Το ChatGPT αλλάζει τα επαγγέλματα - Σεμινάριο από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το ChatGPT αλλάζει τα επαγγέλματα - Σεμινάριο από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το 1ο σεμινάριο εξειδίκευσης στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, από τα λίγα παγκοσμίως - Ποιους αφορά, ποια εφόδια θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες

ChatGPT_Exof
Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) μπορεί να μεταφράσει, να γράψει τραγούδια, να απαντήσει σε ερωτήσεις επιστημονικής έρευνας, να παράξει κώδικες προγραμματισμού για υπολογιστές – οι δυνατότητές του, είναι αναρίθμητες και εντυπωσιακές.  Πρόκειται για ένα προηγμένο μοντέλο Τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από την OpenAI, με την υποστήριξη της Microsoft.

Χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική "βαθιάς μάθησης"(deep learning), έχει δηλαδή ‘εκπαιδευτεί’ σε τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου και μπορεί, όχι μόνο να κατανοεί αλλά και να παράγει συνεκτικές και σχετικές με το πλαίσιο απαντήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο με βάση την είσοδο που λαμβάνει.

Πρωτοεμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2022 και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές ‘εργαλείο’ παγκοσμίως. Μάλιστα, στην Ελλάδα ξεκινά η πρώτη εξειδίκευση στο ChatGPT με πιστοποιητικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η 1η πανεπιστημιακή εξειδίκευση στην Ελλάδα με πιστοποιητικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το πρώτο πανεπιστημιακό εξ αποστάσεως σεμινάριο εξειδίκευσης στο ChatGPT με πιστοποιητικό ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών πως ξεκινά στις 31 Ιουλίου και θα έχει τρίμηνη διάρκεια (250 ώρες). Αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα πανεπιστημίου στον κόσμο επάνω στο αντικείμενο του ChatGPT ενώ ήδη δρομολογείται η προώθησή του σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την κ. Ήρα Αντωνοπούλου, καθηγήτρια, πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας-Πανεπιστημίου Πατρών, πρόκειται για «το πρώτο στην Ελλάδα πρόγραμμα επιμόρφωσης στο ChatGPT με πιστοποιητικό και μονάδες ECTS, που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Coding School του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιμόρφωσης Κατάρτισης (ΕΚΕΚ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). 

Το καινοτόμο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση ατόμων για την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας ChatGPT. Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μέσα σε περίπου δέκα ημέρες, το πρόγραμμα είχε κοντά στις 2.000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, γεγονός, που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς το πρόγραμμα είναι - αν όχι το πρώτο - ένα από τα πρώτα σεμινάρια πανεπιστημίου στο ChatGPT στην Ευρώπη με πολύ θετικές προοπτικές για παροχή κατάρτισης εκτός συνόρων».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος, η κ.Αντωνοπούλου εξηγεί πως «πρόκειται για εξειδίκευση, που παρέχει στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη κατανόηση των δυνατοτήτων και των περιορισμών του ChatGPT, καθώς και τις δεξιότητες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται σε αυτό. Στόχος του είναι, να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις για την αξιοποίηση της δύναμης του ChatGPT σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση, στο marketing, στα οικονομικά, στην υγεία, στα νομικά, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην πληροφορική, στην ανάλυση δεδομένων, στις πωλήσεις και στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού».

Για επαγγελματίες, φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς το σεμινάριο

«Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες πολλών κλάδων και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες στην χρήση του ChatGPT και να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας», αρχίζει να λέει η υπεύθυνη του προγράμματος, κ.Αντωνοπούλου, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαν, επίσης, να το παρακολουθήσουν φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου καθώς και νέοι ερευνητές, διότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο, βελτιστοποιώντας την εργασία τους και την ποιότητα των αποτελεσμάτων τους - να τους προτείνει ιδέες για νέα ερευνητικά θέματα, να εντοπίσει την σχετική βιβλιογραφία, που αφορά το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, να βοηθήσει στη τελειοποίηση περιλήψεων και συμπερασμάτων, να τους βοηθήσει να εντοπίσουν κενά στην γνώση τους, να τους βοηθήσει στην ανάλυση πολύπλοκων συνόλων δεδομένων εντοπίζοντας μοτίβα ή τάσεις, να τους προτείνει συνέδρια, που τους αφορούν. Τέλος, θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί, διότι παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και προσφέρει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο ενώ θα μπορούσε να τους βοηθήσει στον σχεδιασμό του μαθήματος τους, στη δημιουργία αξιολογήσεων και στην παροχή ανατροφοδότησης σχετικά με την εργασία των μαθητών τους».

Τα εφόδια που αποκτούν οι εκπαιδευόμενοι από το σεμινάριο

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να κατανοούν το ChatGPT και να το συγκρίνουν με μηχανές αναζήτησης. Να συντάσσουν προτροπές για το ChatGPT. Να αναφέρονται στον τρόπο εργασίας του ChatGPT, να ορίζουν την αρχιτεκτονική του, να περιγράφουν τα μοντέλα GPT στο ChatGPT, να αναφέρονται σε βελτιώσεις και περιορισμούς του GPT4. Να λαμβάνουν υπόψη την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και αλλά και τη χρήση ηθικής και υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης. Να ανιχνεύουν επαγγελματικές και άλλες χρήσεις για το ChatGPT, να το χρησιμοποιούν για μάρκετινγκ. Να αξιοποιούν τη χρήση του ChatGPT σε επαγγελματικούς κλάδους όπως στα νομικά, στα οικονομικά, στην υγεία, στο HR, στην συμβουλευτική και αλλού. Να το ενσωματώνουν στην εκπαίδευση, στην καθημερινή ζωή, να προσδιορίζουν τα θετικά και τα αρνητικά στο ChatGPT. Να δοκιμάσουν επιπλέον δέκα εργαλεία ΤΝ (1. DALL-E and DALL-E 2, 2. DeepL Write and DeepL Translator, 3. Cedille, 4. Notion AI, 5. YouChat, 6. ChatSonic, 7. Poe, 8. Jasper, 9. Durable, 10. God Mode).

Τα κενά που καλύπτει το πρόγραμμα κατάρτισης

Το πρόγραμμα καλύπτει αρκετά σημαντικά κενά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης(ΤΝ). Όπως επισημαίνει η κ.Αντωνοπούλου, «καλύπτει την ανάγκη για εξειδικευμένη κατάρτιση στην ανάπτυξη συστημάτων chatbot (διεπαφές συνομιλίας) με χρήση προηγμένων μοντέλων ΤΝ. Συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής παρέχοντας πρακτική εμπειρία με το ChatGPT. Καλύπτει τη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα σε αυτούς που βασίζονται σε διεπαφές συνομιλίας».

Η ενσωμάτωση του ChatGPT σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, πόλος έλξης για το σεμινάριο

Κλείσιμο
«Οι απόφοιτοι του σεμιναρίου θα βρουν την κατάρτιση χρήσιμη σε διάφορα επαγγελματικά πλαίσια», υπογραμμίζει η κ.Αντωνοπούλου, δίνοντας παράλληλα περισσότερες λεπτομέρειες: «Μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε κλάδους όπως η εξυπηρέτηση πελατών, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η υγειονομική περίθαλψη, το marketing, o τουριστικός τομέας, η πληροφορική ο νομικός κλάδος, η εκπαίδευση, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπου τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών, να αυτοματοποιήσουν εργασίες και να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναπτύξουν chatbots με τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη πελατών, να σχεδιάσουν διεπαφές συνομιλίας για εκπαιδευτικές πλατφόρμες ή να δημιουργήσουν εικονικούς βοηθούς για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή νομικών συμβουλών ή τουριστικών οδηγιών. Γενικότερα πιστεύουμε πως το ChatGPT θα ενσωματωθεί σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς και θα φέρει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο μηνών παγκοσμίως».

Τεχνητή Νοημοσύνη και αγορά εργασίας: πλήγμα ή ευκαιρίες;

Εκφράζονται φόβοι ότι εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης της ΤΝ σε διάφορους τομείς, ίσως χαθούν θέσεις εργασίας. Είναι, πράγματι, αναπόφευκτο να επηρεαστούν ορισμένοι επαγγελματικοί ρόλοι, παρουσιάζονται όμως ταυτόχρονα ευκαιρίες για νέους τύπους θέσεων εργασίας και ρόλων. Όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια, «καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη για άτομα, που μπορούν να κατανοήσουν, να αναπτύξουν και να διαχειριστούν τεχνολογίες ΤΝ. Ως εκ τούτου, όσοι μπορούν να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν δεξιότητες στις εξελίξεις της ΤΝ είναι πιθανό να έχουν καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Οι πιθανές ανησυχίες μπορούν να υπερκεραστούν με την προϋπόθεση της συνεχούς μάθησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της ΤΝ. Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως η εξειδίκευση στο ChatGPT, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να περιηγηθούν στο εξελισσόμενο εργασιακό τοπίο».

Ηθική και χρήση του ChatGPT

Ηθικά ζητήματα οπωσδήποτε εγείρονται μέσα από τη χρήση του ChatGPT και άλλων τεχνολογιών ΤΝ. Καθώς τα γλωσσικά μοντέλα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη κατά την ανάπτυξή τους. «Τομείς, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, η μεροληψία στην εκπαίδευση των μοντέλων και η υπεύθυνη χρήση του περιεχομένου που παράγεται από την ΤΝ, θα είναι αναπόφευκτο να βρεθούν ‘απέναντι’ σε θέματα ηθικής. Είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή ισχυρών κατευθυντήριων γραμμών και πρακτικών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων διεξοδικών πρωτοκόλλων χειρισμού δεδομένων, τεχνικών μετριασμού μεροληψίας κατά την ανάπτυξη συστημάτων ΤΝ», διευκρινίζει η κ.Αντωνοπούλου, δίνοντας σχετικό παράδειγμα: «Σκεφτείτε κάποιος να εκπαιδεύσει ένα σύστημα ΤΝ με δεδομένα ιστορικών ανισοτήτων ή ανθρώπινων προκαταλήψεων. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση κάποιων ομάδων, θα διαιωνίζει διακρίσεις και θα ενισχύει τις υφιστάμενες ανισότητες. Ένα παράδειγμα πλαισίου για την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ είναι η Παγκόσμια πρωτοβουλία ΙΕΕΕ για την ηθική των αυτόνομων ευφυών συστημάτων, η οποία ανέπτυξε ένα σύνολο αρχών για την ηθική ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.ekek.gr

Η Ήρα Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας-Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Ερευνητικού Εργαστηρίου: επιχειρηματικότητας και ψηφιακής καινοτομίας, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: Ψηφιακή Καινοτομία & Διοίκηση, Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Βουλή: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις πυρκαγιές, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν

Φωτιά στο Γεννάδι Ρόδου: Προσπαθούν να «κόψουν» την πυρκαγιά - «Έχει περάσει τον δρόμο», δείτε βίντεο

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Μετά τον καύσωνα έρχονται μπουρίνια και «βουτιά» 8 βαθμών Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης