Sir W. Arthur Lewis - Google Doodle: Η Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο

Sir W. Arthur Lewis - Google Doodle: Η Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο

H Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο Sir W. Arthur Lewis  - Σαν σήμερα απονεμήθηκε στον Sir W. Arthur Lewis το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

st_arthur_lewis
Sir W. Arthur Lewis! Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο  στον οικονομολόγο και καθηγητή πολιτικής οικονομίας Sir W. Arthur Lewis (Άρθουρ Λιούις).

Γνωστός για τη συνεισφορά του στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, ο Λιούις έλαβε το 1979 βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών, από κοινού με τον Τέοντορ Σουλτς. Καταγόταν από την Αγία Λουκία της Καραϊβικής, ενώ είχε και βρετανική υπηκοότητα.

Γεννήθηκε το 1915 και θεωρείτο χαρισματικός μαθητής, ενώ αρχικά ήθελα να γίνει μηχανικός. Ωστόσο, στράφηκε στην οικονομία και έλαβε υποτροφία στο London School of Economics (LSE), ολοκληρώνοντας το 1940 τις διδακτορικές του σπουδές. Ο Λιούις εργάστηκε στο LSE μέχρι το 1948, όταν και έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου μετακόμισε με την οικογένειά του.

Δίδασκε στο Μάντσεστερ μέχρι το 1957, εξελίσσοντας ορισμένες από τις σημαντικές θεωρίες του σχετικά με το κεφάλαιο και τους μισθούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη συνεισφορά του στα μοντέλα που βοηθούν την ενίσχυση της οικονομίας, με τη θεωρία του να έχει απήχηση καθώς οι πρώην αποικίες άρχισαν να αποκτούν την ανεξαρτησία τους.

Διαβάστε ΕΔΩ τα πιο ενδιαφέροντα Google Doodle

Ο Λιούις υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος σε πολλές κυβερνήσεις της Αφρικής και της Καραϊβικής: στη Νιγηρία, τη Γκάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος. Όταν η Γκάνα απέκτησε την ανεξαρτησία της 1957, η κυβέρνησή της διόρισε τον Λιούις ως τον πρώτο οικονομικό σύμβουλό της. Βοήθησε στην εκπόνηση του πρώτου πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας. Το 1959, επέστρεψε στην Καραϊβική και στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μετακομίζοντας στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Εκεί παρέμεινε τις επόμενες δύο δεκαετίες, διδάσκοντας γενιές φοιτητών μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1983. Το 1970 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Καραϊβικής, θέση που διατήρησε μέχρι το 1973. Απεβίωσε το 1991 στα Μπαρμπάντος.

Δείτε το σημερινό Google Doodle
google_doodle_st_arthur_lewis

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρούσματα κορωνοϊού σε 50 περιοχές - Απαγορευτική η εικόνα για άνοιγμα λιανεμπορίου

120 δόσεις, μηδενικά επιτόκια και «κούρεμα» οφειλών ζητούν οι εκπρόσωποι της αγοράς

Δείτε βίντεο: Σάλος με σεξουαλική χειρονομία πιλότου της Φόρμουλα 1 σε μοντέλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης