Η ιλαρά σαρώνει: Πολάκης και Ξανθός λιάζονται και τα εμβόλια λείπουν

Η ιλαρά σαρώνει: Πολάκης και Ξανθός λιάζονται και τα εμβόλια λείπουν

Η επιδημία σε Ρουμανία, Ιταλία και άλλες χώρες φαίνεται πως δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους για να προμηθευτούν μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων, καθώς η προμήθεια των εμβολίων έγινε, όπως κάθε χρόνο, με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου έτους 

Χωρίς αντίκρισμα είναι η σύσταση του υπουργείου Υγειας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσήματων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για εμβολιασμό κατά της ιλαράς, καθώς τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν... εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. 

Όπως αναφερει στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος, "την τελευταία εβδομάδα άρχισε να υπάρχει ζήτηση κυρίως απο γονείς για  το εμβόλιο ιλαράς-παρωτιτιδας-ερυθράς (MMR), και όσα εμβόλια ήταν διαθέσιμα στα φαρμακεία δόθηκαν. Πλεον, όμως υπάρχει πρόβλημα, τηλεφωνεί ο ένας φαρμακοποιός στον αλλο για να εξασφαλιστεί ένα εμβόλιο καθως απο τις φαρμακαποθήκες μας λένε πως εχουν τελειώσει". 

Την ελλειψη εμβολίων για την ιλαρά επισημαίνει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ), κυρια Άννα Μαστορακου, αναφέροντας το πρόβλημα που προκαλείται τοσο για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή για τα παιδια, τους εφήβους και οσους  εχουν γεννηθεί μετα το 1970, όσο και για τον ειδικό πληθυσμό των επαγγελματιών υγειας. 

"Δυστυχώς οι εκκλήσεις για εμβολιασμό προς τον πληθυσμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση" λεει η κυρια Μαστορακου, και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν η επάρκεια των εμβολίων στην αγορά. 

Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με βάση τις αναγκες, οπως αυτές αποτυπώνονται απο τα δεδομένα του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση της ιλαράς, οπως πληροφορείται το protothema.gr, δεν ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία παροτι τα δεδομένα στην Ευρωπη χτυπούσαν καμπανάκι. Η επιδημία στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους ώστε να φροντίσουν να κάνουν μεγαλυτερη προμήθεια εμβολίων. Το αποτέλεσμα ηταν πως τα εμβόλια εγιναν είδος εν ανεπαρκεία αμέσως μόλις φούντωσαν τα κρούσματα της νοσου και δοθηκαν συστάσεις για εμβολιασμό.

Μαλιστα, στην παρούσα επιδημική εξαρση ανακύπτει ενα επιπλέον πρόβλημα: οτι ο εμβολιασμός δεν συστήνεται μόνο για παιδια και εφήβους, αλλα και για άτομα ηλικίας 25 έως 45 χρόνων που πιθανά δεν εχουν ανοσία με νοσηση ή με εμβολιασμο στην ιλαρά -μια εμβολιαστική ομάδα όμως για την οποια δεν υπάρχουν διαθεςιμα περισσότερα ποςοτικά ή ποιοτικά στοιχεια.

Τα κενά στο τείχος ανοσίας έναντι της ιλαράς αποδεικνύονται, ωστοσο, μέρα με την ημέρα μεγάλα. Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων -εχουν φτάσει τα 166- αλλα κι εκείνων των ηπιότερων περιςτατικων που δεν δηλώνονται -εκτιμάται οτι ειναι πάνω απο 300- ειναι η μια παράμετρος της επιδημικης έξαρσης.

Η άλλη, ισως πιο επικίνδυνη, παράμετρος ειναι οι μολυσματικές εστίες της ιλαράς μεσα στα νοσοκομεια. Οκτώ επαγγελματίες υγειας εχουν νοσήσει απο τον περαςμενο Αύγουστο στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο και στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακου" και όλοι περιμένουν που θα εμφανιςτουν τα επόμενα κρουςματα. Στα νοσοκομεια εστάλησαν πριν απο δυο εβδομάδες οδηγίες για ενημερωση του προσωπικού αναφορικά με τον εμβολιασμό για την ιλαρά. Ειναι κοινό μυστικό βεβαίως πως τα επίπεδα του εμβολιαςμου στους επαγγελματίες υγειας ειναι χαμηλά.

