Πέθανε ο Γκόρντον Μπανκς, ο τερματοφύλακας που έκανε την «απόκρουση του αιώνα»

Πέθανε ο Γκόρντον Μπανκς, ο τερματοφύλακας που έκανε την «απόκρουση του αιώνα»

Σε ηλικία 81 ετών - Είχε «βγάλει» την κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα της Αγγλίας με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 1970

pele-new1
Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 81 ετών μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ο σπουδαίος Βρετανός τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς.

Ο Μπανκς ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Βρετανίας στο θριαμβευτικό για το «μεγάλο νησί» Μουντιάλ του 1966 αλλά έγινε διάσημος για την «απόκρουση του αιώνα» στον αγώνα με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ το 1970 όταν «έβγαλε» την κεφαλιά του Πελέ.

Gordon Banks - The Greatest Ever Save


Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η πρώην ομάδα του Στόουκ Σίτι.

Αγωνίστηκε με το βρετανικό εθνόσημο 73 φορές, από το 1963 μέχρι το 1972, ενώ σε συλλογικό επίπεδο υπερασπίστηκε τις εστίες των Τσέστερφιλντ, Λέστερ, Στόουκ, Φορτ Λόντερντεϊλ και Σεντ Πάτρικ.

Κλείσιμο
Το 1972 επιστρέφοντας από προπόνηση της Στόουκ είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του που του προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο. Του έγιναν περίπου 300 ράμματα και οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το δεξί του μάτι, κάτι που του στοίχισε τελικά και το τέλος της καριέρας του. 

Gordon Banks, Banks of England [Best Saves]


Ο Γκόρντον Μπανκς, ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από το άθλημα και είχε αναδειχθεί έξι φορές ο κορυφαίος γκολκίπερ από τη FIFA!

Ενα χρόνο μετά το μουντιάλ του Μεξικού ο Μπανκς επισκέφθηκε τη Ρόδο. Εκεί τον είχε συναντήσει και του είχε πάρει συνέντευξη ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, για την εφημερίδα «Ομάδα» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ο δημοσιογράφος ανέσυρε από το αρχείο του φωτογραφία του με τον Γκόρντον Μπανκς:
Στην καριέρα του, πο Μπανκς ήρε μόλις δυο Λιγκ Καπ, ένα με τη Στόουκ κι άλλο ένα με τη Λέστερ, ενώ με τη φανέλα των «πότερς» πέρασε τα καλύτερα χρόνια της παρουσίας του στα γήπεδα, αφού πρώτα είχε κερδίσει τη θέση του στην εθνική ομάδα από τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε κάτω απ' τα γκολπόστ των «αλεπούδων».

Δείτε βίντεο: Γκόρντον Μπάνκς: "Έφυγε" ο τερματοφύλακας που έκανε την «απόκρουση του αιώνα»
Γκόρντον Μπάνκς: "Έφυγε" ο τερματοφύλακας που έκανε την «απόκρουση του αιώνα»


Πελέ: «Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου»
Η «απόκρουση του αιώνα» πιστώνεται στον Γκόρντον Μπανκς, αλλά είχε κι έναν δεύτερο πρωταγωνιστή ο οποίος έμελλε να γίνει ένας καλός του φίλος. Ο λόγος για τον Πελέ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να αποχαιρετίσουν τον σπουδαίο Άγγλο γκολκίπερ

Ο Βραζιλιάνος μ' ένα συγκινητικό ποστάρισμα στα social media είπε με το δικό του τρόπο το αντίο στον φίλο του, αναφέροντας τα εξής:

«Οι περισσότεροι, όταν ανακαλούν στη μνήμη τους τον Γκόρντον Μπανκς, το κάνουν έχοντας στο μυαλό τους τη σπουδαία επέμβαση που έκανε εναντίον μου το 1970. Καταλαβαίνω το γιατί...

Αυτή η επέμβαση ήταν μία από τις καλύτερες που έχω δει, τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας μου αλλά και μέσα στους χιλιάδες αγώνες που έχω παρακολουθήσει.

Όταν είσαι ποδοσφαιριστής γνωρίζεις αμέσως όταν προσπαθείς να σκοράρεις πόσο καλά έχεις βρει τη μπάλα. Εγώ έκανα εκείνη την κεφαλιά όπως ακριβώς ήλπιζα και έστειλα τη μπάλα εκεί όπου ακριβώς το ήθελα. Κι ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω.

Αλλά, τότε αυτός ο άνθρωπος, ο Μπανκς, εμφανίστηκε μπροστά μου, κι όπως συνηθίζω να λέω, σαν.. φάντασμα. Ήρθε από το... πουθενά, κι έκανε κάτι που δεν πίστευα ότι μπορούσε να συμβεί. Εδιωξε την κεφαλιά μου με κάποιο τρόπο, στέλνοντας τη μπάλα ψηλά και έξω. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είδα. Ακόμη και τώρα όταν το βλέπω δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κινήθηκε τόσο γρήγορα κι έπεσε τόσο μακριά.

Στη ζωή μου σκόραρα πολλά γκολ, αλλά πολλοί άνθρωποι όταν με συναντούν, πάντα με ρωτούν γι' αυτήν την απόκρουση. Αν και ήταν πραγματικά μία απίστευτη ενέργεια, η δική μου ανάμνηση από τον Γκόρντον δεν ορίζεται απ' αυτήν, αλλά από τη φιλία του. Ήταν ένας ευγενικός και ζεστός άνθρωος που έδωσε τόσα πολλά στους συνανθρώπους του.

Γι' αυτό λοιπόν είμαι τόσο χαρούμενος που έσωσε την κεφαλιά μου, γιατί αυτή η ενέργεια ήταν η αρχή της μεταξύ μας φιλίας την οποία πάντα θεωρούσα πολύτιμη.

Σήμερα έχω μεγάλη θλίψη στην καρδιά μου και στέλνω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του για την οποία ήταν τόσο υπερήφανος.

Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου. Ναι, ήσουν ένας μαγικός τερματοφύλακας. Αλλά ήσουν και πολλά περισσότερα. Ήσουν ένας καλός άνθρωπος.



Ο Πελέ μάλιστα ήταν από τους πρώτους που είχαν σταθεί στο πλευρό του όταν το 2015 αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας....

Pele4


...ενώ πολλές φορές είχε εκφράσει δημόσια τον θαυμασμό του για την εκπληκτική επέμβαση που είχε κάνει το μακρινό 1970.

Pele3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης