«Επιδημία» τα κονδυλώματα: Ενα στα δύο τεστ Παπ «κρύβει» τον ιό HPV

«Επιδημία» τα κονδυλώματα: Ενα στα δύο τεστ Παπ «κρύβει» τον ιό HPV

Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας

Σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ που διενεργούνται σε γυναίκες υποδηλώνεται η παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος. Ο ιός HPV είναι "υπεύθυνος" για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.

Η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, για τον οποίο τελικά η βασική προστασία δημιουργείται μόνο με τον εμβολιασμό. 

Αυτά επισημάνθηκαν από τους ειδικούς στη διάρκεια εκδήλωσης για ενημερωτική εκστρατεία με σύνθημα "Μην αργήσεις!" και με στόχο την προστασία από τον ιό HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρίας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων. 

Αφετηρία και βάση της ενημερωτικής εκστρατείας αποτελεί η ιστοσελίδα hpvirus.gr, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου θα προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον HPV και την προστασία από αυτόν μέσω εμβολιασμού.

Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής HPVΕταιρείας  κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Το εμβόλιο για τον HPV πρέπει να γίνεται από όλες τις κοπέλες και όσο πιο νωρίς από την ηλικία των 11 ετών, δήλωσε ο καθηγητής. Άλλωστε το κόστος του εμβολίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου για τις έφηβες βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευθεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Ο κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των εφήβων και κάλεσε τους γονείς να ενημερωθούν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν. Η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, πρόσθεσε ο κ. Γ. Κρεατσάς.

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως "οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ιοί που εμπλέκονται σε λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων της περιγεννητικής περιοχής, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον η εμμένουσα λοίμωξη με κάποιους συγκεκριμένους υποτύπους προκαλεί νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα".  Εξήγησε δε ότι "επειδή η έκθεση στους ιούς HPV γίνεται σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού είναι η εφηβική ηλικία. Τα εμβόλια για ιούς HPV έχουν δείξει έως τώρα ότι, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για την πρόληψη γεννητικών κονδυλωμάτων και προκαρκινωδών αλλοιώσεων της γεννητικής περιοχής". 

"Επιδημία"  χαρακτήρισε τη λοίμωξη από τον ιό HPV ο κ. Γεώργιος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος Τμήματος Εμβολίων της MSD, καθώς όπως εξήγησε ο ιός HPVείναι πολύ μολυσματικός και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού. Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος.

Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έναντι του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα. Αναφερόμενος στο προφίλ ασφαλείας του εμβολίου, ο κ. Τρίμης επισήμανε ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 86 χώρες που έχουν εντάξει το εμβόλιο στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού (70 χώρες μόνο στα κορίτσια και 16 χώρες και στα δύο φύλα).

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ιωάννης

Θα ήθελα να μαθω υπάρχει κανενα εμβόλιο που να προστατεύει και τους άνδρες από τα κονδυλώματα όπως αυτό που κάνουν οι γυναίκες για τον καρκίνο της μήτρας

Προσοχή

κυκλοφορούν ασυμπτωματικοί φορείς ασχέτως μορφωτικού επιπέδου, δουλειάς κλπ. που δε φαίνεται ότι έχουν κάτι. Πριν από σχέση πάντα να ρωτάτε με τι άτομα έχει πάει. Μπραβο για το άρθρο.

σιγουρα

ναι και θα σου πει νομιζεις μπουλη ασχημε.

Καποτε

Τα κονδυλωματα ηταν η νοσος των ναυτικων. Ειναι απαραδεκτο να υπαρχουν στην εποχή μας.

de

φτάσαμε πλέον στο σημείο που για να συνευρεθούν οι νέοι πρέπει να επιδεικνύουν σχετική πρόσφατη ιατρική βεβαίωση. μιλάμε για λοιμώξεις με μεγάλη ταλαιπωρεία και ψυχοφθόρα θεραπεία που δεν έχει πλήρη ίαση, άσε που παρατηρείται το φαινόμενο όσοι νοσούν να επιδιώκουν τη μετάδοσή της σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Γρηγορης

Συγχαρητηρια για το αρθρο σας.

Μεταξικός

Λαθρόλαγνες ελλεϊνήδες

ΕΛΛΗΝΕΣ_______________προς ρατσιστη 11:32

Ελεεινος εισαι και φαινεσαι ρε 11:32,που γενικευεις και βριζεις ολες τις Ελληνιδες παλι.

φευγα

και ελεεινο και χουντομουτρο και ανορθογραφο το βληματακι

γιατι

ψεματα λεει ; Οι ελληνιδες εχουν ξεφυγει τελειως ειδικα με τους λαθρο που εχουμε μεσα απο αλβανια και ανατολη.Ας ειναι καλα τα σοσιαλ μιντια και οι γυναικοκεντρικη κοινωνια της Ελλαδας. Ρατσιστοπαθη τα χαπακια σου ....Γρηγορα και βουρ στη κουμουνδουρου

@17:07

Το μυαλό σου είναι πολύ θολό. Το χειρότερο είναι ότι είσαι και πολύ αμόρφωτος... Πιστεύεις ότι ο HPV είναι γένους θηλυκού??? Αυτό κατάλαβες??? Το σεξουαλική μετάδοση σου λέει κάτι? Αν η μία στις δύο είναι φορείς τότε και ο ένας στους δύο είναι φορέας.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ (ΕΙΜΑΙ Ο 1707)

ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΕΝΟΥΣ ΘΥΛΗΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ( ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ-ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΤΟΠΟΔΘΕΤΗΣΕΩΣ ΕΔΩ ).Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΠΙΛΩΜΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΑΣ(ΑΝΕΝΕΡΓΗ ΜΟΡΦΗ) , ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΜΠΙΤΑΤ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΩΜΕΝΟΥΣ ΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ . ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟ!ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΤΑ ΘΗΛΩΜΑΤΑ-ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ( ΕΝΕΡΓΗ ΜΟΡΦΗ ) - ΠΑΠΙΛΩΜΑΤΑ. ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΙΟΣ ΛΟΓΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΤΡΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΙΕΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥΣ! ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ. ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ! ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΜΜΟΝΙΚΟΥ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ.( ΦΕΜΜΙΝΙΣΤΡΙΑ Η ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟΣ?) ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΤΣΑΝΑ ΣΟΥ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ . ζητω συγγνωμη για τα κεφαλαια προς το υπολοιπο αναγνωστικο κοινο αλλα ο σχολιαστης που απευθυνθηκε σε μενα εχει ξεφυγει τελειως .παρακαλω να περαστει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gonimotita_Art

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοήθησης, μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να μην είναι πάντα δεδομένη, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των μεθόδων αυτών και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα τα ποσοστά επιτυχίας μπορoύν να οδηγήσουν  μία στις 3 γυναίκες σε τοκετό.

dementia

Κοινή έρευνα Σουηδών, Αμερικανών και Ισραηλινών έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σχέση με αυτούς με αυτούς που δεν τα λαμβάνουν