Το ζήτημα του εμβολιασμού τους για την εποχική γρίπη, (μια εξαιρετικα μεταδοτική ασθένεια που σαρώνει καθε χρόνο, απο Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ανάλογα με τον ιό που επικρατεί ειτε παιδια και νεότερους ειτε ηλικιωμένους)  δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρά τις ενημερώσεις και τις συστάσεις το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάζονται δεν ξεπερνά το 15-20%. Προκειται για ενα θέμα που εχει απασχολήσει πολλές φορες τους αρμόδιους τα τελευταια χρονια που αναζητούν τρόπους να πείσουν ή και να υποχρεώσουν τους επαγγελματίες υγειας να εμβολιαστούν, χωρις όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έκκληση προς ολους τους γιατρους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους απο τη σοβαρή αυτη νόσο αλλα και τους αςθενεις με τους οποίους έρχονται σε επαφή και εχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγειας τους. 

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Αποθηκαριος φαρμακων

Οχι στα εμβολια-δηλητηρια

ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ

Αλλα η αλήθεια να λέγεται. Φέρνει ο Αβραμόπουλος εμβόλια του την πέφτουμε γιατί έφερε πολλά και "πήρε μίζες". Δεν φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους την πέφτουμε γιατί αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Στο καλάθι δεν χωράμε, στο κοφίνι περισσεύουμε. Πουθενά δεν μας πιάνεις. Μ' αυτο τον παραλογισμό μέσα μας είναι λογικό να ψηφίζουμε τους εκάστοτε άχρηστους.

epic

Να το κανουν ολοι το εμβολιο. Αλλα δεν θα παλαβωσουμε κιολας. Οσοι ειμαστε πανω απο μια ηλικια (πχ 40) εχουμε περασει ολοι ιλαρα, μαγουλαδες κλπ. παιδια.

Μάρκος

Ποιος Πολακης και ποια Ξανθός; Η ιλαρά σαρώνει γιατί όλες οι «μανούλες» του Facebook - κατά τεκμήριο αγράμματες και αστοιχείωτες γυναίκες, χωρίς ουσιαστική παιδεία και καλλιέργεια - αναπαράγουν τις μπουρδολογίες περί αποφυγής του εμβολιασμού και άλλες γελοιότητες. Αλλά βλέπετε, εσείς εκεί στο ΠΘ έχετε συνειδητά επιλέξει το στρατόπεδο του λαϊκισμού και της αμορφωσιάς, αρκεί να κάνει κακό στο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι να είναι αρκεί να βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ ντουγανια, Ε ντουγανια!

asdf

Σου ενέκριναν αυτό το σχόλιο;;;;; Έμεινα μ@λ@κ@ς λέμε!!!!! :O :O :O

Stelios

Ψεκασμενοι και συριζανθρωποι καντε τα εμβολια σας.

Dr JImmy

Η ιλαρά σαρώνει γιατί πολλοί ηλίθιοι αντί να ακούσουν τον παιδίατρο τους ακούν τον κάθε απίθανο στο facebook και δεν πηγαίνουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η κάθε χαζοβιόλα απόφοιτος δημοτικού έχει άποψη για τους εμβολιασμούς, αν το παιδί πρέπει ή όχι να πίνει γάλα και γενικά είναι και λίγο διαιτολόγος, ξέρει από ψυχολογία και παιδεία οπότε βρίζει δυο τρεις φορές τον χρόνο τους δασκάλους κτλ.

Α300

ΚΑΛΗΜΕΡΑΣΑΣ ΟΛΑ ΚΑΛΑ; ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΩΣΤΗΣΕΤΑΙ . ΕΜΒΟΛΙΑ; ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ; ΚΑΝΤΕ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΣΑΣ. ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΕ. ΜΟΝΟ ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΗΛΑ ΣΑΝ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΑΠΛΩΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝΕ

Χρήστος

Στην εξεταστική για την υγεία θα διερευνηθεί γιατί ο Αβραμόπουλος πήρε πολλά εμβόλια για την γρίππη H1N1....

Σοβαρά ?

Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα που ασχολείται ο κ Πολάκης πχ το Facebook!!!

Platonas

Θα ετοιμαζει μαντιναδα για το φιλο του το καμενο

πιπερια

τα εξοδα των συριζοδειπνων, ο πολ, τα χρεωνει στο υπουργειον!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

35542589_l

Αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις που μοιάζουν βγαλμένες από τα όνειρα- ή και από τα βιβλία του Χάρι Πότερ

ZARA-HOME_AT-HOME-WITH_MIMI-THORISSON_AW19-_19_

Μια συνηθισμένη καριερίστα εγκατέλειψε τη ζωή στις μεγαλουπόλεις για την εξοχή και έγινε παγκοσμίως διάσημη αφιερώνοντας τον χρόνο της αποκλειστικά σε αυτά που αγαπάει περισσότερο: στην οικογένεια και το φαγητό