Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε λάθη παντού, αλλά μαθαίνουμε και θα ξανάρθουμε

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε λάθη παντού, αλλά μαθαίνουμε και θα ξανάρθουμε

Παραδοχή πολλών λαθών, αλλά επιρρίπτονται ευθύνες και στους «άλλους» - Το… «ράπισμα» στην ηγετική ομάδα ξεκινά από την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη

ΣΥΡΙΖΑ-Κουμουνδουρου-γραφεια-1-741x486
Ισχυρή δόση αυτοκριτικής, με τον εντοπισμό σωρείας λαθών από το 2015 έως και την εκλογική ήττα του περασμένου Ιουλίου περιέχει το κείμενο, που συνέταξαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό της σχεδόν πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας.

Το 80 σελίδων κείμενο, που εγκρίθηκε στη χθεσινή πολιτική γραμματεία και θα συζητηθεί στην κεντρική επιτροπή το σαββατοκύριακο, δεν έχει δοθεί ακόμη τη δημοσιότητα στο σύνολό του. Έχουν διαρρεύσει ωστόσο ορισμένα σημαντικά σημεία, που φανερώνουν τη γενική φιλοσοφία σχετικά με την προσέγγιση των όσων έγιναν και των όσων έκανε (ή δεν έκανε) η ηγεσία του κόμματος αυτό το διάστημα, που είχε το τιμόνι της χώρας.

Ουσιαστικά υπάρχει παραδοχή πολλών λαθών, αλλά επιρρίπτονται ευθύνες και στους «άλλους», όπως στον Γιάνη Βαρουφάκη για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του 2015, τους δανειστές, τα μέσα ενημέρωσης, για την πορεία που κατέληξε στην εκλογική ήττα.

Το γεγονός πάντως ότι τον απολογισμό αυτόν τον ζήτησαν κυρίως οι εσωκομματικοί αμφισβητίες και κυρίως όσοι επικρίνουν την ηγεσία για τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά, πιθανόν υποκρύπτει μία προσπάθεια της ομάδας των «53» και άλλων κορυφαίων κομματικών στελεχών να μην συνεχιστεί η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε μέχρι πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν να μην θέλει αυτή τη διαδικασία του απολογισμού, θεωρώντας ότι θα τροφοδοτούσε την εσωστρέφεια και τις εσωκομματικές αντιπαράθεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λάθη που εντοπίζονται αφορούν πρωτίστως σε επιλογές της ηγετικής ομάδας, που έδρευε στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το… «ράπισμα» στην ηγετική ομάδα ξεκινά από την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση, περνά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και, αφού μιλά για σωρεία λαθών στο ενδιάμεσο, καταλήγει στο σφάλμα να στηθούν πολλαπλές κάλπες τον Μάιο και να γίνει αποδεκτή η πρόκληση Μητσοτάκη για μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα.

Κύρια παραδοχή είναι στο κείμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο και αυτό μέτρησε στη στάση των πολιτών: «Η υπογραφή αυτή σφράγισε τη γενική εικόνα: η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα «μνημονιακή κυβέρνηση». Και ως προς αυτόν τον βασικό πολιτικό χαρακτηρισμό, ‘‘μοια με τις άλλες’’», αναφέρεται στο κείμενο.

Όσο για τη διαπραγμάτευση υπάρχει η παραδοχή ότι δεν έγινε σωστή προσέγγιση του προβλήματος χρέους και δεν οικοδομήθηκαν συμμαχίες, ενώ καλλιεργήθηκε κακώς από κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφίζει κυρίως τον Πάνο Λαφαζάνη) ότι θα μας βοηθούσαν η Ρωσία και η Κίνα. Ομολογείται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίμησε ότι ο «εκβιασμός» πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν ήταν αποτελεσματικό μέτρο πίεσης προς τους εταίρους.

Άλλα λάθη:

-Υποτίμησε «την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας».

Κλείσιμο
-Δεν απάντησε στα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».

- Δεν κατάλαβε τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα «μεσαία τάξη».

- Έκανε την πολιτικά άστοχη επιλογή να ταυτίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων το Μάιο.

- Δεν κατάλαβε «τη συγκρότηση από ‘‘τα κάτω’’, του πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

- Απαξίωσε τις δημοσκοπήσεις που φαίνονταν να υποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του μετώπου, συμπεριφέρθηκε με αυτάρκεια,που αγγίζει την αλαζονεία.

- Υποτίμησε τη σημασία των δημοτικών εκλγοών

- Στις ευρωεκλογές έκανε το λάθος να απαντήσει στην πρόκληση Μητσοτάκη ότι είναι οιονεί δημοψήφισμα.

- Με τις προεκλογικές παροχές, (όσο δίκαιες, μετρημένες και δικαιολογημένες κι αν ήταν), δεν προφυλάχθηκαν από το να εκληφθούν από αρκετούς ως οιονεί εξαγορά ψήφων. Εμφανίστηκε δηλαδή σαν να προσβάλει την αξιοπρέπεια ακόμη και πολλών από εκείνους που θα ωφελούνταν.

Βασικό συμπέρασμα του κειμένου είναι ότι η ήττα του Ιουλίου δεν είναι στρατηγική. «Αν μάθουμε από τα σφάλματα, καλύψουμε τις ολιγωρίες και διορθωθούμε, οι επόμενες εκλογές μπορούν να αποβούν νικηφόρες και εμείς σοφότεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί» σημειώνεται στο κείμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης