικό τεστ ούρων κάνει διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Το πειραματικό τεστ με την ονομασία PUR εντοπίζει επίσης τους άνδρες εκείνους που είναι έως οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να χρειασθούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου

Prostate-Cancer
Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ ούρων που μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να προβλέψει -έως πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους- ποιοί ασθενείς θα χρειασθούν αντικαρκινική θεραπεία.

Το πειραματικό τεστ με την ονομασία PUR (Prostate Urine Test) εντοπίζει επίσης τους άνδρες εκείνους που είναι έως οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να χρειασθούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου. Έτσι, ελπίζεται ότι το νέο τεστ θα βοηθήσει ένα μεγάλο αριθμό ανδρών να αποφύγουν στο μέλλον τις μη αναγκαίες αρχικές βιοψίες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως εξελίσσεται αργά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι άνδρες δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία όσο ζουν. Όμως οι γιατροί δυσκολεύονται να προβλέψουν ποιοι όγκοι θα γίνουν επιθετικοί, με συνέπεια σε πολλούς άνδρες να είναι επίσης δύσκολη η απόφαση για το αν θα πρέπει να κάνουν δραστική θεραπεία (π.χ. προστατεκτομή). Τα συνηθέστερα τεστ σήμερα είναι η εξέταση αίματος για PSA, η δακτυλική εξέταση, η μαγνητική τομογραφία και η βιοψία του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σι Κόνελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, ανέπτυξαν το νέο τεστ χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (τεχνική μηχανικής μάθησης) για να μελετήσουν γενετικά τα δείγματα ούρων από 537 άνδρες. Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, βρήκαν ένα αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερα μια πάθηση με την οποία οι άνδρες πεθαίνουν και όχι από την οποία πεθαίνουν. Δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιοι άνδρες διαγνωσμένοι με καρκίνο προστάτη θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι», δήλωσε ο Κόνελ.

«Έως το 75% των ανδρών με αυξημένο επίπεδο PSA έχουν αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη, το 15% όσων δεν έχουν αυξημένο PSA, βρίσκονται τελικά να έχουν καρκίνο του προστάτη και, από αυτούς τους καρκίνους, ένα άλλο 15% είναι επιθετικοί. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες πιο ακριβείς εξετάσεις», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης