Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι για να «κόψουν» την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι για να «κόψουν» την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

«Ο αέρας έχει ένταση τουλάχιστον 7 μποφόρ, η φωτιά κατεβαίνει προς τη θάλασσα» - Πώς περιγράφει στο protothema.gr την κατάσταση στο νησί ο Ροδίτης φωτογράφος Σπύρος Τσαμπικάκης

asklipeio_fotia_aytokinito_arthro
Δραματική είναι η εικόνα του πύρινου μετώπου στο Γεννάδι της Ρόδου, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μεταφέρουν τη φλόγα ολοένα και πιο κοντά στον οικισμό, ο οποίος έχει ήδη εκκενωθεί.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Ροδίτης φωτογράφος Σπύρος Τσαμπικάκης η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Εδώ η φωτιά έχει περάσει τον δρόμο και πλησιάζει τον οικισμό. Δυστυχώς υπάρχει αέρας τουλάχιστον 7 μποφόρ και κάπνα. Έχει πολλά ξερόχαρτα, γίνονται κάποιες προσπάθειες να την κόψουν την φωτιά αλλά δεν σταματάει με τίποτα. Υπάρχουν πυροσβέστες και εθελοντές αλλά η ένταση της φωτιάς είναι δυνατή. Όλη η φωτιά έρχεται προς τη θάλασσα που σημαίνει πως αν δεν γίνει κάτι τώρα, φοβάμαι πως θα κάψει σπίτια του οικισμού».

Δείτε βίντεο:

Γεννάδι Ρόδου: Μάχη με τις φλόγες


Η φωτιά απειλεί και το Βάτι

Το Βάτι είναι ένας ακόμη, οικισμός στη Νότια Ρόδο και μετά το Γεννάδι το οποίο εκκενώθηκε από τους κατοίκους του εξαιτίας της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Στάθης Μανουσάκης αυτή την ώρα καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς που καίει χαμηλή βλάστηση: «Βρίσκομαι ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι και γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά που απειλεί το Βάτι, καθώς κατευθύνεται προς τα εκεί. Ο καιρός είναι ανάποδος σε αντίθετη φορά, ωστόσο η φωτιά συνεχίζει να καίει. Στο Γεννάδι μαθαίνω πως η φωτιά έφτασε στη θάλασσα χωρίς να περάσει μέσα από το χωριό».

Κλείσιμο
Ρόδος: Μάχη ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι ώστε να «κόψουν» τη φωτιά
vati__1_
vati__2_

Οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σήμανε νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική στη Ρόδο καθώς σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο.

Λίγο μετά, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Ασκληπιειό κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Η φωτιά προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Καίγονται περιουσίες στο Ασκληπιείο της Ρόδου


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cuaay4qcj775)


Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Το μέτωπο στον Μαλώνα είναι μεγάλο, με ορισμένους κατοίκους να ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σώσουν τα σπίτια τους. 

Μεγάλο το μέτωπο στη Μαλώνα Ρόδου , παραμένουν ορισμένοι κάτοικοι για να σβήσουν τη φωτιά


Οι κάτοικοι στη Μαλώνα συντονίζονται μόνοι τους χωρίς πυροσβεστικά για να σβήσουν τη φωτιά


Πόσες είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποίησε σήμερα 24 Ιουλίου στις 10:15, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι ανέφερε για τη Ρόδο:

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση πλησίον του οικισμού Ασκληπιείο, με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπισή της, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cua81xdw26s1)


Θύματα της πυρκαγιάς αρκετά από τα ελάφια του νησιού

Αρκετά από τα ελάφια που διαβιούν στο νησί της Ρόδου και βρίσκονταν στη δασική περιοχή όπου εκδηλώθηκε και συνεχίζεται η πυρκαγιά έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των εθελοντών που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς.

«Έχουμε απώλειες αλλά δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής διότι δεν μπορούμε να πάμε στις περιοχές αφού η φωτιά μαίνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα, Φιλήμωνας Ζαννετίδης επισημαίνοντας ότι η εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου καλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αρκετά ελάφια, όπως και αρκετά αιγοπρόβατα, έχουν πέσει θύματα της πυρκαγιάς που μαίνεται για έβδομη ημέρα. Η συγκεκριμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε η φωτιά, το δάσος Απολλώνων-Λαέρμων, είναι από τους κυρίους βιότοπους των ελαφιών της Ρόδου.

«Ελπίζουμε ότι πολλά από τα ελάφια που βρίσκονταν σε αυτήν τη δασική περιοχή να έχουν καταφέρει να σωθούν διαφεύγοντας σε άλλες διπλανές δασικές περιοχές. Γενικότερα, πάντως, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του νησιού από τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη αλλά το μέγεθος της καταστροφής θα διαφανεί μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Ζαννετίδης.

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας: Πώς δημιουργήθηκε ο θερμικός θόλος με τα 45άρια - Τι συμβαίνει στον πλανήτη

Φωτιά στη Ρόδο: Το βίντεο του Λιμενικού για την εκκένωση 3.700 ανθρώπων από τη θάλασσα

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται Γεννάδι και Βάτι - Κάηκαν σπίτια στο χωριό Ασκληπιείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης