Πρόεδρος Εσθονίας: Οι νέοι startuppers της Ελλάδας έχουν ταλέντο και πρέπει να τολμήσουν

Πρόεδρος Εσθονίας: Οι νέοι startuppers της Ελλάδας έχουν ταλέντο και πρέπει να τολμήσουν

Η Πρόεδρος Κέρστι Καλγιουλάιντ μίλησε σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Creating e-solutions to grow economies: The Estonian Experience" και δέχθηκε ερωτήσεις για τα «μυστικά» που οδήγησαν την Εσθονία να γίνει πρότυπο ηλεκτρονικής διαχείρισης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα 25 χρόνια της ανεξαρτησίας της

kersti
Τη μοναδική εμπειρία και επίδοση της Εσθονίας στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και το μήνυμα ότι οι νέοι startuppers της Ελλάδας έχουν ταλέντο και πρέπει να τολμήσουν μετέφερε η Πρόεδρος της Εσθονίας και οι ομιλητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση που έγινε απόψε στην έδρα του Orange Grove, τη διεθνή θερμοκοιτίδα startups που τελεί υπό την αιγίδα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος Κέρστι Καλγιουλάιντ μίλησε σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Creating e-solutions to grow economies: The Estonian Experience" και δέχθηκε ερωτήσεις για τα «μυστικά» που οδήγησαν την Εσθονία να γίνει πρότυπο ηλεκτρονικής διαχείρισης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα 25 χρόνια της ανεξαρτησίας της, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Εσθονία με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους κατέχει την 3η θέση στην Ευρώπη σε αναλογία startups ανά κεφαλή, είναι η γενέτειρα του Skype και πολυάριθμων διεθνώς επιτυχημένων startups, και δημιουργός του πρώτου "Data Embassy" στο Λουξεμβούργο (ενός ολοκληρωμένου backup όλων των πληροφοριών του κράτους για την περίπτωση που δεχθεί κυβερνοεπίθεση).

Ολη της η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στην καινοτομία, με κύρια στοιχεία το ψηφιακό περιβάλλον, τη δημιουργία ενός ισχυρού startup οικοσυστήματος και την ανάπτυξη μιας πρωτοπόρας, σε διεθνές επίπεδο, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Ένα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται και ο γιατρός πιστοποιήσει τη γέννησή του, δρομολογείται αυτόματα τόσο η ταυτότητά του με όλα τα στοιχεία του όσο και η ασφάλισή του», είπε αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πρόεδρος της Εσθονίας. «Δεν χρειάζεται κανένα χαρτί»

Η κ. Καλγιουλάιντ ρωτήθηκε για την εφαρμογή e-residence, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών απ΄ολο τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικοί κάτοικοι της Εσθονίας και να ανοίξουν επιχειρήσεις εκεί. Η Πρόεδρος τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι ηλεκτρονικά για το ποιος είναι ο αιτούμενος την e-residence, υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολογία πληρώνεται με διαφάνεια. «Το e-residence», υπογράμμισε, «δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο».

Κλείσιμο
Ενώπιον της Εσθονής Προέδρου παρουσίασαν τις δικές τους startups τρεις νέοι Έλληνες που δραστηριοποιούνται μέσα στους κόλπους του Orange Grove. Οι startups αυτές αφορούν την εξεύρεση φοιτητικών καταλυμάτων στην Ευρώπη(aparto), τον ιατρικό τουρισμό(vitabroad) και την ασφάλεια τροφίμων(FOODAKAI).

Η Ζωή Νόβακ απο την εταιρεία FOODAKAI που φιλοξενείται στο Orange Grove σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την παρουσίαση της Προέδρου της Εσθονίας: "Είναι εντυπωσιακή η αξιοποίηση της τεχνολογίας που έχει πετύχει η Εσθονία σε όλους τους τομείς. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί η χώρα είναι πολύ δυνατή στο κομμάτι των ανοιχτών δεδομένων (Open Data) που είναι το είδος των δεδομένων που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα μας για να καταγράψει διεθνή περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και να δημιουργήσει στατιστικά και εκτίμηση επικινδυνότητας για εταιρείες τροφίμων."

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε επίσης ο Πρίιτ Σαλούμαα Head of Business Development της Mooncascade, εταιρείας software and product development στην Εσθονία. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε από τέσσερις software engineers, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Skype engineers. Ο κ. Σαλούμαα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες τονίζοντας ότι έχουν ταλέντο και πρέπει να βγουν από την πεπατημένη στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν: «Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι να δώσει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες και το δεύτερο είναι να έχουν τόλμη, υπομονή και επιμονή, να μην παραιτούνται όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης