Ας μην αφήσουμε τον πόνο να δυσκολέψει τη ζωή μας

Ας μην αφήσουμε τον πόνο να δυσκολέψει τη ζωή μας

Με ποιοτικό ύπνο, συστηματική άσκηση, σωστή διατροφή, μέτρα αυτοπερίθαλψης και προϊόντα αυτοφροντίδας μπορούμε να βρούμε ανακούφιση για μια σειρά από μικροπροβλήματα υγείας.

running

Sponsored Content

Καθημερινά φροντίζουμε να καλύψουμε πολλές υποχρεώσεις που αφορούν πρακτικά ζητήματα, πληρωμές, εκκρεμότητες, θέματα του σπιτιού και της εργασίας μας. Πολλές φορές όμως ξεχνάμε το πιο σημαντικό, τη φροντίδα του εαυτού μας. Η Αυτοφροντίδα (Self-Care), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνει τη συνεπή «φροντίδα του εαυτού μας, με συμμετοχή σε δραστηριότητες και καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση οποιουδήποτε θέματος ασθένειας με ή χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας».

Είναι σημαντικό δηλαδή να επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, και τήρηση των κανόνων της υγιεινής. Να αντιμετωπίζουμε στην ώρα τους όποια μικροπροβλήματα υγείας προκύψουν και να βρίσκουμε τρόπους να αυτοθεραπευτούμε. Για παράδειγμα, ένας πόνος στο σώμα μάς εμποδίζει από το να είμαστε λειτουργικοί, να μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα, να χαρούμε τη ζωή. Επιπλέον, αν ένας πόνος δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να γίνει χρόνιος, να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και να επηρεάσει την εργασία, τις σχέσεις και την ανεξαρτησία μας.

133883054_s

Οξύς και χρόνιος πόνος
Ο οξύς πόνος συνήθως έρχεται ξαφνικά και αποτελεί σημάδι ότι το σώμα υποφέρει από κάποια βλάβη. Θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις επουλωθεί το τραύμα.

Κλείσιμο
Ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από τον οξύ πόνο και μερικές φορές είναι ανθεκτικός στις θεραπείες. Συνήθως σχετίζεται με μακροχρόνιες ασθένειες. Αντίθετα με τον οξύ πόνο, ο χρόνιος πόνος τείνει να σχετίζεται με δυσλειτουργίες ή ασθένειες που επιμένουν. Όταν ανησυχούμε για κάποιο χρόνιο πόνο, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Οι θεραπείες για το σωματικό πόνο έχουν μεγάλο εύρος, λόγω όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου και των πολλών αιτίων του.


Μέτρα αυτοπερίθαλψης
Προτού αναζητήσουμε θεραπεία ανακούφισης θα πρέπει να κατανοήσουμε την αιτία του πόνου και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισής του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε την κίνηση για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μεγαλύτερη βλάβη. Ίσως να πρέπει να ξαπλώσουμε ή να απομακρύνουμε κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα (πχ θόρυβο, στρες, φως). Πιθανόν να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κρύα επιθέματα σε διάφορα σημεία του σώματος για να μειώσουμε μια φλεγμονή.


Προϊόντα αυτοφροντίδας
Ο φαρμακοποιός μας είναι σε θέση να μάς βοηθήσει να διαχειριστούμε μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις με Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ασθενειών ή συμπτωμάτων, που δυσχεραίνουν την ποιότητα της ζωής μας.
Η χρήση των σκευασμάτων αυτών (αναλγητικά, κρέμες, αλοιφές) είναι ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής περίθαλψης και μάς δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης για την υγεία μας. Φυσικά, διαβάζοντας προσεκτικά το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών και τις αναγραφόμενες στο κουτί πληροφορίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ή όταν η πάθηση αφορά μωρά ή παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπερβούμε την προτεινόμενη δοσολογία.

79311837_m

Υιοθετούμε καλές συνήθειες
-Η έλλειψη ύπνου μειώνει την αντοχή στον πόνο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε όσο χρειάζεται και ταυτόχρονα φροντίζουμε να έχουμε καλή ποιότητα ύπνου, χωρίς διακοπές. Έτσι, ο εγκέφαλος θα ξεκουραστεί και θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.
-Το περπάτημα, η γιόγκα και το πιλάτες δυναμώνουν το σώμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου ενώ αντίθετα η σωματική αδράνεια τον επιδεινώνει.
-Ακολουθούμε διατροφή πλούσια σε τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα καλά λιπαρά και οι άπαχες πρωτεΐνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης