Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από τα κατοικίδιά μας;

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από τα κατοικίδιά μας;

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέτασε τον κίνδυνο μεταδοτικότητας του ιού κατά τη διάρκεια της βόλτας μέσω των πατουσών 

PetProtection
Το μέχρι πρότινος αχαρτογράφητο πεδίο της σχέσης που μπορεί να έχουν τα κατοικίδια με την μετάδοση του κορωνοϊού, επιχείρησε να αποσαφηνίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδίως μετά από μία ισπανική έρευνα για τον κίνδυνο μεταδοτικότητας του ιού κατά τη διάρκεια της βόλτας μέσω των πατουσών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν άμεσα το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έρευνας, και να τον ενημερώσουν για τα αποτελέσματα. Αρχικά ήρθε η απάντηση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δήλωσαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ζήτημα ενώ καμία έρευνα δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη της.

Συμπληρωματικά και καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να εξετάσει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να αποκτήσει εμπεριστατωμένη άποψη απευθύνθηκε στο Βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων, το οποίο απέστειλε το επίσημο έγγραφο με οδηγίες για όσους νοσούν από τον Covid -19. Ζητεί σε νοσούντες να μην πλησιάζουν τα κατοικίδια τους και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τα ζώα με τη διασπορά ή τη μετάδοση του ιού. Για αυτό άλλωστε το υπουργείο παροτρύνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν το κατοικίδιο τους όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας, δηλαδή να παραμένουν σε απομόνωση και να μην τα πλησιάζουν, ενώ εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να τα φροντίζει τότε η φροντίδα θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικούς ή άλλα φιλικά πρόσωπα. Το Βρετανικό υπουργείο μάλιστα υπερτονίζει πως όπως δεν χρησιμοποιούμε καλλυντικά η φαρμακευτικά είδη καθαρισμού σε άλλα μέλη της οικογένειας, για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, με τον ίδιο τρόπο δεν τα χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των κατοικίδιων μας.

Tο Βρετανικό Υπουργείο ζητεί από τους πολίτες να εφαρμόζουν το σύνολο του υγειονομικού πρωτοκόλλου, συχνό πλύσιμο χεριών, πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιο, να μη μοιράζεται ο ασθενής την τροφή του με το κατοικίδιο και να μην έρχεται σε επαφή με το κρεβάτι και τα αντικείμενα του ζώου, επιπλέον να αποφεύγει να το φιλά και να το αγκαλιάζει, ώστε να το προστατεύσει από πιθανή μετάδοση του Covid -19 .

Σημειωτέον ότι η έναρξη της πανδημικής επίθεσης του Covid-19 , προκάλεσε έντονα συναισθήματα, φόβου και αγωνίας, ο περιορισμός των μετακινήσεων και η γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σταδιακά σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιούργησε δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις και απόγνωση, καθώς οι εναλλασσόμενες εικόνες θυμάτων και νοσηλευομένων επέφερε κατάρρευση των συναισθηματικών αμυνών μας. Μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και μοναξιάς πρωταγωνίστησαν τα μικρά ή και μεγαλύτερα τετράποδα, τα κατοικίδια μας, ο σκύλος, η γάτα ή οποιοδήποτε άλλο πλασματάκι επελέγη λειτούργησε ως ανάχωμα. Ξαφνικά ο ήχος των ασθενοφόρων , παραχώρησε τη θέση του στα γαυγίσματα στις γειτονιές, έγινε ο μοναδικός τρόπος εκτόνωσης, αφού δόθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κυκλοφορήσουν, καλύπτοντας την ανάγκη των ζώων συντροφιάς, για την τακτική τους βόλτα.

Αυτός ο υπέροχος καλύτερος φίλος του ανθρώπου το κατοικίδιο, είναι εξίσου ευάλωτος όπως τα μικρά παιδιά, και οι ειδικοί καλούν να τον προστατεύουμε, να μην τον εγκαταλείπουμε, αλλά τον φροντίζουμε και επιστρέφουμε ένα μικρό κομμάτι της ανιδιοτελούς του αγάπης.


Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση για τον θάνατο του 39χρονου Dj από κορωνοϊό - «Πάλεψε» για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ

Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά - Τι πρέπει να προσέχουμε στις ηλεκτρονικές μας αγορές

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Απελπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο - Φοβάμαι για τρίτο κύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης