Συναγερμός για την ιλαρά: Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν

SOS για τους γονείς: Το αντιεμβολιαστικό κίνημα υπεύθυνο για την επανεμφάνιση λοιμώξεων

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά, ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς
είναι ο εμβολιασμός. Με τη νόσο να βρίσκεται σε επιδημική έξαρση στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και τα κρούσματα να έχουν υπερβεί τα 160 και να αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.
 
Το… σωτήριο σκεύασμα είναι το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) είτε με μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς). Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).
 
Η χθεσινή οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
, ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.
 
Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά η γενική οδηγία είναι πως πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης ή επιδημίας της ιλαράς, όπως η τρέχουσα και στην Ελλάδα, οι οδηγίες αλλάζουν: ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.
 
Επιπλέον, το εμβόλιο πρέπει να κάνουν και οι έφηβοι που πιθανόν έχουν λάβει μόνο μία δόση αλλά και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 καθώς εκείνη τη δεκαετία κυκλοφόρησε το εμβόλιο και είναι πιθανόν να μην έχουν εμβολιαστεί με αυτό ή να μην έχουν νοσήσει με ιλαρά, οπότε δεν έχουν ανοσία.
 
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί στο εμπόριο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981 και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το 1991 καθιερώθηκε η 2η δόση του MMR σε ηλικία 11-12 ετών και από το 1999 αυτή γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών.
 
Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95%. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ανταποκρίνονται με τη δεύτερη δόση, ώστε 99% των εμβολιασθέντων με δυο δόσεις παιδιών παρουσιάζουν αντισωματική απάντηση ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά.
 
Πότε δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για την ιλαρά

Η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό, παιδίατρο εφόσον πρόκειται για παιδιά ή άλλον γιατρό εφόσον πρόκειται για ενηλίκους. Το εμβόλιο της ιλαράς αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
 
· Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.
· Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
· Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
· Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά.


ΣΧΟΛΙΑ (50)

παπατζίμ66

Πολύ φασαρία για το τίποτα! Έχω περάσει Ιλαρά μικρός την δεκαετία του 70! Τότε οι μανάδες έστελναν τα παιδιά τους να κολλήσουν Ιλαρά από νοσούντες φίλους τους για να αποκτήσουν αντισώματα. Τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο! Μας άλειφαν και ζαχαρόνερο για τη φαγούρα(μην ξύσουμε τα σπυριά και αποκτήσουμε ουλές) και μετά από μερικές μέρες με αντιπυρετικά είμαστε περδίκια! Τώρα κάνουν λες και έχουμε επιδημία τύφου! Μάλλον για να τα κονομίσουν οι φαρμακευτικές ετιαρίες! Όπως τότε με τα 10 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης του Αβραμόπουλου!

Ιλαρανθρωπος

Τσα!!! Ήρθα για να σας κολλήσω όλους!!!!

Ουστ

ΟΥΣΤ Απο δω

ενα Ορθοδοξο Κρατος υπο διαλυση!!

...

Οι γύφτοι και οι ξένοι θα είναιη καταστροφή μας!

Κανένα Ελληνόπουλο δεν έχει εκδηλώσει κρούσμα. Παρά το οτι κάποιοι δεν εμβολιάζουν η γενικη ανοσία ανέρχεται στο 90%. Ήταν όλοι γύφτοι και αλλοδαποί οι οποίοι λόγω διαφορετικης εντερικής χλωρίδας μεταλλάσουν τους ιούς. Να βγουνε να πούνε την αλήθεια και να μην αφήνουν πλαγίως να αιωρούνται εντυπώσεις όπως επίσης μη αφηνετε τους γονείς να πιστεύουν πως τα εμβόλια προστατεύουν απο τα πάντα γιατί αυτό δεν ισχύει, πλην ανεμοβλογιάς και ιλαράς που επιτυγχάνεται ανοσία μετά απο νόσηση αλλά ακόμα και εκεί οι μετακινήσεις ξένων πληθυσμών έφεραν μεταλλάξεις όπως οι αλβανοι έφεραν φυματίωση και ηπατίτιδα και τώρα υπάρχουν κρούσματα στους γύφτους. Γιατί δεν έγιναν εμβολιασμοί στους γύφτους τόσα χρόνια; Πόσα παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων και τι πληρώνει ο Έλληνας απο το υστέρημα του για λίστα μηνών για ένα χειρουργείο ρουτίνας; Επίσης να βγει η επιστημονική κοινότητα να μιλήσει ανοιχτά για τις επιπτώσεις των εμβολίων σε παιδιά που αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει ευαισθησία και νευρολογικές διακυμάνσεις ή υπεραντιδράσεις σε ορισμένα εμβόλια και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κίτρινων καρτών και των φαρμακοεπαγρυπνήσεων. Ακόμα και αν είναι ένα παιδί στα 100, είναι το παιδί κάποιου. Μπορεί να είναι το δικό σου. Αντί για αλληλοκατηγορίες, αλαζονείες και διφορούμενες ανακοινώσεις, να ειπωθεί ευθαρσώς η αλήθεια. Η επιστημονική κοινότητα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο να χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Ήμουν μέσα στον χώρο πολλά χρόνια και έχω δει πάρα πάρα πολλά. Οι γιατροί ας εγκαταλείψουν την διγλωσσία και τους αφορισμούς. Όλοι είναι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους. Το ύφος των χιλίων καρδιναλίων και η έλλειψη αυτοκριτικής δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Art

Οι σπιτονοικοκυραίοι δεν είναι γύφτοι ούτε πακι. Κι όμως δεν εμβολιάζουν την 3χρονη κόρη τους λόγω φόβου των εμβολίων (ο ένας απ'τους δύο είχε νοσήσει παιδί "λόγω εμβολίου") θεωρούν ότι μπορεί να ξαναγίνει αν και κανονικά μιλάμε για μηδαμινές πιθανότητες. Γύφτους είχαμε πάντα, δεν άλλαξε κάτι. Βάλε όμως τώρα ΚΑΙ τους γονείς (ειδικά αυτούς που πλαστογραφούν εμβόλια στα βιβλιάρια) και έχεις ωρολογιακή βόμβα στα χέρια σου.

ΚΟΥΛΑΡΕΤΕ

Σήμερα βγήκε κάποιος υπεύθυνος από τους γιατρούς και νοσηλευτές στον ΣΚΑΙ και είπε οτι δεν είναι τόσο επικίνδυνο και βαρύ περιστατικό η ιλαρά για τα μικρά παιδιά, αλλά για τις μεγαλύτερες ηλικίες... Κι εμάς μας έβαζαν οι γονείς μας να κολλήσουμε ιλαρά για να γλυτώσουμε μεγάλοι, δεν θεωρείτο συμφορά...

Σά.

Μαλλον για την ανεμοβλογια θα μιλας και τα μοερδεψες. Η ιλαρα ειχε εξαφανιστει σαν αρρωστια εδω και πολλα χρονια. Τωρα με το κινημα των ανεμβολιαστων ασφαλως απανήλθε.

Εμενα

Μου ειπανε οτι οι ασθενεις ειναι τσιγγανοι οι οποιοι ουδεποτε εμβολιαστηκαν. Γιατι δεν το λετε;

Μάρκος

Δεν ταιριάζει στην ιδεοληψία τους! Τους χαλάει την πολυπολιτισμική σούπα!

Γιαννης

Η έξαρση οφείλεται στους γυφτους που δεν κάνουν εμβόλια , μετανάστες ( εκτός Συρίας ) και βλάκες που είναι κατά των εμβολίων γενικά

Αποθηκαριος φαρμακων

Το μεγαλυτερο αποθεμα (στοκ) το ειχαμε στο MMR ( ιλαρας-παρωτιτιδας-ερυθρας) ...χαρη στην "επιδημια" ιλαρας ξεπουλησαμε και δωσαμε και αλλες παραγγελιες στην Merck ...ευχαριστουμε την "επιδημια" για την σωρηρια μας απο την οικονομικη καταστροφη

Τάσος

Σκάσε ηλίθιε. Έχουμε μωρό στο σπίτι που δεν μπορεί να εμβολιαστεί γιατί δεν έχει κλείσει χρόνο. Αν κολλήσει επειδή εσύ και ομοιδεάτες σου είστε πανηλίθιοι έχετε βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, που μπορώ να σε βρω να σου σπάσω τα δόντια; Και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κάποιο όριο! Λέει ο καθένας τη παπαρια του για νανα νομίζει βο κόσμος οτι τα ξέρει εκ των έσω. Τράβα εμβολιάσου ρε άπλυτο σκυλί! Είσαι εδώ γιατί οι γονείς σου σου έδωσαν τις δυο δόσεις μικρός. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνεται εμβολιασμός παντού ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

X

Κέρδος φαρμακοβιομηχανίας από ένα εμβόλιο 50 ευρώ, κέρδος φαρμακοβιομηχανίας από τα φάρμακα που θα πουλήσει για κάθε ανεμβολίαστο παιδί που θα νοσήσει 1500 ευρώ. Κατά τα άλλα τις φαρμακοβιομηχανίες τις συμφέρουν οικονομικά τα εμβόλια. Ψιλά γράμματα για σένα αυτά έτσι συριζαίε, αντιεμβολιαστή, ψεκασμένε βίγκαν;

Victor

Γιατί δεν αναφέρετε ότι πρόκειται για πληθυσμούς γύφτων (ινδικής προέλευσης δηλαδή) όπως κάνουν άλλα site;

Θοδωρης

Η ανιψια μου που ηταν υγιεστατη τις πρωτες μερες μετα το MMR παρουσιασε αδιαθεσια και μια βδομαδα μετα ΣΠΑΣΜΟΥΣ. Οι γιατροι βεβαια ισχυριζονται οτι ειναι τυχαιο. Ο καθε γονιος ομως πρεπει να γνωριζει ΟΛΗ την ΑΛΗΘΕΙΑ για τα εμβολια και να αποφασιζει προσωπικα ο ιδιος για την ζωη των παιδιων του.

Α

Για τη ζωή των παιδιών να αποφασίζει, αλλά για τις ζωές των δικών μας παιδιών δεν θα αποφασίσει ένας ηλίθιος και ανεύθυνος γονιός που δεν θα εμβολιάσει το παιδί του! Άσε που πολλές φορές πολλοί απατεώνες γονείς πλαστογραφούν έγγραφα ότι δήθεν τα παιδιά τους είναι εμβολιασμένα για να τα εγγράψουν στο σχολείο! Έλεος με αυτή την επικίνδυνη ηλιθιότητα επιτέλους!

www

Αν είναι να κρατάτε στο σπίτι τα παιδιά σας, κάντε ότι θέλετε. Αν θέλετε να είναι και με άλλα παιδάκια όμως πρέπει να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια.

Ευτυχώς

Δηλαδή σκέψου τι θα πάθαινε αν εκτίθετο στον υιό ανεμοβολίαστη! Ευτυχώς δηλαδή που εμβολιάστηκε.

Σωστός

Τα παιδιά των ηλιθίων ειναι καταδικασμένα ούτως ή άλλως

lio

αυτό που όλοι στο Ελλαδιστάν είμαστε βιολόγοι, ιατροί, προπονητές, οικονομολόγοι με ξεπερνάει

Lilian

Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία των γονιών τους για να βάζουν την σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους σε κίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την γενικεύμενη υγεία ενός πληθυσμού και μιας χώρας. Ζούμε στο 2017. Έχουμε να τα μέσα να προστατέψουμε τα παιδιά μας από αρρώστιες που σκοτώνουν. Και επειδή δεν είμαστε γιατροί καλό θα ήταν να ζητάμε την γνώμη των ειδικών και όχι να παίζουμε την υγεία μικρών παιδιών στην ρουλέτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cancer_lab

Ο συνδυασμός φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού και φαρμάκου για τον καρκίνο των πνευμόνων δείχνει να λειτουργεί και να προσφέρει πολύτιμο χρόνο στους ασθενείς και στην επιστήμη