Σημαντικά τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως για το πεπτικό και γαστρεντερολογικό σύστημα του οργανισμού μας, δείχνει έρευνα που έγινε για τη σχέση διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χοτ-ντογκ, το μπέϊκον και τα άλλα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, εκτός από την τακτική κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όταν κανείς:
- τρώει πολύ κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι ή χοιρινό (πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα)
- είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
- καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα δεδομένα διεθνώς για τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη τους 99 έρευνες, που αφορούσαν περίπου 29 εκατομμύρια ανθρώπους.