Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας για να γίνει η Ελλάδα... «health resort»!

Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας για να γίνει η Ελλάδα... «health resort»!

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιαματικά λουτρά και οδοντιατρική φροντίδα οι κύριοι άξονες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην χώρα μας - Τα σχέδια της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου

Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας για να γίνει η Ελλάδα... «health resort»!
Επάνω στους άξονες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της οδοντιατρικής φροντίδας και της ιαματικής θεραπείας επιχειρείται η δυναμική δρομολόγηση του ιατρικού τουρισμού ή τουρισμού  υγείας στη χώρα μας. Το σήμα εκκίνησης για αυτό το σημαντικό «ταξίδι» θα δοθεί μέσα από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, ένα κέντρο με πυλώνες του τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του ειδικού Συνεδρίου για τον τουρισμό υγείας που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιθάκη. 

Με τον παγκόσμιο τουρισμό υγείας να μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας, μοιάζει αυτονόητο πως η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο, αξιοποιώντας το ιατρικό δυναμικό της, τις δομές υγείας και το φυσικό/βιοκλιματικό της πλούτο. 

Ωστόσο, στην ελληνική πραγματικότητα το αυτονόητο κατακτιέται συχνά με μεγάλη δυσκολία, όπως επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές στο συνέδριο. Υπό την έννοια αυτή ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου είχε έντονο συμβολισμό: η Ιθάκη, ένα νησί που διαθέτει ιαματικές πηγές και θα μπορούσε να είναι σημαντικός πόλος τουρισμού υγείας τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το πιο σημαντικό -και πλησιέστερο στο νησί- λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, την Πάτρα...

Κλείσιμο
«Ο τουρισμός υγείας αναζητεί την Ιθάκη του»
 είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στο Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, το οποίο θα σχεδιάσει και θα υλοποιεί σε συνεργασία με ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις δράσεις του τουρισμού υγείας και εξαίροντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει από στο πεδίο αυτό από Έλληνες γιατρούς. 


Οι χιλιάδες Έλληνες «πρεσβευτές» του αναπαραγωγικού τουρισμού 
Ένας από τους πρωτοπόρους γιατρούς, με σημαντική δραστηριότητα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι ο γυναικολόγος, κ. Κωνσταντίνος Πάντος. «Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα δυνατό πεδίο του εγχώριου τουρισμού υγείας. Κάθε παιδί που γεννιέται από αλλοδαπά ζευγάρια στη χώρα μας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται πρεσβευτής της ιατρικής μας και της χώρας στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Πάντος. Οι συνεργάτες του λένε πως ο γιατρός έχει «δημιουργήσει» δεκάδες χιλιάδες Έλληνες «πρεσβευτές» ανά τον κόσμο, και εξαίρουν τη συμβολή του ιδίως στους ομογενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας. Με τις ιατρικές υπηρεσίες του ο συγκεκριμένος γιατρός έχει χτίσει γέφυρες με 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, οι πέντε βασικές παράμετροι που συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστών υγείας, και ιδίως αναπαραγωγικής υγείας, στην χώρα μας είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών ή άλλων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εύκολη πρόσβαση, το υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο και το ανταγωνιστικό κόστος των θεραπειών αναπαραγωγής. 


Ο οδοντιατρικός πυλώνας του τουρισμού υγείας 
Ένα ταχέως αναδυόμενο πεδίο ιατρικής που μπορεί να αξιοποιηθεί ως τουριστικό προϊόν στη χώρα μας είναι αυτό της οδοντιατρικής φροντίδας. Για τους οδοντιάτρους βεβαίως είναι γνωστό ότι ο υπό αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός υγείας για οδοντιατρικές εργασίες στην Ευρώπη είναι η Ουγγαρία. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, επίκουρο καθηγητή, κ. Νίκο Κουβελά, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον 50.000 οδοντιατρικούς ασθενείς τον χρόνο, καθώς έχει το επιστημονικό δυναμικό για να το καταφέρει. Ο ίδιος έχει ιδρύσει ένα σύνδεσμο οδοντιάτρων που έχουν τριετή μετεκπαίδευση, πιστοποιημένα οδοντιατρεία κι έχουν διάθεση όπως λέει να προσφέρουν οδοντιατρικές εργασίες σε αλλοδαπούς ασθενείς, στο πλαίσιο του τουρισμού υγείας. Στο πλαίσιο αυτό καλύπτουν με 55 οδοντιατρικές καρέκλες και 15 οδοντιάτρους περί τους 4.000 ασθενείς τον χρόνο. Αλλοι 77 οδοντίατροι αναμένουν να λάβουν τις πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς ώστε να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με αλλοδαπούς ασθενείς.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα ειναι οι πολυ ανταγωνιστικές τιμές. Οπως ανέφερε ο κ. Κουβελάς, μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική θεραπεία/ αποκατάσταση στον Καναδά μπορεί να κοστίσει 60.000 με 80.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα για τις ίδιες εργασίες το κόστος δεν ξεπερνά τις 15.000 με 20.000 ευρώ. Μάλιστα, οι τουρίστες υγείας από τον Καναδά αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή για το οδοντιατρικό πεδίο - οι Έλληνες οδοντίατροι έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κοινότητα στο Μόντρεαλ σύμφωνα με την οποία για κάθε οδοντιατρική θεραπεία που θα γίνεται από ομογενείς στην Ελλάδα, ποσοστό 10% αυτής θα «επιστρέφεται» στην ελληνική κοινότητα για την στήριξη των σχολείων. 


Ο ιαματικός πυλώνας 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα απέραντο health resort, υποστήριξε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκουκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά οτι η χώρα διαθέτει 750 ιαματικές πηγές, από τις οποίες είναι ενεργοποιημένες οι 82 και πιστοποιημένες μόλις οι 38. 

«Τα ιαματικά λουτρά, σε αντίθεση με ο,τι πιστεύεται ευρέως, δεν αφορούν μόνο την τρίτη ηλικία, αλλά κάθε ηλικία και σχεδόν όλες τις ασθένειες» είπε ο κ. Κουσκουκης. Μια ιαματική θεραπεία μπορεί να αντικαταστήσει πολλά φάρμακα και διαρκεί μόλις 20 λεπτά, έχει ασφαλιστική κάλυψη, περιέγραψε τα οφέλη της ο ειδικός. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης