Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν - Ανησυχία για «θερμό» καλοκαίρι

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν - Ανησυχία για «θερμό» καλοκαίρι

Οι S 400, τα F- 35, η Ουάσιγκτον και οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

erdogan_nato_omilia-768x522
Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μενού αυτού περιλαμβάνει «σοβαρά διεθνή ζητήματα», στα οποία συγκαταλέγεται όχι μόνο η κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Η απόφαση της Κύπρου να εκδώσει διεθνή εντάλματα δεν έμεινε αναπάντητη από την Τουρκία, καθώς όπως αποκάλυψε χθες δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις «που θα προστατέψουν τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή». Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, άλλωστε, δήλωσε ευθαρσώς ότι πρέπει να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο και τα έσοδά του ώστε να μην υπάρχει ένταση.

Στην Τουρκία πάντως ήδη πληθαίνουν οι φωνές για το πως θα μετατραπεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σε «τουρκική λίμνη», μέσω των S-400. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα ενημερώσει την αντιπολίτευση για «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον Στρατό». Και όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν φαίνεται να δρομολογεί την κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιώντας έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανό «Γιαβούζ», νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, πιθανότατα εκεί όπου –με βάση την αρχή της μέσης γραμμής– η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, η οποία επίσης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Εξάλλου, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας οδεύουν προς αδιέξοδο, με σοβαρές συνέπειες και για την ευρύτερη περιοχή. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, καθώς η Τουρκία είναι με την πλάτη στον τοίχο και ίσως επιλέξει να προχωρήσει σε επίδειξη ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρχει υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση. Ο Ερντογάν αναμένεται να γίνεται όλο και πιο επιθετικός όσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου, ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών στον Δήμο Κωνσταντινουπόλης.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται αμείωτες οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς τον εθνικό εναέριο χώρο, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να τα αναχαιτίζει. Σε μόλις δύο ημέρες σημειώθηκαν 183 παραβιάσεις και πέντε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Με την άσκηση αυτής της πίεσης, η Άγκυρα προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση, με σκοπό να νομιμοποιήσει τις χρόνιες τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις. Όσον δε αφορά την Κύπρο, εκεί η πρόθεση είναι δεδηλωμένη: να πάρει μερίδιο από τον κυπριακό ενεργειακό πλούτο με το έτσι θέλω!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης