Κάρυστος: Ο παράδεισος βρίσκεται μία ώρα από την Αθήνα…

Κάρυστος: Ο παράδεισος βρίσκεται μία ώρα από την Αθήνα…

Βουτιές σε παραλίες με λευκή άμμο, άρωμα νοσταλγίας σε μυστικές γειτονιές, ονειρεμένες πεζοπορίες, ολόφρεσκο ψάρι και ζεστοί _ όσο κι ο καλοκαιρινός ήλιος _ άνθρωποι, συνθέτουν το σκηνικό ενός τόπου που δεν θα ξεχάσετε ποτέ…

ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Λένε ότι ένας τόπος δεν είναι μόνο οι ομορφιές που τον συνθέτουν αλλά και οι άνθρωποι που τον κατοικούν και πως αν είσαι τυχερός και συναντήσεις και τα δύο μαζί, τότε τα ταξίδι σου θα είναι μαγικό. Αυτή τη μαγεία συναντήσαμε στην Κάρυστο, στην ευθυτενή και περήφανη αρχόντισσα πόλη που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Εύβοιας, μια ανάσα από την Αττική, χαρίζοντας μας αξέχαστες μνήμες. Καταλύματα για κάθε βαλάντιο και κάθε αισθητική, ουζερί και ταβερνάκια γεμάτα από θαλασσινά που μυρίζουν αλάτι, πεζοδρομικές διαδρομές, θαλάσσια σπορ, ιππασία και ποδηλασία, περίπατοι δίπλα στην παραλία και εξορμήσεις σε σημεία παραδεισένια, συνθέτουν το σκηνικό ενός προορισμού όπου θα επιστρέφεις ξανά και ξανά…

Δείτε την Κάρυστο με drone: 

Κάρυστος με drone- όλα τα αξιοθέατα (κάστρο-δαιδαλώδεις δρόμοι-διπλή παραλία-νησάκια)


Μαρμάρι: Ο Διεθνής προορισμός των Surfers με τις μοναδικές παραλίες και το ολόφρεσκο ψάρι

Μόλις μία ώρα είναι αρκετή για να μεταφερθεί κάποιος από την Αθήνα στο Μαρμάρι, το οποίο συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μέσω Ραφήνας.
ΜΑΡΜΑΡΙ
Μαρμάρι

Κλείσιμο
Εδώ βρίσκεται η ξακουστή παραλία «Μεγάλη Άμμος», μια λωρίδα κατάλευκης άμμου που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και αλλάζει μορφολογία ανάλογα με τον καιρό ενώ αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των απανταχού kite surfers.
ΜΕΓΑΛΗ_ΑΜΜΟΣ_ΜΑΡΜΑΡΙ
Μεγάλη Άμμος

Πολύ κοντά στο λιμάνι βρίσκονται οι παραλίες Κάβος, Κοκκίνι, Τριανταφυλλένια και Φυγιά, ενώ πιο απομακρυσμένες αλλά μοναδικής ομορφιάς είναι οι παραλίες Αγιος Δημήτριος και Καλλιανοί καθώς και το μοναδικό Γιαννίτσι όπου η καντίνα του Βαγγέλη Βούλγαρη σερβίρει τα καλύτερα κεφτεδάκια της περιοχής και την νοστιμότερη ever ομελέτα με ολόφρεσκο τυρί, πατάτα και σύγκλινο. Το σημείο θα σας μαγέψει ενώ ο Βαγγέλης δεν θα σταματήσει να γεμίζει το τραπέζι σας με τους μοναδικούς μεζέδες του και τα ποτήρια σας με τσίπουρο δικής του παραγωγής!
ΑΓΙΟΣ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Άγιος Δημήτριος
παραλια_γιαννιτσι
Γιαννίτσι

Κοντά στο χωριό Γιαννίτσι βρίσκεται το κάστρο Φυλάγρας, τα ερείπια του οποίου προκαλούν ακόμη και σήμερα δέος… Νωρίς το βραδάκι μην παραλείψετε να καθίσετε για ολόφρεσκό και (πολύ οικονομικό!) ψάρι σε κάποιο από τα ταβερνάκια του Μαρμαρίου ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο και ακούγοντας ιστορίες για τον επίγειο παράδεισο που ακούει στο όνομα «Πεταλιοί». Αν πάλι είστε λάτρεις του καλού κρέατος επισκεφθείτε, δίχως δεύτερη σκέψη, την εξοχική ταβέρνα «Ξυπόλυτος» στο χωριό Πόθι… Συνοδέψτε το με κουρκουμπίνες (!) -το παραδοσιακό ζυμαρικό της Καρύστου που βράζεται και καίγεται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι…
παραλια_γιαννιτσι_απο_ψηλα
Γιαννίτσι

Στύρα: Το ψαροχώρι που έγινε θέρετρο

Δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο από την δεκαετία του ’60, το άλλοτε μικρό ψαροχώρι αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο αναπτυγμένους τουριστικά οικισμούς. Νωρίς το πρωί κάντε μια βόλτα στα υπέροχα χωριά με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια και πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας στη Μεγάλη Βρύση, 200 μέτρα από την κεντρική παραλία των Στύρων, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα σε τρεχούμενα νερά.

Αν είστε λάτρης της άνεσης επιλέξτε για το μπάνιο σας την οργανωμένη πλαζ δίπλα στο Λιμάνι: η αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες ενώ οι καφετέριες και τα beach bars που απλώνονται κατά μήκος της ενδείκνυνται για εκείνους που επιθυμούν πιο… δυνατά vibes. Σε απόσταση 15χλμ από τα Νέα Στύρα βρίσκεται το επίνειο του παραδοσιακού χωριού Αλμυροπόταμος, με την αμμώδη παραλία Παναγιά. Πρόκειται για έναν μαγευτικό κλειστό κόλπο, με γραφικά ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια κι ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο με αμυγδαλιές, συκιές, κυπαρίσσια και μυρτιές, ιδανικό για ξεκούραση και χαλάρωση. Από την πλευρά του Αιγαίου, η παραλία Λιμνιώνας Μεσοχωρίων, με το ψιλό βότσαλο και την πλούσια άμμο, προσφέρεται για τους πιο τολμηρούς όπως ακριβώς και ο Χάρακας, μία φανταστική παραλία που «κρύβει» στον βυθό της ένα ναυάγιο.
Νεα_Στυρα
Νέα Στύρα

Τέλος, κάντε μια βουτιά στις παραλίες των Τσακαίων, του Νιμπορειού και της Κεφάλας και απολαύστε στα αμέτρητα ταβερνάκια ολόφρεσκο ψάρι και τοπικό λικέρ με βάση το τσίπουρο και φρουτώδη γεύση…

Αργά το απόγευμα, μία βόλτα στα περίφημα Δρακόσπιτα, που μοιάζουν να τα έφτιαξαν πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, με το πιο εύκολα προσβάσιμο από αυτά να τοποθετείται στο χωριό Κάψαλα. Ο μύθος θέλει να έχτισαν τα δρακόσπιτα οι Δρύοπες, που έφτασαν στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από τη Στερεά Ελλάδα από τον Ηρακλή, ενώ σύμφωνα με μία από τις πολλές επιστημονικές θεωρήσεις αποτελούσαν Ιερά του Δία και της Ήρας.
δρακοσπιτα
Δρακόσπιτα

Αν είστε λάτρεις της θάλασσας μπορείτε να κάνετε σε water ski ή κανό στον Αλμυροπόταμο, καταδύσεις στο Στουρονήσι ή απλώς να χαζέψετε νεροχελώνες, μεταναστατευτικά χέλια, πάπιες και άλλα ενδημικά είδη που ζουν στην Μεγάλη Φλέβα…

Κάρυστος: Η αρχόντισσα πόλη

Η μικρή αλλά πανέμορφη αυτή πόλη που θυμίζει έντονα νησί αριθμεί σήμερα περίπου 10.000 κατοίκους. Πεντακάθαρες παραλίες, πελώριες αμμουδιές και ερημικοί κολπίσκοι σχηματίζουν μία ατέλειωτη ακτογραμμή, ικανή να ικανοποιήσει τα γούστα ακόμη και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη. Στην Ψιλή Άμμο, στο Άγαλμα προς τον οικισμό Μπούρο, στον Κάβο, στα Μάρμαρα, σε όλο το μήκος της δυτικής παραλίας αλλά και στην Αγία Παρασκευή, οι οργανωμένες πλαζ δημιουργούν συνθήκες άνεσης ενώ αν προτιμάτενα κολυμπάτε μόνοι σε καταγάλανα νερά δεν έχετε παρά να επιλέξετε τα καλά κρυμμένα μυστικά του τόπου όπως τις παραλίες Αγία Ειρήνη, Νησάκι, Καλαμίτσι, Λιβαδάκι και πολλές άλλες.
ηλιοβασιλεμα

Περατζάδα, ποδήλατα, άλογα κι ένα κτήμα κόσμημα

Η ζωή στην προκυμαία της Καρύστου δεν σταματά ποτέ. Ουζερί, καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια πλάι στο κύμα προσφέρουν στο επισκέπτη όλα όσα ονειρεύεται μέσα σε ένα καλοκαίρι! Η ζωή της Καρύστου εξελίσσεται γύρω από τις δύο κεντρικές πλατείες. Στην επάνω δεσπόζει το Δημαρχείο ή αλλιώς το δεύτερο σπίτι του αεικίνητου δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου, ενώ στην κάτω πλατεία, στην Αμαλίας, κάθε καλοκαίρι, οι μουριές συνθέτουν μια απαράμιλλη δροσιά.

Οι Καρυστινοί είναι μυημένοι στην ποδηλασία και κάθε χρόνο διοργανώνονται πλήθος εξορμήσεων και δραστηριοτήτων, από την κλασσική νυχτερινή βόλτα στην πόλη μέχρι την απαιτητική πορεία στο φαράγγι του Δημοσάρη. Για τους λάτρεις της ιππασίας, ο ιππικός όμιλος προσφέρει θεραπευτικές συνεδρίες αλλά και δυνατότητα περιηγήσεων στην περιοχή ενώ το καταδυτικό κέντρο προετοιμάζει με φροντίδα και ασφάλεια τις βουτιές του επισκέπτη σε θεματικούς βυθούς. Στα ψηλά της Καρύστου, το κτήμα Μοντοφώλι, ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος που απλώνεται σε μία έκταση 32 στρεμμάτων, είναι πλέον επισκέψιμο και έτοιμο να φιλοξενήσει εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν σε μία άλλη εποχή! Εδώ, καλλιεργούνται ποικιλίες κρασιού από τις οποίες παράγεται ένα εκλεκτό και βραβευμένο επιδόρπιο γλυκό κρασί για απαιτητικούς ουρανίσκους…
ΦΑΡΑΓΓΙ_ΔΗΜΟΣΑΡΗ
Φαράγγι του Δημοσάρη

Τα καλοκαίρια, οι εκθέσεις εικαστικών πραγματοποιούνται στο Μπούρτζι. Δίπλα στο λιμάνι, το ενετικό φρούριο, χτισμένο στα μέσα του 13ου αιώνα, διασώζεται ακέραιο. Ακριβώς απέναντι στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου ενώ τέσσερα χιλιόμετρα μακριά δεσπόζει το Καστέλλο Ρόσσο, το οποίο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση επιφυλάσσοντας στον επισκέπτη μία μοναδική θέα!
μπουρτζι
Μπούρτζι

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Δημοσάρη και βόλτες στο «Χρυσό Ακρωτήρι»

Το όρος Όχη, που κατά τον μύθο πήρε το όνομά του από την ερωτική συνεύρεση του Δία και της Ήρας, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο για τους εραστές της φύσης, του πολιτισμού και της περιπέτειας. Στη βόρεια πλευρά του βουνού βρίσκεται το Φαράγγι του Δημοσάρη, συνώνυμο μίας από τις ομορφότερες πεζοδρομικές διαδρομές της Ελλάδας. Εκεί, θα συναντήσετε σπάνια είδη πουλιών, δεκάδες πηγές, διαδοχικούς μικρούς καταρράκτες που σχηματίζουν όμορφες λίμνες, πανάρχαια παραποτάμια, πυκνή βλάστηση κι ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Μία δεύτερη διαδρομή στους πρόποδες της Όχης, οδηγεί στον Καφηρέα ή αλλιώς στο «Χρυσό Ακρωτήρι». Κάντε μια στάση στο χωριό Πλατανιστός, εκεί όπου απλώνεται ένας πραγματικός νεραϊδότοπος με τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση. Στην είσοδο του χωριού ένα σύντομο μονοπάτι οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι, το απακαλούμενο «Αρτινό» ενώ στην έξοδό του, θα συναντήσετε έναν καταρράκτη να ρίχνει τα νερά του από ύψος 8 μέτρων. Ολοκληρώστε την μοναδική αυτή διαδρομή κατηφορίζοντας ως την παραλία Ποτάμι, όπου καταλήγει το ρέμα, ανταμώστε γαϊδουράκια και άλογα, εισπνεύστε βαθιά αγριοθύμαρο και ρίγανη και ξεχάστε τα πάντα εκτός από το γεγονός ότι το όνειρο μπορεί να ανταμώσει την πραγματικότητα…
ΠΑΝΟΧΩΡΙ_ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ_
Πλατανιστός

Extra Tip: Πριν φύγετε μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας τα μοναδικά τυριά του Γιαννακάρη! Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει!
KAVO_DORO
Κάβο Ντόρο
Αλμυριχι
Αλμυρίχι

Ειδήσεις σήμερα: 

«My Greek Odyssey»: Το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ αποθεώνει Μήλο και Σέριφο

«Sense the Αuthentic»: Δείτε τη νέα τουριστική καμπάνια για την Κρήτη

Η Daily Mail διαλέγει 17 νησιά και καλεί τον Τζόνσον: Μπόρις φτιάξε τη «γέφυρα» με την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης